πράσινο τσάι

Τα μυστικά του πράσινου τσαγιού

0 Shares
0
0
0

Ως λάτρης του τσαγιού, ενθουσιάζομαι να δοκιμάζω νέα μείγματα και ποικιλίες. Οι επιλογές είναι ατελείωτες και ο καθένας επιλέγει τη γεύση της αρεσκείας του. Περί ορέξεως ουκ εστίν φιλονικία. Αν πρόκειται για μαύρο τσάι συνηθίζεται, οι περισσότεροι, να το πίνουν με γάλα, ζάχαρη ή λεμόνι. Αν όμως πρόκειται για πράσινο τσάι αυτό δεν ισχύει. Ξέρετε ότι αν δεν το πιούμε με το σωστό τρόπο ενδέχεται να βλάψουμε τον οργανισμό μας, άθελα μας;

Όλοι γνωρίζουμε πως το πράσινο τσάι ξεχειλίζει από οφέλη για την υγεία. Είναι ένα από τα λίγα τσάγια που δεν υποβάλλεται σε μεγάλη επεξεργασία και αυτός είναι ο λόγος που διατηρεί τα θρεπτικά συστατικά του. Είναι γεμάτο με αντιοξειδωτικά, πολυφαινόλες και άλλες ευεργετικές ενώσεις, που πιστεύεται ότι ενδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα, ενισχύουν το μεταβολισμό, βελτιώνουν τη λειτουργία του εγκεφάλου, μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και φαίνεται να είναι σύμμαχος μας στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 1 και 2, αλλά και του καρκίνου.

Πριν πάτε λοιπόν να φτιάξετε ένα φλιτζάνι πράσινο τσάι ελάτε να δούμε μαζί τι είναι καλό να προσέχετε:

Δεν προσθέτουμε γάλα

Ενώ συχνά προσθέτουμε γάλα στο μαύρο τσάι για να δώσουμε μια πιο ήπια γεύση, η προσθήκη γάλακτος στο πράσινο τσάι φαίνεται να επηρεάζει τα οφέλη του για την υγεία μας. Το πράσινο τσάι περιέχει κατεχίνη, ένα είδος φυσικού αντιοξειδωτικού που βοηθά στην προστασία των κυττάρων από βλάβες. Το γάλα, κυρίως το αγελαδινό, περιέχει καζεΐνη. Μια πρωτεΐνη που φαίνεται να αντιδρά στην ένωση της με την κατεχίνη, με αποτέλεσμα να επηρεάζει την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών του τσαγιού.

Δεν προσθέτουμε ζάχαρη ή μέλι

Πολλοί θεωρούν ιδιαίτερη τη γεύση του πράσινου τσαγιού και η αλήθεια είναι πως είναι. Επειδή είναι υγιεινό σπεύδουν να το πιούν, προσθέτοντας ζάχαρη για να το γλυκάνουν. Κάποιοι άλλοι επιλέγουν το μέλι σαν μια υγιεινή εναλλακτική της ζάχαρης. Πέραν των κενών θερμίδων που προσθέτουν, και τα δύο, στο σώμα τους, μειώνουν τη θρεπτική αξία του ροφήματος στο ελάχιστο. Εάν λοιπόν επιθυμείτε να αποκομμίσετε τα οφέλη του, είναι καλύτερα να το πίνετε σκέτο.

Δεν το καταναλώνουμε πριν, μετά ή κατά τη διάρκεια ενός γεύματος

Πολλοί συνηθίζουν να πίνουν πράσινο τσάι μετά τα γεύματα τους γιατί πιστεύουν ότι θα βοηθήσει στην πέψη και θα συμβάλει στην απώλεια βάρους. Τα αντιοξειδωτικά και οι πολυφαινόλες που υπάρχουν στο πράσινο τσάι μπορούν να βοηθήσουν τη διαδικασία της πέψης, αλλά αν το πιείτε αμέσως μετά τα γεύματά σας, οι τανίνες και η καφεΐνη όχι μόνο θα την εμποδίσουν αλλά ενδέχεται να σας προκαλέσουν και δυσπεψία. Προσπαθήστε να κρατήσετε ένα διάστημα, τουλάχιστον 40 λεπτών ή και μίας ώρας, μεταξύ του γεύματός σας και της κατανάλωσης του ροφήματος. Επίσης να θυμάστε να μην τρώτε όταν πίνετε πράσινο τσάι γιατί εμποδίζετε τις βιταμίνες του φαγητού να απορροφηθούν από τον οργανισμό σας. Καλύτερα επιλέξτε ένα άλλο είδος τσαγιού να συνοδεύσει το πρόγευμα, το δεκατιανό ή το γλυκό σας.

Δεν το επιλέγουμε το βράδυ

Εάν έχετε προβλήματα που σχετίζονται με τον ύπνο, θα πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωση του πολύ κοντά στην ώρα του ύπνου. Αυτό συμβαίνει επειδή περιέχει καφεΐνη που μπορεί να διαταράξει την απελευθέρωση μελατονίνης, εμποδίζοντάς σας να έχετε έναν ήρεμο ύπνο.

Δεν το καταναλώνουμε με άδειο στομάχι

Η αντιοξειδωτική ικανότητα των κατεχινών του πράσινου τσαγιού στο μεταβολισμό, αυξάνει τις καύσεις και ενισχύει τη μείωση του σωματικού λίπους. Αυτό οδηγεί κάποιους να το επιλέγουν για πρωινό ρόφημα, έχοντας μόλις ξυπνήσει. Δεδομένων όμως των υψηλών επιπέδων του σε τανίνες παρατηρείται αυξημένη παραγωγή γαστρικού οξέος που ενδεχομένως να αναστατώσει το στομάχι σας. Άρα δε συστήνεται να το πίνετε με άδειο στομάχι.

Δεν το επιλέγουμε καυτό

Τα φύλλα του πράσινου τσαγιού είναι τόσο ευαίσθητα που καίγονται σε υψηλές θερμοκρασίες με αποτέλεσμα να αφήνει μια πικρή γεύση. Η κατάλληλη θερμοκρασία για το πράσινο τσάι είναι οι 70°C. Συνήθως οι κοινοί βραστήρες βράζουν το νερό στους 100°C. Άρα είτε αφήνετε το νερό λίγο να κρυώσει, πριν προσθέσετε τα φύλλα ή το φακελάκι, είτε προσθέτετε λίγο κρύο νερό στο ήδη βρασμένο. Αν θέλετε να αποφύγετε την πικρή γεύση, εκτός από τη θερμοκρασία προσέξετε να μην αφήνετε τα φύλλα ή το φακελάκι στο νερό πέραν των 3 λεπτών.

Χρησιμοποιούμε πάντα εμφιαλωμένο νερό

Σύμφωνα με έρευνα του «Πανεπιστημίου Cornell» των ΗΠΑ οι ευεργετικές ιδιότητες του τσαγιού διατηρούνται καλύτερα όταν αυτό φτιάχνεται με εμφιαλωμένο νερό. Επίσης καλό είναι να μην επαναχρησιμοποιείται το νερό του βραστήρα αλλά να μπαίνει φρέσκο, τόσο όσο χρειάζεται κάθε φορά.

Η αγορά είναι γεμάτη με παραλλαγές πράσινου τσαγιού. Μερικά από αυτά είναι τεχνητά αρωματισμένα για να προσελκύσουν τον ουρανίσκο μας και να γίνουν πιο «εμπορεύσιμα». Χρειάζεται προσοχή στο τι επιλέγουμε. Και κάτι τελευταίο, να τηρούμε το πᾶν μέτρον ἄριστον. Είναι υγιεινό ναι, αλλά η υπερβολική κατανάλωση του ενδέχεται να μειώσει την απορρόφηση σιδήρου από τον οργανισμό. Δύο με τρία φλιτζάνια την ημέρα είναι ιδανικά. Καλή μας απόλαυση!

0 Shares
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
τσάι

Ταξίδι στον κόσμο του τσαγιού

Πολλοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο απολαμβάνουν καθημερινά, το τσάι τους. Για αρκετούς η προετοιμασία τσαγιού είναι η…