στόχοι

Στόχοι ή ευσεβείς πόθοι;

0 Shares
0
0
0

Για πολλούς η έναρξη μιας νέας χρονιάς είναι η τέλεια στιγμή για να πάρουν αποφάσεις. Να επικεντρωθούν περισσότερο στην υγεία τους, να κάνουν βήματα στην καριέρα τους ή να αποκτήσουν νέες ικανότητες. Όλοι έχουμε πτυχές της ζωής μας που θέλουμε να αλλάξουμε. Ωστόσο, συχνά οι αποφάσεις είναι πιο εύκολο να ληφθούν παρά να τηρηθούν και κάπως έτσι μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, οι περισσότεροι απλά τις ξεχνούν. Μέρος του προβλήματος μπορεί να είναι το γεγονός ότι παίρνουν αποφάσεις στο πνεύμα του εορτασμού ενός νέου έτους, χωρίς πραγματική σκέψη για το τι θα χρειαστεί για να τις πετύχουν. Ο καθορισμός στόχων χρειάζεται σωστή στρατηγική και όχι μια ασαφή απόφαση, μια φορά το χρόνο, στο πλαίσιο κάποιου εορτασμού.

Ενδεχομένως να πρόκειται απλά για ευσεβείς πόθους. Να παίρνουν δηλαδή μεγαλεπήβολες αποφάσεις, υποκινούμενοι από τα συναισθήματα τους. Σε τέτοιες περιπτώσεις οι άνθρωποι προσκολούνται στην ικανοποίηση που τους δίνει σαν σκέψη η πραγματοποίηση μιας επιθυμίας και παραμερίζουν το ρεαλισμό. Επί της ουσίας, η αλλαγή αυτής της νοοτροπίας θα ήταν μια καλή αρχή για όποιον επιθυμεί την επίτευξη των στόχων του.

Ο κάθε στόχος πρέπει να περιλαμβάνει τα απαραίτητα κριτήρια που θα σας βοηθήσουν να επικεντρωθείτε στην προσπάθεια σας. Να είναι συγκεκριμένος, μετρήσιμος, επιτεύξιμος, ρεαλιστικός και χρονικά προσδιορισμένος. Προτού να χαράξετε στρατηγική αναρωτηθείτε: «Τι ακριβώς θέλω να πετύχω; Πως θα ξέρω ότι το πέτυχα; Έχω τη δεδομένη στιγμή τη δυνατότητα και τους πόρους που χρειάζονται για την επίτευξη του; Μέχρι πότε θέλω να τον έχω πετύχει; Είναι ένας στόχος που έχει πραγματικά σημασία για εμένα; Θέλω να τον πετύχω για τους σωστούς λόγους;  Είναι ρεαλιστικά εφικτός ή υπάρχουν εμπόδια που είναι δύσκολο να υπερπηδήσω; Τι θα μου κοστίσει αν δεν τον πετύχω; Χάνω μια απίστευτη ευκαιρία καριέρας, θα απογοητεύσω τον εαυτό μου, θα μειώσω την ποιότητα ζωής μου;»

στόχοι

Μελέτες έχουν βρει ότι η δημιουργία ενός αφοσιωμένου σχεδίου για την επίτευξή ενός στόχου  μπορεί να βελτιώσει την ευημερία των ανθρώπων, να τους χαρίσει μια αίσθηση σκοπού, να ενισχύσει τα κίνητρα τους και να μειώσει την ενδεχόμενη αναβλητικότητα τους. Αντί λοιπόν να επιλέγετε ένα διφορούμενο στόχο, το κλειδί είναι να εστιάζετε σε κάτι συγκεκριμένο στο οποίο μπορείτε ρεαλιστικά να στοχεύσετε. Κατανοήστε όχι μόνο το βραχυπρόθεσμο αποτέλεσμα που θέλετε, αλλά τον πραγματικό σκοπό του στόχου σας. Όταν καταλάβετε γιατί θέλετε αυτό που θέλετε, θα βρείτε έναν τρόπο να τον πετύχετε, ακόμα και όταν τα πράγματα γίνονται δύσκολα. 

Είτε πρόκειται για επαγγελματική εξέλιξη, είτε για προσωπική ανάπτυξη, οι στόχοι που έχουν ένα βαθύτερο νόημα για μας και ευθυγραμμίζονται με τις αξίες μας είναι πιο πιθανόν να πετύχουν. Καθώς προχωράτε προς την επίτευξη ενδεχομένως να υπάρξουν προκλήσεις. Αλλά τι αξία έχει ένας στόχος αν δεν σας βοηθήσει να αναπτύξετε ανθεκτικότητα; Η ουσιαστική αλλαγή απαιτεί σκοπό, πάθος, όραμα και η στοχοθεσία θέλει πειθαρχία, συνέπεια, υπομονή και επιμονή.

0 Shares
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ