σύνδεση

Η έμφυτη ανάγκη για σύνδεση με τον εαυτό

0 Shares
0
0
0

Το μυαλό μας είναι πολύ διαισθητικό και τα συναισθήματα έχουν σχεδιαστεί για να μας βοηθούν να επιβιώνουμε και να εξελισσόμαστε. Κι΄όμως αγνοούμε τις προειδοποιήσεις. Πολύ συχνά νιώθουμε ότι άλλα θέλουμε, άλλα κάνουμε, άλλα σκεφτόμαστε και άλλα εκφράζουμε. Ωραιοποιούμε καταστάσεις, εθελοτυφλούμε, κουκουλώνουμε ανάγκες, θάβουμε συναισθήματα και νιώθουμε διασκορπισμένοι. Επί της ουσίας, δεν υπάρχει αρμονία μεταξύ αυτών που αισθανόμαστε κι αυτών που σκεφτόμαστε λόγω έλλειψης σύνδεσης με τον εαυτό μας.

Το να είναι κάποιος συνδεδεμένος με τον εαυτό του αναφέρεται στην επίγνωση και την αποδοχή των δικών του πνευματικών, σωματικών και συναισθηματικών αναγκών και την εκπλήρωσή τους.  Αυτή η σύνδεση με τον εσωτερικό κόσμο των σκέψεων, των συναισθημάτων και των επιθυμιών είναι αναμφίβολα πολύτιμη. Σαν μια ισχυρή εσωτερική πυξίδα που μας ειδοποιεί για το πότε βγαίνουμε εκτός πορείας.

«Οι αισθήσεις μας λένε ότι κάτι υπάρχει,
η σκέψη μας λέει τι είναι αυτό το κάτι,
τα αισθήματα μας λένε τι είναι
αυτό το κάτι για εμάς» Carl Jung

Ωστόσο, ποτέ δε μάθαμε να συνδεόμαστε με τον εαυτό μας. Αντίθετα μάθαμε να τον πιέζουμε, να απαιτούμε πράγματα από αυτόν και να είμαστε επικριτικοί μαζί του. Αλήθεια θα φερόμασταν ποτέ σε έναν αγαπημένο μας πρόσωπο όσο αυστηρά φερόμαστε στον εαυτό μας; Θα παραμελούσαμε ποτέ τις δικές του ανάγκες όσο παραμελούμε τις δικές μας;  Στις πλείστες των περιπτώσεων η απάντηση είναι όχι. Τότε λοιπόν τι εμποδίζει τη σύνδεση μας με τον εαυτό μας;

Ενδεχομένως το γεγονός ότι μέσα στην προσπάθεια μας να καλύπτουμε τις ανάγκες των άλλων ξεχνάμε τις δικές μας. Από μικροί συνδεόμαστε με την οικογένεια και αργότερα με τους φίλους μας και τον υπόλοιπο κόσμο. Η σύνδεση και η αλληλεπίδραση με τους ανθρώπους που επιλέγουμε να έχουμε στη ζωή μας είναι μέρος της κοινωνικής μας αυτοφροντίδας. Όμως είναι σημαντικό να μη χάνουμε τον εαυτό μας μέσα σε όλο αυτό. Η σύνδεση με τον εαυτό μας είναι μια έμφυτη ανάγκη η οποία θα συμβάλει στην επίτευξη μιας βαθιάς και ουσιαστικής σύνδεσης και με τους άλλους.

Όταν κάποιος έχει πετύχει την αυτοσύνδεση τότε:

  • Φροντίζει τις σωματικές, πνευματικές και συναισθηματικές του ανάγκες
  • Είναι εις θέση να εκφράζει καθαρά τα συναισθήματά του
  • Έχει ισχυρή αίσθηση των στόχων του
  • Ζει σύμφωνα με τις δικές του αξίες 
  • Βιώνει μια αίσθηση ολοκλήρωσης που διαποτίζει την ύπαρξή του
  • Βρίσκει νόημα σε ό,τι κάνει και ουσιαστικά έχει βρει το σκοπό της ζωής του

Η αυτοσύνδεση δεν είναι εύκολη και προϋποθέτει αυτογνωσία, αυτοαποδοχή και αυτοευθυγράμμιση.

Αυτογνωσία

Είναι η επίγνωση των συνηθειών, των συναισθηματικών τάσεων, των αναγκών, των επιθυμιών, των δυνατοτήτων και των αδυναμιών μας. Το υψηλό επίπεδο αυτογνωσίας είναι ένα ισχυρό εργαλείο.  Επιτρέπει σε κάποιον να γνωρίζει τι του συμβαίνει, γιατί του συμβαίνει, τι τον μπλοκάρει, τι μπορεί να κάνει γι’ αυτό, τι νόημα έχει για αυτόν. Επί της ουσίας, σημαίνει να ξέρει ποιος θέλει να είναι.

Αυτοαποδοχή

Η αυτοαποδοχή, συνδέεται άμεσα τόσο με την αυτοσυγχώρεση όσο και με την αυταγάπη. Μόνο όταν μάθουμε να συγχωρούμε τον εαυτό μας, μπορούμε πραγματικά να αρχίσουμε να τον αγαπάμε αληθινά. Και όταν καταφέρουμε να τον αγαπήσουμε τότε θα τον αποδεχτούμε. Να αγκαλιάσουμε την αλήθεια μας, εν μέσω αποδοχής του ποιοι είμαστε και να απελευθερώσουμε τον αυθεντικό μας εαυτό. Ο αυθεντικός μας εαυτός υπερβαίνει τα υπάρχοντά μας, τη δουλειά μας ή τις σχέσεις μας. Είναι ποιος είμαστε στον πυρήνα μας. 

Αυτοευθυγράμμιση

Αν σκέψεις επιθυμίες αισθήματα και πράξεις βρίσκονται σε ισορροπία τότε μιλάμε για ευθυγράμμιση. Η αυτοευθυγράμμιση ενισχύει την ευημερία, συνθέτει το νόημα της ζωής και φωτίζει το σκοπό της ύπαρξής μας. Αποκτώντας επίγνωση θα μπορέσουμε σιγά σιγά να δούμε τις εμπειρίες μας σαν κομμάτι του εαυτού μας και ως μέρος της ιστορίας μας.

σύνδεση

Η σύνδεση με τον εαυτό μας επηρεάζει κάθε τομέα της ζωής μας. Από την ψυχική και σωματική μας υγεία μέχρι την ικανοποίηση που αντλούμε από τις σχέσεις μας με τους άλλους ανθρώπους, την εργασία και τα hobbies μας. Ας πάρουμε το χώρο και το χρόνο μας να αφουγκραστούμε τις ανάγκες μας, να  επανεξετάσουμε τη ζωή μας, να επαναπροσδιορίσουμε τα θέλω μας, να τροφοδοτήσουμε το μυαλό μας με παραγωγική σκέψη, να αναλάβουμε την ευθύνη της ύπαρξής μας.

0 Shares
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ