χρονιά

Νέα χρονιά, νέοι στόχοι;

0 Shares
0
0
0

Κοντεύει το τέλος της χρονιάς και αρχίσαμε να δεχόμαστε ευχές πανταχόθεν. Ευχές για καλή χρονιά, για καλή υγεία, για χαρά, για ευτυχία και τόσα άλλα. Τις περισσότερες φορές η απάντηση είναι μακάρι. Μακάρι να είναι καλή αυτή η χρονιά, μακάρι να γίνουν καλύτερα τα πράγματα, μακάρι η νέα χρονιά να μας φέρει ότι επιθυμούμε. Δε λέω, είναι όμορφες οι ευχές, ιδιαίτερα όσες δίνονται με αγάπη, ανιδιοτέλεια και νοιάξιμo. Φτάνει όμως να ευχόμαστε να είναι καλή μία χρόνια για να είναι; Και τι σημαίνει καλή χρονιά; Τι είναι αυτό που θα την καταστήσει καλύτερη από την προηγούμενη; Άραγε μπορεί η νέα χρονιά να φέρει, ως δια μαγείας, όλα όσα επιθυμούμε, χωρίς εμείς να κάνουμε κάτι γι’άυτό;

Τα ερωτήματα πολλά, σε μια αέναη προσπάθεια να κατανοήσουμε το βάθος που κρύβει μια ευχή. Μια ευχή συνήθως εκφράζει μια επιθυμία ή ελπίζει σε μια αλλαγή. Ο άνθρωπος σαν ολότητα έχει πολλούς ρόλους και πολλές φορές ταυτόχρονες επιθυμίες. Ωστόσο, αν απλά τις εκφράζει χωρίς να αναλαμβάνει δράση δε θα αλλάξει τίποτα απολύτως.

Δε θα έχει καλή υγεία επειδή το επιθυμεί ή το εύχεται, αλλά γιατί θα αλλάξει τις ανθυγιεινές συνήθειες. Ούτε θα αλλάξει οτιδήποτε άλλο στη ζωή του, αν δε δεσμευτεί να αφήσει περιοριστικές πεποιθήσεις που τον κρατάνε πίσω και να ορίσει τις σωστές προϋποθέσεις που θα οδηγήσουν στην αλλαγή που επιζητεί. Για παράδειγμα φανταστείτε πόσο αντιφατικό είναι να ευχόμαστε να έχουμε καλή υγεία αλλά να κάνουμε ακριβώς όλα όσα θα εμποδίσουν την ευχή μας να πραγματοποιηθεί ή να περιμένουμε να φτιάξουν οι σχέσεις μας από μόνες τους ή να αλλάξει ένα δύσκολο εργασιακό περιβάλλον.

χρονιά

Αν η επιθυμία είναι ο προορισμός, τότε ο στόχος είναι το ταξίδι. Σε αυτό το ταξίδι εσείς είστε οι καπετάνιοι που θα οδηγήσετε το καράβι σας στον προορισμό του. Μην αφήσετε να το οδηγήσει η τύχη, η μοίρα, οι συνθήκες ή οι περιστάσεις. Έχετε πίστη στον εαυτό σας, υπομονή, επιμονή, αφοσίωση, εμπιστοσύνη στις ικανότητες σας. Απολαύστε το ταξίδι χωρίς να εστιάζετε στον προορισμό, γιατί ενδεχομένως να σας φανεί πολύ μακρύ για να το αντέξετε και να μπείτε στον πειρασμό να το παρατήσετε. Καλό είναι να θυμάστε πως όπως η ζωή είναι απρόβλεπτη έτσι και το ταξίδι σας. Πιθανόν να συναντήσετε τρικυμίες στη διαδρομή ή συνθήκες τέτοιες που θα σας προκαλέσουν κάποιας μορφής καθυστέρηση. Σε μια τέτοια περίπτωση μη διστάσετε να συνεχίσετε. Θα έχετε χάσει χρόνο αλλά στο μεταξύ θα έχετε γίνει καλύτεροι καπετάνιοι.

Ζωή σημαίνει εξέλιξη και η πορεία προς την επίτευξη ενός στόχου είναι μια εξελικτική διαδικασία, μέσα από την οποία μαθαίνουμε καλύτερα τον εαυτό μας, αναγνωρίζουμε τις πραγματικές μας ανάγκες, πιστεύουμε στις ικανότητες μας, δοκιμάζουμε τις αντοχές μας και αντιλαμβανόμαστε ότι τελικά το ταξίδι είναι σημαντικότερο από τον προορισμό, γιατί το επιλέγουμε να συμβεί και δεν περιμένουμε απλά να τύχει.

Αύριο είναι η πρώτη μέρα της υπόλοιπης ζωής μας. Ας δεσμευτούμε να μην ευχηθούμε απλά καλή χρονιά αλλά να την κάνουμε μια καλή χρονιά για εμάς, στο μέτρο πάντοτε του ανθρωπίνως δυνατού. Μέσα στην ατέρμονη αναζήτηση της ευτυχίας, ας μη ξεχάσουμε να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, για να έχουμε και καλύτερη χρονιά.

0 Shares
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
μυρωδιά

Μύρισε Χριστούγεννα

Η όσφρηση, περισσότερο από όλες τις άλλες αισθήσεις, έχει συνδεθεί με τα συναισθήματα. Μια έντονη συναισθηματικά στιγμή χαράζεται…