έθιμα

Χριστούγεννα αλλιώς

0 Shares
0
0
0

Πολλά δημοφιλή χριστουγεννιάτικα έθιμα μας είναι ξενόφερτα και δεν έχουν κάποιο συμβολισμό για την ορθόδοξη χριστιανική εκκλησία. Ωστόσο, έχει ενδιαφέρον να γνωρίσουμε μερικά από τα πιο παράξενα έθιμα άλλων χωρών. Ακόμη και αυτών που δε γιορτάζουν τα Χριστούγεννα. Φτιάξτε ένα φλιτζάνι τσάι, καφέ ή ζεστή σοκολάτα και ετοιμαστείτε για μια ιδιαίτερη περιήγηση σε διάφορες γωνιές του πλανήτη.

ΑΓΓΛΙΑ

Ο Βρετανός συγγραφέας Κάρολος Ντίκενς (Charles Dickens), ο άνθρωπος που χαρακτηρίστηκε ως ο εφευρέτης των κοσμικών Χριστουγέννων, δημιούργησε μια σειρά από έθιμα, όχι μόνο στην Αγγλία αλλά και τις ΗΠΑ και τον υπόλοιπο κόσμο. Οι στολισμένες βιτρίνες, οι φωταγωγημένοι δρόμοι και τα παιδιά που λένε τα κάλαντα, είναι μόνο μερικά από τα έθιμα που πηγάζουν από το μυθιστόρημα του «κάλαντα των Χριστουγέννων» το οποίο κοσμεί τις βιβλιοθήκες πολλών σπιτιών και αποτελεί την πιο δημοφιλή ιστορία Χριστουγέννων σε όλον τον κόσμο. Το βαθύ νόημα της ιστορίας του έχει μεταφερθεί πολλές φορές τόσο στη μικρή όσο και στη μεγάλη οθόνη, ενώ έχει περιληφθεί ακόμη και σε σειρές κινουμένων σχεδίων, αφού ο διάσημος Σκρουτζ του Ντίσνεϊ (Walt Disney) είναι ο βασικός πρωταγωνιστής του μυθιστορήματος του Ντίκενς.

Οι Βρετανοί συνηθίζουν να διακοσμούν το σπίτι τους με κόκκινα αλεξανδρινά και κλαδιά από γκι. Το γκι μάλιστα, κατά τη διάρκεια της βικτωριανής εποχής στην Αγγλία, είχε τη δική του μεγαλειώδη στιγμή, αφού κάθε κορίτσι που αρνιόταν ένα φιλί κάτω από το φυτό δε θα δεχόταν προτάσεις γάμου για τον επόμενο χρόνο. Κάπως έτσι δημιουργήθηκε το έθιμο του φιλιού κάτω από το γκι, του φυτού της καλοτυχίας και της αγάπης.

Η βρετανική χριστουγεννιάτικη παράδοση της αποστολής καρτών, η οποία χρονολογείται από το 1843, το boxing day, που γιορτάζεται τη δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων (26 Δεκεμβρίου), οι κρεμασμένες κάλτσες στο τζάκι ή στην πόρτα του δωματίου των παιδιών είναι επίσης αγγλικά έθιμα. Το πιο παράξενο ωστόσο είναι αυτό με τα γράμματα του Άι Βασίλη, τα οποία δεν αποστέλλονται στον Βόρειο Πόλο, αλλά ρίχνονται στο τζάκι γιατί τα παιδιά θεωρούν ότι αν το γράμμα φύγει από την καμινάδα, η ευχή τους θα πραγματοποιηθεί.

ΙΑΠΩΝΙΑ

Στην Ιαπωνία, δε γιορτάζουν τα Χριστούγεννα. Έχει καθιερωθεί όμως μόλις τις τελευταίες δεκαετίες να τα τιμούν με έναν απολαυστικό δείπνο την παραμονή των Χριστουγέννων. Ποιο είναι αυτό; Όχι δεν είναι sushi ούτε η παραδοσιακή σε μας γαλοπούλα. Είναι τηγανητό κοτόπουλο και μάλιστα όχι οπουδήποτε. Σας λένε κάτι τα αρχικά KFC; Ναι καλά διαβάσατε. Το παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο δείπνο τους είναι Kentucky Fried Chicken, το οποίο σερβίρεται σε ειδική γιορτινή συσκευασία με τη ζήτηση να είναι τέτοια που έχει δημιουργηθεί μια διαδικτυακή υπηρεσία παραγγείλετε το Christmas Family Bucket σας εκ των προτέρων. Σύμφωνα με την εταιρεία οι παραγγελίες φτάνουν τα 3,6 εκατομμύρια άρα  αντιλαμβάνεστε ότι γίνονται μήνες πριν.

Η παράδοση ξεκίνησε το 1974, όταν η KFC ξεκίνησε μια εκστρατεία marketing με την ονομασία «Kurisumasu ni wa kentakkii» (Κεντάκι για τα Χριστούγεννα), η οποία απευθυνόταν σε Ιάπωνες πελάτες που δεν είχαν καθιερωμένα χριστουγεννιάτικα έθιμα. Κάπως έτσι λοιπόν ξεκίνησε η δική του παράδοση.

Και αν νομίζατε ότι μένουν στα κοτοπουλάκια κάνετε λάθος, γιατί μετά γλυκαίνουν τους ουρανίσκους τους με ένα λαχταριστό Christmas cake (kurisumasu keki). Πρόκειται για το χριστουγεννιάτικο γλυκό τους που φτιάχνεται με ελαφρύ παντεσπάνι και διακοσμείται, στα χρώματα της ιαπωνικής σημαίας, με σαντιγί και φράουλες. Αν τύχει να βρεθείτε στην Ιαπωνία κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου θα το βλέπετε να κοσμεί μεγάλες φωτεινές οθόνες σε όλη τη χώρα. Ενώ ακόμη και η εταιρεία Apple στο εικονίδιο του γλυκού (cake emoji) έχει ένα κομμάτι από αυτό.

ΙΝΔΙΑ

Στην Ινδία αντί για έλατα ή πεύκα, διακοσμούν μπανανιές και mango και την παραμονή των Χριστουγέννων κρεμάνε ψηλά, ανάμεσα στα σπίτια, χάρτινα φωτισμένα φαναράκια σε σχήμα αστεριών. Μια αγαπημένη ινδική χριστουγεννιάτικη παράδοση, στην Γκόα (αποικία των Πορτογάλων) περιλαμβάνει την παρασκευή 22 γλυκών. Πολλές οικογένειες περνούν εβδομάδες ολόκληρες στο σπίτι για να προλάβουν να προετοιμάσουν όλα αυτά τα γλυκά. Λέγεται ότι για να έχει καλή τύχη κάποιος πρέπει να δοκιμάσει ένα κομμάτι απ’ όλα το βράδυ των Χριστουγέννων.

ΗΠΑ

Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής εκτός από την παρασκευή eggnog, το ψήσιμο μπισκότων και τη θέαση χριστουγεννιάτικων ταινιών, έχουν ως έθιμο να στολίζουν το χριστουγεννιάτικο δέντρο τους με γιρλάντες από popcorn, το οποίο είναι πολύ αγαπητό στη χώρα τους.

Το πιο παράξενo ωστόσο από όλα τα έθιμα τους, που αποτελεί πλέον και εθνική τους αργία, γιορτάζεται την τρίτη Παρασκευή του Δεκεμβρίου και ονομάζεται η ημέρα του άσχημου πουλόβερ (National Ugly Christmas Sweater Day). Εκείνη την ημέρα οι Αμερικανοί φοράνε πουλόβερ σε χριστουγεννιάτικα χρώματα, που απεικονίζουν αστείες φιγούρες. Κάποια από αυτά μάλιστα έχουν ακόμη και λαμπάκια.

ΓΑΛΛΙΑ

Στην Προβηγκία, μια περιοχή στη νοτιοανατολική Γαλλία, υπάρχει η παράδοση των δεκατριών επιδορπίων. Ουσιαστικά από τις 25 Δεκεμβρίου μέχρι τις 27 Δεκεμβρίου πρέπει σε κάθε σπίτι να φαγωθούν και τα 13 επιδόρπια αν θέλουν να είναι καλότυχοι το νέο έτος.

Πολλές οικογένειες σε διάφορα μέρη της Γαλλίας έχουν ως έθιμο το κάψιμο ενός κούτσουρου από κερασιά (bûche de Noël).  Το κάψιμο ξεκινά δώδεκα ημέρες πριν τα Χριστούγεννα και την παραμονή των Χριστουγέννων ραντίζεται με κρασί για να έχει ευχάριστο άρωμα καθώς καίγεται.

ΙΡΛΑΝΔΙΑ

Ένα παλιό έθιμο, που πολλοί συνεχίζουν να τηρούν στην Ιρλανδία, είναι να τοποθετούν ένα κερί στο παράθυρο του σαλονιού τους την παραμονή των Χριστουγέννων. Θεωρείται σύμβολο φιλοξενίας για τους ξένους τους, αλλά παράλληλα πυξίδα που δείχνει το δρόμο πίσω στο σπίτι στους αγαπημένους τους που βρίσκονται μακριά.

Σε ορισμένες πόλεις της Ιρλανδίας, τα Θεοφάνια θεωρούνται τα Χριστούγεννα των γυναικών αφού κάνουν διάλειμμα από τις δουλειές του σπιτιού και το μαγείρεμα και αναλαμβάνουν οι άντρες του σπιτιού και τα δύο. Οι Ιρλανδές εκείνην την ημέρα συνηθίζεται να απολαμβάνουν με τις φίλες τους το απογευματινό τους τσάι, το οποίο συνοδεύουν με εορταστικά γλυκά.

ΝΟΡΒΗΓΙΑ

Παραμονή Χριστουγέννων στη Νορβηγία, συνηθίζεται οι νοικοκυρές να κρύβουν όλες τις σκούπες τους πριν κοιμηθούν. Όχι επειδή δε θέλουν να καθαρίσουν, αλλά επειδή είναι δεισιδαίμονες και πιστεύουν ότι εκείνο το βράδυ θα τους επισκεφθούν κακά πνεύματα και μάγισσες. Καθώς οι μάγισσες χρησιμοποιούν συχνά τις σκούπες ως τον προτιμώμενο τρόπο μεταφοράς τους, είναι παράδοση να τις κρύβουν για να γλιτώσουν από την κλοπή αλλά κυρίως από την κακοτυχία.

ΟΥΓΚΡΑΝΙΑ

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, στην Ουκρανία, τα χριστουγεννιάτικα δέντρα είναι στολισμένα με ιστούς αράχνης. Όχι δεν έχει να κάνει με έλλειψη καθαριότητας αλλά για παράδοση που πιστεύεται ότι φέρνει καλή τύχη. Λέγεται ότι πριν πολλά χρόνια μια φτωχή ουκρανή δεν μπορούσε να αντέξει οικονομικά να στολίσει το δέντρο της και κοιμήθηκε την παραμονή των Χριστουγέννων στεναχωρημένη για να ξυπνήσει το επόμενο πρωί να βρει το δέντρο της καλυμμένο με ιστούς αράχνης. Φαινόταν τόσο λαμπερό στα μάτια της, έτσι όπως χτυπούσαν πάνω του οι αχτίδες του ήλιου, που το θεώρησε σύμβολο καλοτυχίας. Έκτοτε κάθε χρόνο πολλές οικογένειες επιλέγουν πολύχρωμα στολίδια σε σχήμα ιστού αράχνης για να φέρουν καλοτυχία στο σπίτι τους.

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ

Στη Βενεζουέλα, την πρωτεύουσα του Καράκας, έχουν έναν πολύ ασυνήθιστο τρόπο οι πιστοί να φθάνουν στην εκκλησία για την πρωινή λειτουργία των Χριστουγέννων (Misa de Aguinaldo). Αντί να περπατούν ή να οδηγούν, κάνουν πατίνια. Είναι μάλιστα τόσο διαδεδομένη αυτή η παράδοση που πολλοί δρόμοι στην πρωτεύουσα είναι κλειστοί για να παρέχουν στους ταξιδιώτες μια ασφαλή διέλευση.

ΙΣΠΑΝΙΑ

Μια παράδοση που χρονολογείται από τον 19ο αιώνα στην Ισπανία θέλει τους Ισπανούς να μαζεύονται στην κεντρική πλατεία για την κλήρωση του χριστουγεννιάτικου λαχείου (El Gordo), το οποίο μοιράζει μεγάλα ποσά σε κάποιους τυχερούς. Επειδή μάλιστα θεωρούν τυχερό τον αριθμό 22 η κλήρωση γίνεται στις 22 Δεκεμβρίου και οι αριθμοί που κληρώνονται τραγουδιούνται παραδοσιακά από μια χορωδία 22 ατόμων.

Μια άλλη παιχνιδιάρικη παράδοση μας έρχεται από την Καταλονία όπου αντί για χριστουγεννιάτικο δέντρο στολίζουν με πρόσωπο και ποδαράκια ένα κούτσουρο και πιστεύεται ότι αυτό φέρνει τα δώρα και όχι ο Άι Βασίλης. Ανήμερα λοιπόν των Χριστουγέννων τα παιδιά χτυπούν το κούτσουρο, όπως με μία πινιάτα, για να βρουν τα κρυμμένα τους δώρα.

ΕΛΒΕΤΙΑ

Στο Ziefen της Ελβετίας το έθιμο θέλει τους Ελβετούς την παραμονή των Χριστουγέννων να παρελαύνουν με τεράστια μαύρα χάρτινα καπέλα (Giant Top Hat Parade). Ο ψηλότερος εργένης είναι πρώτος μπροστά και φορεί άσπρη γενειάδα και οι υπόλοιποι πίσω ακολουθούν. Πρόκειται για μια μοναδική χριστουγεννιάτικη παράδοση που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στην Ελβετία και τα καπέλα φθάνουν μέχρι και τα 4 μέτρα σε ύψος. Την παρέλαση συνοδεύουν οι ήχοι των καμπανών.

έθιμα

Εύχομαι να απολαύσατε την περιήγηση μας. Και αν κάποια από τις παραδόσεις σας εντυπωσίασε προλαβαίνετε να κλείσετε ένα εισιτήριο και να βρεθείτε εκεί τα φετινά Χριστούγεννα.

teana

0 Shares
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ