patera

9 παραδόσεις για την ημέρα του πατέρα

0 Shares
0
0
0

Τρίτη Κυριακή του αγαπημένου μου Ιουνίου και είναι η ημέρα του πατέρα. Μια μέρα γεμάτη με εγκάρδιες χειρονομίες και εκφράσεις ευγνωμοσύνης προς τους ξεχωριστούς αυτούς άντρες στη ζωή μας. Οι παραδόσεις βέβαια στα διαφορετικά μέρη του κόσμου διαφέρουν, το ίδιο και οι ημερομηνίες που τιμούν την πατρική φιγούρα. Ωστόσο, έχει ενδιαφέρον να ταξιδέψουμε παρέα σε 9 μέρη του κόσμου για να δούμε μερικές από αυτές.

Θα ξεκινήσουμε από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, απ’ όπου και ξεκίνησε η εν λόγω γιορτή, το 1910 στην Washington, όταν η  Sonora Smart Dodd θέλησε να τιμήσει τον πατέρα της William J. Smart, βετεράνο του Αμερικανικού Εμφυλίου, που ανέθρεψε μόνος του τα 6 παιδιά της οικογένειας του. Έκτοτε  η ημέρα του πατέρα (father’s day) γιορτάζεται την τρίτη Κυριακή του Ιουνίου. Εκείνη τη μέρα πολλοί επιλέγουν την αγαπημένη αμερικανική καλοκαιρινή παράδοση, το barbecue ενώ κάποιοι άλλοι επιλέγουν να πάνε για camping, να παίξουν baseball ή να διοργανώσουν μια εκδρομή για ψάρεμα.

Η ημέρα του πατέρα είναι εθνική αργία στην Ταϊλάνδη και εορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Δεκεμβρίου. Δεν είναι καθόλου τυχαία η επιλογή της ημέρας αφού είναι η ημέρα γέννησης του αείμνηστου βασιλιά Bhumibol Adulyadej, γνωστού και ως πατέρα της χώρας. Η παράδοση θέλει τους Ταϊλανδούς εκείνη τη μέρα να φοράνε ρούχα σε κίτρινο που αντιπροσωπεύει το χρώμα της ημέρας (Δευτέρα) που γεννήθηκε ο βασιλιάς. Τα παιδιά εύχονται suk-san wan paw και χαρίζουν στους πατεράδες τους μια κάννα, ένα εξωτικό λουλούδι που θεωρείται σύμβολο αρρενωπότητας.

Γνωστή ως chichi no hi στην Ιαπωνία, η ημέρα του πατέρα γιορτάζεται με τελετές πράσινου τσαγιού ή γεύματα που περιλαμβάνουν γαρίδες και καβούρια. Τη μέρα τους γλυκαίνουν τα διάσημα ιαπωνικά γλυκά wagashi. Τα παιδιά είθισται να χαρίζουν στου πατεράδες τους μερικά ιδιαίτερα δώρα όπως εξατομικευμένη σαμπάνια και χειροποίητα ποτήρια μπύρας.

Στο Νεπάλ τιμούν την πατρική φιγούρα αρχές Σεπτεμβρίου, συνήθως, ανάλογα με το πότε πραγματοποιείται η νέα σελήνη. Εκείνη την ημέρα, που ονομάζεται gokarna aunsi, ενδείκνυται κάθε σπίτι να έχει ένα φυτό kusha grass. Σύμφωνα με την παράδοση τους, θεωρείται ιερό και πιστεύεται ότι απορροφά τους κακούς κραδασμούς και καθαρίζει την αρνητική ενέργεια.

Στο Μεξικό, η ημέρα του πατέρα (dia del padre) γιορτάζεται Την τρίτη Κυριακή του Ιουνίου, με τις οικογένειες να λαμβάνουν μέρος σε μια σειρά από αγώνες. Ο πιο δημοφιλής είναι ο αγώνας carrera dia del padre. Πρόκειται για έναν αγώνα 21 χιλιομέτρων που διεξάγεται στο Bosque de Tlalpan, μια προστατευόμενη φυσική περιοχή που βρίσκεται νότια της πόλης του Μεξικού. Η εν λόγω εκδήλωση αποτελεί παράδοση για πάνω από 40 χρόνια και συμβολίζει τη δύναμη, την αντοχή και το μακρύ ταξίδι της πατρότητας. Τα έσοδα της συμμετοχής στον αγώνα ενισχύουν το ταμείο ενός ιδρύματος για την προστασία των δασών.

Στη Ρωσία,  η ημέρα του πατέρα (день отца) μοιάζει περισσότερο με την ημέρα του άντρα, αφού φαίνεται να λαμβάνουν ευχές και δώρα όλοι οι σημαντικοί άντρες μιας οικογένειας είτε είναι πατέρες είτε όχι. Ακόμη και αν είναι μικρά αγόρια. Στο πλαίσιο εορτασμού της ημέρας πραγματοποιείται στρατιωτική παρέλαση τον Οκτώβριο.

Η ημέρα του πατέρα στη Γερμανία (vatertag) εορτάζεται την ημέρα της Αναλήψεως (40 ημέρες μετά το Πάσχα). Οι Γερμανοί έχουν μια ιδιαίτερη παράδοση για εκείνη την ημέρα όπου η μπύρα έχει την τιμητική της. Συγκεκριμένα ομάδες αντρών διοργανώνουν πεζοπορικές εξορμήσεις κατά τη διάρκεια των οποίων διαγωνίζονται για το ποιος θα καταναλώσει πιο πολλή μπύρα. Γεμίζουν μάλιστα οι δρόμοι με μεσαιωνικού τύπου βαγόνια γεμάτα μπύρες και φαγητό τα οποία τους συνοδεύουν καθ’όλη τη διάρκεια της εκάστοτε εξόρμησής τους. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που πολλοί την επόμενη ημέρα παίρνουν άδεια από τη δουλειά τους καθώς το hangover ανταγωνίζεται αυτό της περιόδου του Oktoberfest.

Κάθε χρόνο στις 19 Μαρτίου η Ιταλία μαζί με τον Άγιο Ιωσήφ γιορτάζει και τους πατεράδες με παρελάσεις, πανηγύρια, χορούς και λαχταριστές λιχουδιές. Εκείνη τη μέρα, οι Ιταλοί, είναι σύνηθες να τρώνε τα raviole Bolognesi di San Giuseppe ή zeppole di San Giuseppe. Πρόκειται για παραδοσιακά αρτοσκευάσματα με γέμιση κρέμας, που έχουν πάρει το όνομα του Αγίου αφού είναι  φτιαγμένα ειδικά για την ημέρα του.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο η ημέρα του πατέρα (father’s day) εορτάζεται την τρίτη Κυριακή του Ιουνίου, με τις οικογένειες να προγραμματίζουν υπαίθριες δραστηριότητες, όπως picnic,  πεζοπορία ή ψάρεμα. Οι Βρετανοί συνήθως επιλέγουν να δωρίσουν στους πατεράδες τους μια κάρτα ευγνωμοσύνης, συνοδευμένη από κλασικά δώρα όπως μια γραβάτα ή ένα ζευγάρι κάλτσες. Σε κάποιες περιπτώσεις φαίνεται ωστόσο να προτιμούν ένα καλό βιβλίο ή ένα εισιτήριο για μια αθλητική διοργάνωση.

πατέρα

Όσες και όσοι από εσάς  έχετε την ευλογία να έχετε ένα μπαμπά στη ζωή σας χαρίστε του μια μεγάλη αγκαλιά γεμάτη αγάπη. Ευχηθείτε του με μια κάρτα ευγνωμοσύνης ή ένα συμβολικό δώρο. Κυρίως όμως μοιραστείτε μαζί του πολύτιμες στιγμές.

Χρόνια πολλά σε όλους τους μπαμπάδες και στον καθένα ξεχωριστά!

0 Shares
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
έφηβος

Από παιδάκι…..έφηβος

Όταν γεννιέται ένα παιδί όλες νιώθουμε ότι έχουμε πολύ καιρό μέχρι να μεγαλώσει. Όμως έρχεται μια μέρα που…