Η υγεία και η ευεξία αποτελούν θεμελιώδη στοιχεία της ανθρώπινης φύσης. Πολλοί διαφορετικοί παράγοντες συμβάλλουν στο πόσο ολοκληρωμένη είναι η αίσθηση της ευημερίας μας ανά πάσα στιγμή. Η ευεξία είναι ένας τόσο ευρύς όρος. Οι βασικές μας αξίες, η κουλτούρα μας, οι εμπειρίες μας και οι επιλογές που κάνουμε, είναι μόνο μερικοί από τους καθοριστικούς παράγοντες που την επηρεάζουν. Επί της ουσίας, είναι η διατήρηση μιας υγιούς σχέσης με τονεαυτόμας σε κάθε επίπεδο.
Αν και οι ανάγκες του καθενός είναι μοναδικές, τα κύρια στοιχεία που μας βοηθούν να ευδοκιμήσουμε μπορούν να χωριστούν σε οκτώ κατηγορίες. Αυτές ονομάζονται οι οκτώ διαστάσεις της ευεξίας και περιλαμβάνονται από τη σωματική, τη συναισθηματική, την κοινωνική, την πνευματική, τη διανοητική, την οικονομική, την επαγγελματική και την περιβαλλοντική.
ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΕΥΕΞΙΑ
Συχνά, η φυσική κατάσταση είναι το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό μας όταν σκεφτόμαστε τη λέξη ευεξία. Τείνουμε επίσης να σκεφτόμαστε τη σωματική ευεξία ως την έλλειψη ασθένειας, αλλά είναι κάτι περισσότερο από αυτό. Έχει να κάνει με τη διατήρηση της υγείας και της ζωτικότητας σε βάθος χρόνου. Αυτό απαιτεί την υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών. Η αναγνώριση της ανάγκης για σωματική δραστηριότητα, υγιεινή διατροφή και ποιοτικό ύπνο, επηρεάζει κάθε πτυχή της προσωπικής μας ευημερίας και είναι το πρώτο ουσιαστικό βήμα προς την ολιστική ευεξία. Ακούστε το σώμα σας και δώστε προτεραιότητα στη φροντίδα του.
ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΕΥΕΞΙΑ
Η συναισθηματική ευεξία περιλαμβάνει την αναγνώριση, την κατανόηση και την αποδοχή των συναισθημάτων μας. Το να συντονιστούμε με τα συναισθήματα μας απαιτεί εξάσκηση, αλλά η οικοδόμηση αυτής της δεξιότητας μπορεί να ενισχύσει τη συναισθηματική μας ανθεκτικότητα, όταν αντιμετωπίζουμε δυσκολίες και να ενισχύσει την προσαρμοστικότητα μας στις αλλαγές. Αξίζει να αναφερθεί ότι η συναισθηματική και η ψυχική ευεξία συνδέονται, αλλά δεν είναι συνώνυμες. Μέρος της ψυχικής ευεξίας αφορά στο πόσο καλά επεξεργάζεται το μυαλό μας τις εμπειρίες και τις πληροφορίες που λαμβάνει. Από την άλλη η συναισθηματική ευεξία σχετίζεται με τον τρόπο με τον οποίο εκφράζονται διάφορες σκέψεις και συναισθήματα.
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΕΞΙΑ
Η κοινωνική ευεξία αναφέρεται κυρίως στην ανάπτυξη της αίσθησης του ανήκειν. Περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την καλλιέργεια υποστηρικτικών σχέσεων, την ανάπτυξη ενσυναίσθησης, την αποδοχή της διαφορετικότητας και τη θετική συνεισφορά στην κοινωνία. Η σχέση και η αλληλεπίδραση με τους ανθρώπους που επιλέγει κανείς να έχει γύρω του είναι ένα από τα πιο όμορφα πράγματα στη ζωή του ανθρώπου.
ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΕΥΕΞΙΑ
Η πνευματική ευεξία έχει να κάνει με τη σημασία που προσδίδει κανείς στην ύπαρξη του. Μπορεί να περιγραφεί ως η αναζήτηση σκοπού, η εύρεση νοήματος στη ζωή και η διαρκής προσωπική εξέλιξη. Πρόκειται για την ανάπτυξη μιας ξεκάθαρης αίσθησης του σωστού και του λάθους, εν μέσω πρακτικών που ευθυγραμμίζονται απόλυτα με τις αξίες του. Συχνά περιλαμβάνει την αξία της πίστης, την προσευχή και συναντάται σε άτομα που βιώνουν συναισθήματα καλοσύνης ενσυναίσθησης,αγάπης,συμπόνοιας και έχουν την ευγνωμοσύνη ως φιλοσοφία ζωής.
ΔΙΑΝΟΗΤΙΚΗ ΕΥΕΞΙΑ
Η διανοητική ευεξία σχετίζεται με την καλλιέργεια δεξιοτήτων όπως η κριτική σκέψη, η επίλυση προβλημάτων και η λήψη αποφάσεων. Χαρακτηρίζεται από την ύπαρξη υγιούς περιέργειας και μιας εποικοδομητικής προσέγγισης των νοητικών προκλήσεων. Συναντάται σε άτομα με καλλιτεχνικές ανησυχίες, δημιουργικά hobbies και εφευρετικές δραστηριότητες που καλωσορίζουν εμπειρίες που διευρύνουν τις γνώσεις τους. Η διά βίου μάθηση διασφαλίζει υψηλά επίπεδα διανοητικής ευεξίας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΥΕΞΙΑ
Η οικονομική ευεξία αναφέρεται στην εισοδηματική σταθερότητα και την αίσθηση οικονομικής ασφάλειας που βιώνει κάποιος. Ουσιαστικά περιλαμβάνει την καλή διαχείριση των οικονομικών. Πρωτίστως την κάλυψη των οικονομικών του υποχρεώσεων, αλλά και την αποταμίευση για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Αξίζει να τονιστεί ότι δεν έχει να κάνει με το αν έχει κανείς πολλά ή λίγα χρήματα, αλλά με το πως τα διαχειρίζεται, με βάση τα προσωπικά του δεδομένα και τις δικές του οικονομικές ανάγκες.
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΥΕΞΙΑ
Η επαγγελματική ευεξία δεν αναφέρεται στην ύπαρξη επαγγελματικής εργασίας για βιοποριστικούς σκοπούς αλλά στην ικανοποίηση που παίρνουν οι άνθρωποι από μια δουλειά που αγαπούν. Συνήθως πίσω από την επιλογή επαγγέλματος κρύβεται ένας ευρύτερος σκοπός που προσδίδει νόημα σε ό,τι κάνουν. Πρόκειται για επαγγέλματα όπου ξεδιπλώνουν τη δημιουργικότητά τους, αναδεικνύουν τα ταλέντα τους και ικανοποιούν την ανάγκη τους για πρόοδο, προσωπική εξέλιξη και αυτοπραγμάτωση. Ουσιαστικά, έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν πλήρως τις ικανότητες και τις δυνατότητές τους και να οδηγηθούν στην πραγμάτωση των εγγενών ικανοτήτων τους. Σε τέτοιες περιπτώσεις τα κίνητρα που τους ενεργοποιούν δεν είναι χρηματικά.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΥΕΞΙΑ
Για να κατανοήσουμε την έννοια της περιβαλλοντικής ευεξίας, πρέπει να δούμε όλους τους χώρους που απολαμβάνουμε καθημερινά αλλά και τα άτομα που αποτελούν το «περιβάλλον» μας. Αυτή η διάσταση δεν αποτελείται μόνο από το φυσικό περιβάλλον, αλλά επίσης το εργασιακό και το οικιακό. Σε χώρους όπου είναι σχεδιασμένοι, διαμορφωμένοι ή διακοσμημένοι με τέτοιον τρόπο, που μας δημιουργούν αισθήματα ηρεμίας μπορούμε να βιώσουμε περιβαλλοντική ευεξία. Το περιβάλλον του χώρου όπου εργαζόμαστε μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την παραγωγικότητά μας, ενώ ένα σπίτι ευάερο και ευήλιο προσδίδει θετικότητα στην καθημερινότητα μας και έχει ευεργετική επίδραση στην ψυχοσύνθεση μας. Ας μη ξεχνάμε τους ανθρώπους που μας περιβάλλουν και πόσο επηρεάζει την ευεξία μας η αλληλεπίδραση μαζί τους.
Η επιλογή μιας ολιστικής προσέγγισης της ευεξίας οδηγεί σε μια ισορροπημένη ζωή. Η ενσυνείδητη λοιπόν εστίαση, στην κάθε διάσταση ξεχωριστά και στο ρόλο που η κάθε μία διαδραματίζει στη ζωή μας, θα μας βοηθήσει να γνωρίσουμε ολοκληρωτικά τον εαυτό μας. Αυτό θα ενθαρρύνει τη βαθιά και ενεργητική αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής.