κόρη

Γράμμα προς την κόρη μου

0 Shares
0
0
0

Λατρεμένη μου κόρη,

Φαίνεται σαν χθες που σε κράτησα νεογέννητο μωρό στην αγκαλιά μου και κοιτάζοντας σε, στα εκφραστικά σου ματάκια, σου υποσχέθηκα να σε αγαπώ και να σε φροντίζω για πάντα. Τώρα έφτασε η στιγμή που ενηλικιώνεσαι και ανοίγεις τα φτερά σου να πετάξεις ψηλά. Εύχομαι παιδί μου να φτάσεις όπου αγαπάς.

Θέλω να σε ευχαριστήσω που ήσουν η αιτία να ανακαλύψω την απίστευτη δύναμη της αγάπης, γιατί κάθε μέρα σε αγαπώ και πιο πολύ. Όλα αυτά τα χρόνια μεγάλωνα μαζί σου, μάθαινα μαζί σου και στην ουσία τη μέρα που γεννήθηκες, γεννήθηκε μέσα στην καρδιά μου ο ρόλος της μάνας. Μαζί σου ανακάλυψα δυνάμεις που δεν ήξερα ότι είχα και έμαθα να αντιμετωπίζω φόβους που δε φανταζόμουν ότι υπάρχουν.

Στην πορεία των χρόνων κατάλαβα, ότι όσα βιβλία και αν είχα διάβασει, για το πως να γίνω καλή μαμά, έκανα πολλά λάθη. Ειδικά στην περίοδο της εφηβείας σου, η οποία αποδείχτηκε μεγάλη πρόκληση για μένα. Δοκιμάστηκε η υπομονή μου, οι αντοχές μου, ακόμη δηλαδή δοκιμάζονται, αλλά σε καμία περίπτωση δε θα άλλαζα εσένα.

Είμαι περήφανη γιατί είσαι ένα κορίτσι που πέρασε πολλά. Κυρίως όταν κτύπησαν την πόρτα του σπιτιού μας η απώλεια και μια δύσκολη δοκιμασία υγείας. Όσο και αν φοβόμουν ότι όλα αυτά θα ήταν βαθιές πληγές που θα στιγμάτιζαν ανεξίτηλα τη ζωή σου, αποδείχτηκαν τα σκαλοπάτια που πάτησες για να εξελιχθείς στο ώριμο κορίτσι που είσαι σήμερα.

Καθώς λοιπόν ξεκινάς το ταξίδι της ενηλικίωσης σου θα ήθελα να έχεις για αποσκευές σου μερικές συμβουλές μου:

  • Όσο και αν βιάζεσαι να μεγαλώσεις, μη ξεχνάς το παιδί που κρύβεις μέσα σου. Να γελάς με την ψυχή σου, να μη φοβάσαι να δοκιμάσεις κάτι, αν πέφτεις να βρίσκεις τη δύναμη να σηκώνεσαι ξανά, να αγαπάς με όλη σου την καρδιά, να ακολουθείς το ένστικτο σου, να είσαι πλημμυρισμένη όνειρα και γεμάτη στόχους .
  • Να έχεις πίστη στο Θεό και να τον ευγνωμονείς για την κάθε μέρα που έχεις την υγεία σου και τους αγαπημένους σου ανθρώπους πλάι σου. Μη θεωρείς τίποτα δεδομένο στη ζωή, ούτε άτομα, ούτε καταστάσεις. Δεν είναι!
  • Να γιορτάζεις τα γενέθλια σου, κάθε χρόνο και να σβήνεις κεράκια γεμάτη ευγνωμοσύνη. Τα γενέθλια είναι μια από τις σημαντικότερες μέρες στη ζωή του κάθε ανθρώπου. Είναι ωραίο να εκτιμάς το υπέροχο δώρο που λέγεται ζωή.
  • Οι λέξεις μπορούν να χτίσουν γέφυρες μεταξύ των ανθρώπων. Σε έναν κόσμο που μπορείς να είσαι οτιδήποτε, να είσαι ευγενική. Ευγενικός από τη φύσητου είναι ο άνθρωπος που η ευγένεια πηγάζει από μέσα του. Έχε την σαν ένα όμορφο στοιχείο της προσωπικότητας σου.
  • Να θυμάσαι πως η ικανότητα της ανάπτυξης ενσυναίσθησης είναι ζωτικής σημασίας για τη ζωή μας και απαραίτητο συστατικό κάθε υγιούς σχέσης. Το να είσαι ενσυναισθητική δε σου αφαιρεί την κριτική σου ικανότητα, απλά είναι ένας άλλος τρόπος να λες στους γύρω σου «αγαπώ– νοιάζομαι.»
  • Η αλλαγή είναι μέρος της ζωής μας. Να είσαι προσαρμοστική στις αλλαγές και να μη φέρνεις αντίσταση. Συνήθως μια αλλαγή είναι μια μορφή προόδου και προσωπικής εξέλιξης. Να προσπαθείς να μην τη φοβάσαι αλλά να την αντιμετωπίζεις, όσο είναι δυνατόν, με θετικότητα.
  • Η φιλία είναι σπάνιο αγαθό και θεωρείται ευλογημένος ο άνθρωπος που έχει πραγματικούς φίλους στη ζωή του. Η αυθεντικότητα της φιλίας φαίνεται στη λύπη αλλά κυρίως στη χαρά σου. Είναι τέχνη να αναγνωρίζεις ποια φιλία είναι ευλογία και ποια μάθημα ζωής.
  • Μην περιμένεις από τρίτα άτομα ή εξωγενείς παράγοντες να σε κάνουν ευτυχισμένη γιατί πολύ απλά η ευτυχία κρύβεται μέσα σου. Σαν γυναίκα είσαι ανεξάντλητη πηγή ζωής. Η προσωποποίηση της αγάπης, της δημιουργικότητας, της δύναμης και της ομορφιάς.
  • Να αγαπάς τον εαυτό σου, να δίνεις αξία στις ανάγκες σου και να βάζεις υγιή όρια. Ο καθορισμός ορίων είναι ένα βασικό βήμα σε ένα αέναο ταξίδιαυτογνωσίας και αυτοπραγμάτωσης. Τα όρια δεν είναι απόσταση από τα αγαπημένα σου άτομα, αλλά προστασία του εαυτού σου και της σχέσης σου μαζί τους. Θα σε βοηθούν να τιμάς τις ανάγκες, τα συναισθήματακαι τις αξίες σου.
  • Να εμπιστεύεσαι το ένστικτό σου, να ακούς την καρδιά σου αλλά να παίρνεις και το μυαλόσου μαζί. Να υπερασπίζεσαι τις επιλογές σου, ακόμη και αν βγουν λάθος. Είναι εντάξει να κάνεις λάθη, όλοι κάνουμε. Φτάνει να συγχωρείς τον εαυτό σου όπως και τους άλλους. Και να θυμάσαι πως παρόλα τα λάθη σου, αξίζεις την αγάπη και το σεβασμό.
  • Τα συναισθήματα σου είναι σημαντικά και έχουν αξία. Μην τα καταπιέζεις, έκφρασε τα. Κυρίως αποδέξου τα, γιατί αποτελούν φυσιολογικό μέρος του κύκλου της ζωής. Αν χρειαστεί άφησε τα δάκρυα σου να κυλήσουν. Μάθε να αγκαλιάζεις τον εαυτό σου τις ημέρες εκείνες που θα δυσκολεύεται και πάντα να θυμάσαι πόσο μεγάλη δύναμη χρειάζεται κανείς για να βιώσει έντονα τα συναισθήματα του. Είναι λυτρωτική η συνειδητοποίηση ότι δεν είναι αδυναμία αλλά δύναμη.
  • Έχε την αυτοφροντίδα σου ως προτεραιότητα. Επέλεξε το είδος της δραστηριότητας που απολαμβάνεις περισσότερο, φτάνει να έχεις την άσκηση στη ζωή σου. Η άσκηση γεννάει συναίσθημα, έμπνευση, ενέργεια και ενισχύει όχι μόνο τη σωματική υγεία, αλλά και την πνευματική και την ψυχική.
  • Η υγιεινή διατροφή είναι η καλύτερη επιλογή που μπορείς να κάνεις. Είμαστε ό,τι τρώμε. Η τροφήδε θρέφει μόνο το σώμα σου αλλά και το μυαλό σου και επηρεάζει επίσης την υγεία σου.
  • Να ζεις ενσυνείδητα την κάθε σου ημέρα, όχι απλά να υπάρχεις σε αυτή. Μην αναβάλλεις στιγμές γιατί ο δρόμος του αύριο, κάποιες φορές, οδηγεί στην πόλη του ποτέ. Ζωή σημαίνει αλλαγή, εξέλιξη, ανάπτυξη. Επένδυσε σε γνώση και ταξίδια.
κόρη

Λατρεμένη μου κόρη, μου δίνεις χίλιους λόγους να χαμογελώ κάθε μέρα. Σου εύχομαι να ερωτευθείς και να σε ερωτευθούν, αλλά κυρίως να αγαπήσεις και να αγαπηθείς βαθιά και ουσιαστικά στη ζωή σου. Να βρεις τον ιδανικόσύντροφο, που μαζί ως συνοδοιπόροι θα ξεκινήσατε το όμορφο ταξίδι της δημιουργίας οικογένειας.

Η ζωή είναι σαν ένα μονοπάτι που καλείσαι να διανύσεις. Μπορεί να μην είναι γραμμικό, αλλά δεν παύει να είναι ξεχωριστό, γιατί είναι το δικό σου μονοπάτι. Να θυμάσαι πως σε αυτό το μονοπάτι θα είμαι δίπλα σου. Όσο κι΄ αν μεγαλώσεις η αγκαλιά μου θα είναι πάντα ανοιχτή για σένα.

Σ ’αγαπώ,

η μαμά σου

 

0 Shares
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
έφηβος

Από παιδάκι…..έφηβος

Όταν γεννιέται ένα παιδί όλες νιώθουμε ότι έχουμε πολύ καιρό μέχρι να μεγαλώσει. Όμως έρχεται μια μέρα που…
Μαμά

Μαμά σημαίνει αγάπη

Όσα βιβλία και να διαβάσει μια γυναίκα για το πως να γίνει καλή μαμά δεν υπάρχει εγχειρίδιο. Μια…