μητέρας

12 παραδόσεις για την ημέρα της μητέρας

0 Shares
0
0
0

Έφθασε και φέτος η ημέρα της μητέρας, μαζί με τον Μάιο, το μήνα των λουλουδιών, όπου μαζί με τη μητέρα φύση που αναγεννιέται, ανθοφορεί και καρποφορεί, το κάθε σπίτι γιορτάζει τη ξεχωριστή μητρική φιγούρα. Τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου μια μαμά συνήθως λαμβάνει μια ζεστή αγκαλιά και ένα δώρο, με τα λουλούδια να έχουν την τιμητική τους. Τα δώρα αποτελούν σημαντικό μέρος της ανθρώπινης αλληλεπίδρασης και συμβολίζουν την αγάπη, την εκτίμηση, το σεβασμό, με την ουσιαστική αξία του δώρου να έγκειται στη σκέψη και την ευγνωμοσύνη που κρύβονται πίσω από αυτό.

Σύμφωνα με την ελληνορθόδοξη παράδοση η Θεομητορική εορτή της Υπαπαντής του Κυρίου, στις 2 Φεβρουαρίου, ήταν κάθε χρόνο η ημέρα που στην Ελλάδα τιμούσαν τη μητέρα. Ωστόσο, τη δεκαετία του 1960 καθιερώθηκε διεθνώς να εορτάζεται η μητέρα τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου. Τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος καλοδέχτηκαν αυτήν την αλλαγή και έκτοτε τον τρίτο μήνα της άνοιξης, της εποχής που σηματοδοτεί μια νέα αρχή και συμβολίζει τη ζωή, γιορτάζουν οι μητέρες.

Παρότι δεν ισχύει αυτή η μέρα σε όλο τον κόσμο, είναι γεγονός ότι όποτε και αν γιορτάζεται η μητέρα, γίνεται με όμορφα ιδιαίτερο τρόπο. Ας ταξιδέψουμε παρέα σε 12 μέρη του κόσμου να γνωρίσουμε τι παράδοση έχουν για την ξεχωριστή αυτήν ημέρα. Που ξέρετε, ίσως σας εμπνεύσουν για το πως να κάνετε τη φετινή ημέρα, της δικής σας μαμάς, πιο ξεχωριστή.

Η ημέρα της μητέρας (mother’s day) γιορτάζεται με λαμπρότητα κάθε χρόνο στις ΗΠΑ, τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου. Οι μητέρες παίρνουν άδεια από τις δουλειές του σπιτιού και τα παιδιά, τους μαγειρεύουν περίτεχνα δείπνα ή τις πηγαίνουν για μεσημεριανό γεύμα στο αγαπημένο τους εστιατόριο. Το πιο δημοφιλές δώρο της ημέρας είναι ένα όμορφο μπουκέτο λουλουδιών, με τα γαρίφαλα να είναι η πρώτη επιλογή.  Συνηθίζεται μάλιστα εκείνη την ημέρα, οι Αμερικανοί να φορούν έναν κορσάζ από γαρίφαλο στο πέτο. Φορώντας ροζ γαρίφαλο τιμάνε μια μητέρα εν ζωή, ενώ φορώντας λευκό γαρίφαλο τιμάνε μια μητέρα που έχει «φύγει».

Η ημέρα της μητέρας στο Μεξικό (la dia de la madre), γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Μαΐου. Σχεδόν όλοι βγαίνουν για καλό φαγητό και τα εστιατόρια είναι τόσο γεμάτα που για να βρει κανείς τραπέζι χρειάζεται να κάνει κράτηση αρκετές εβδομάδες προηγουμένως. Συνηθίζεται εκείνη την ημέρα μια βόλτα με τις παραδοσιακές βάρκες, που ονομάζονται trajineras, στους πλωτούς κήπους και τα αρχαία κανάλια στην καρδιά του Xochimilco.  Μετά τη βόλτα ακολουθεί  χορός με παραδοσιακή μεξικάνικη μουσική. Όλοι εκφράζουν αγάπη και ευγνωμοσύνη στις μαμάδες τους χαρίζοντας τους λουλούδια ή καραμέλες. Ανεβάζουν μάλιστα και ένα θεατρικό έργο από τη ζωή της με το οποίο χρωματίζουν τη μέρα της με γλυκές αναμνήσεις.

Η ημέρα της μητέρας στο Περού (día de la madre) είναι μεγάλη γιορτή. Παρότι λέγεται ημέρα εορτάζεται μιαν ολόκληρη εβδομάδα. Κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας, οι οικογένειες οργανώνουν δείπνα, πάρτι και εκδρομές, ενώ οι καλλιτεχνικές και μουσικές παραστάσεις είναι παντού στην πόλη. Επιπλέον, οι μητέρες, κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας, μπορούν να επισκεφθούν μουσεία, εκθέσεις και φεστιβάλ δωρεάν. Τα παιδιά τους χαρίζουν λουλούδια και τους απαγγέλνουν ποιήματα.

Η ημέρα της μητέρας στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι γνωστή ως η Κυριακή της Μητέρας (mothering Sunday) και γιορτάζεται κάθε χρόνο την τέταρτη Κυριακή της Σαρακοστής. Ουσιαστικά τρεις εβδομάδες πριν το Αγγλικανικό Πάσχα. Τα παιδιά συνήθως καλημερίζουν τις μαμάδες τους με πρωινό στο κρεβάτι, το οποίο συνοδεύουν με μια ωραία κάρτα και λίγα λουλούδια. Συνηθίζεται εκείνη τη μέρα οι Αγγλίδες μητέρες να απολαμβάνουν έναν παραδοσιακό Simnel cake μαζί με το απογευματινό τους τσάι.

Η ημέρα της μητέρας, είναι γνωστή ως η γιορτή της μητέρας στην Ιταλία (la festa della mamma) και γιορτάζεται τη δεύτερη Κυριακή κάθε Μαΐου. Η μέρα της Ιταλίδας μαμάς ξεκινά με έναν αχνιστό καφέ, λίγα φρέσκα λουλούδια (συνήθως τριαντάφυλλα), λίγη ποίηση και ένα cake σε σχήμα καρδιάς. Στη συνέχεια, η οικογένεια πηγαίνει έξω για μεσημεριανό γεύμα για να απολαύσει η μαμά μια μέρα άδειας από το μαγείρεμα.

Η ημέρα της μητέρας στη Γαλλία (fête des mères) γιορτάζεται είτε την τελευταία Κυριακή του Μαΐου, είτε την πρώτη Κυριακή του Ιουνίου. Τα πιο διαδεδομένα δώρα των παιδιών προς τις μαμάδες τους εκείνη τη μέρα αποτελούν τα λουλούδια, τα αρώματα, τα κοσμήματα, οι σοκολάτες, τα χειρόγραφα ποιήματα αλλά και ένα cake σε σχήμα μπουκέτου λουλουδιών. Σε κάποιες περιοχές της Γαλλίας τα παιδιά δωρίζουν μετάλλια, έναν έθιμο που προήλθε από την εποχή του Ναπολέοντα, όπου κάθε χρόνο τέτοια μέρα έδινε στις πολύτεκνες μάνες ένα μετάλλιο, εις ένδειξη ευγνωμοσύνης.

Η ημέρα της μητέρας (muttertag) στη Γερμανία, γιορτάζεται τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου. Πιστεύεται ότι οι εορτασμοί της ημέρας ξεκίνησαν κάποια στιγμή στο Μεσαίωνα, όταν οι συγγενείς επισκέπτονταν ο ένας τον άλλον, ευχόμενοι καλή άνοιξη, την εποχή που σηματοδοτούσε την αρχή της ζωής. Τα παιδιά χαρίζουν κάρτες και πολύχρωμα λουλούδια στις μαμάδες τους και σε κάποιες περιπτώσεις ένα ταξιδιωτικό εισιτήριο για το αγαπημένο της μέρος στον κόσμο.

Η ημέρα της μητέρας στην Ιαπωνία (haha no hi) εορτάζεται κάθε χρόνο τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου. Στην Ιαπωνία, τα παιδιά χαρίζουν λουλούδια στις μητέρες τους. Συνήθως φρέσκα κόκκινα ή ροζ γαρίφαλα. Σύμφωνα με την ιαπωνική κουλτούρα, τα γαρίφαλα συμβολίζουν την αγνότητα, την αγάπη και την αντοχή. Τα μικρότερα παιδιά κάνουν χειροποίητα δώρα ή σχεδιάζουν πορτρέτα των μαμάδων τους. Τα μεγαλύτερα βοηθούν στις δουλειές του σπιτιού και φτιάχνουν φαγητό. Δύο δημοφιλή ιαπωνικά πιάτα που συνδέονται με την ημέρα είναι το Tamagoyaki (μια ορθογώνια ομελέτα) και το Chawanmushi (μια αλμυρή κρέμα αυγών).

Στην αστική Ινδία η ημέρα της μητέρας (maatr divas) τιμάται τη δεύτερη Κυριακή κάθε Μαΐου. Τα παιδιά κάνουν πολλά δώρα στις μαμάδες τους. Τα εστιατόρια και τα καταστήματα λιανικής πώλησης προσφέρουν εκπτώσεις. Στην αγροτική Ινδία οι μητέρες εορτάζονται με δεκαήμερο φεστιβάλ αφιερωμένο στην Ινδή θεά Durga. Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, το οποίο πραγματοποιείται τον Οκτώβριο, οι οικογένειες στολίζουν τα σπίτια τους και πανηγυρίζουν το θρίαμβο του καλού έναντι του κακού, υπό τις μελωδίες παραδοσιακής  μουσικής και του χορού Garba.

Η ημέρα της μητέρας στην Ινδονησία (hari Ibu) γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 22 Δεκεμβρίου. Σε όλη την Ινδονησία, τα παιδιά δίνουν δώρα και λουλούδια στις μαμάδες τους. Ενώ οι μαμάδες παίρνουν άδεια από τις δουλειές του σπιτιού.

Οι αραβικές χώρες, μεταξύ των οποίων το Μπαχρέιν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ομάν, το Κουβέιτ και το Ιράκ, γιορτάζουν την ημέρα της μητέρας (yawm sl’umi) στις 21 Μαρτίου, την επίσημη ημέρα έναρξης της άνοιξης, όταν η ίδια η μητέρα φύση αναγεννιέται. Στον αραβικό κόσμο, αυτήν την ημέρα δε γιορτάζουν μόνο οι βιολογικές μητέρες αλλά και κάθε άλλη μητρική φιγούρα. Γι’ αυτό είναι σύνηθες, εκείνη την ημέρα, οι δασκάλες στο σχολείο να λαμβάνουν πολλές κάρτες. Στο σπίτι, συνηθίζεται τα παιδιά να φιλούν το χέρι της μητέρας τους ως ένδειξη σεβασμού και να της χαρίζουν κάρτες, λουλούδια και άλλα δώρα. Παραδοσιακά η οικογένεια αφιερώνει έναν τραγούδι (συνήθως γυναικοκεντρικό) στις μητέρες της οικογένειας.

Οι μητέρες στην Αιθιοπία τιμώνται με τριήμερο εορτασμό. Οι εορτασμοί ξεκινούν τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου. Το τριήμερο της μητέρας (antrosht) είναι μια ευκαιρία για τις οικογένειες να μαζεύονται και να  απολαμβάνουν παρέα το παραδοσιακό τους hash, ένα στιφάδο από αρνί ή ταύρο, λαχανικά και βούτυρο και να πίνουν Ethiopian punch στην υγεία των μαμάδων τους.

μητέρα - παιδιά

Όποια παράδοση και αν σας άρεσε περισσότερο εύχομαι να απολαύσατε την περιήγηση και να πήρατε όμορφες ιδέες για να ενσωματώσετε στις δικές σας οικογενειακές παραδόσεις τη φετινή ημέρα της μητέρας. Ό,τι κι αν επιλέξετε να κάνετε το μόνο σίγουρο είναι ότι θα δώσετε στη μαμά σας ένα ξεχωριστό λόγο να χαμογελάσει.

Χρόνια πολλά σε όλες τις μαμάδες και στην κάθε μία ξεχωριστά!

0 Shares
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
έφηβος

Από παιδάκι…..έφηβος

Όταν γεννιέται ένα παιδί όλες νιώθουμε ότι έχουμε πολύ καιρό μέχρι να μεγαλώσει. Όμως έρχεται μια μέρα που…