επιθυμίες

Πόσο δικές μας είναι οι επιθυμίες μας;

0 Shares
0
0
0

Η επιθυμία είναι ένα από εκείνα τα άυλα στοιχεία της ζωής, απαραίτητο αλλά αθέατο. Είναι ασφαλές να πούμε ότι όλοι έχουμε επιθυμίες. Οι περιστασιακές συζητήσεις είναι συχνά μια ασυνείδητη ανταλλαγή ατελείωτων επιθυμιών. Όταν μια επιθυμία εκπληρώνεται, κυνηγάμε την επόμενη χωρίς σταματημό. Φανταστείτε μια ζωή χωρίς επιθυμίες.

Ενώ ως άτομα μοιραζόμαστε κοινές βασικές ανθρώπινες ανάγκες, τείνουμε να διαφέρουμε ως προς τις αξίες και το βαθμό στον οποίο δίνουμε προτεραιότητα σε ορισμένες βασικές επιθυμίες, που στη συνέχεια χρησιμεύουν για να εμπνεύσουν κίνητρα και να οδηγήσουν σε συμπεριφορές προσανατολισμένες στον εκάστοτε στόχο μας. Μια επιθυμία είναι αναμφισβήτητα ο λόγος πίσω από όλα όσα κάνουμε. Το θέμα είναι πόσο δική μας είναι;

Πολύ συχνά ακούμε ανθρώπους να διερωτώνται γιατί δε ξέρω τι θέλω, μήπως έπρεπε να θέλω άλλα πράγματα, μήπως κάτι πάει λάθος με μένα που δε θέλω αυτό που θέλουν όλοι οι άλλοι, μήπως μπερδεύω το πραγματικό μου θέλω με αυτό που θα έπρεπε να θέλω. Κάποιοι άλλοι πάλι νομίζουν ότι ξέρουν τι θέλουν, αλλά ουσιαστικά θέλουν αυτό που προσδοκούν οι άλλοι να θέλουν. Αυτό που θα τους κάνει να κερδίσουν την αποδοχή ή τον θαυμασμό των σημαντικών και μη άλλων. Έχουν βαθιά μέσα τους ριζωμένη την πεποίθηση ότι αν μοιράζονται τις ίδιες επιθυμίες με τον οικογενειακό ή κοινωνικό τους κύκλο τότε μόνο γίνονται αποδεκτοί. Αν τύχει και επιθυμήσουν κάτι διαφορετικό, έρχεται ηενοχήνα τους πει ότι πιθανό να είναι αχάριστοι ή πλεονέκτες.

επιθυμίες

Φυσιολογικά τους επηρεάζει η γνώμη των ατόμων που εκτιμούν. Το θέμα είναι ότι, σε ορισμένες περιπτώσεις, αμελούν να φιλτράρουν αυτή τη γνώμη με βάση τις δικές τους ανάγκες και τα δικά τους θέλω. Άθελα τους λοιπόν καταλήγουν να «φορούν» για δικές τους επιθυμίες, πεποιθήσεις τρίτων ατόμων και συνηθίζουν να αξιολογούν την ικανοποίηση τους από κάτι σύμφωνα με τον τρόπο ζωής των άλλων. Επί της ουσίας, ζουν τη ζωή που προοριζόταν για κάποιον άλλον, χάνοντας με αυτό τον τρόπο την ταυτότητα τους. Είναι δυνατόν να ακολουθήσει κανείς το μονοπάτι ενός άλλου και να φτάσει στον προορισμό που θέλει; Για να είναι κανείς εις θέση να αντιληφθεί αν ακολουθεί το δικό του μονοπάτι χρειάζεται αυτεπίγνωση. Η επίγνωση δεν είναι εύκολη και δεν είναι λοιπόν καθόλου παράξενο που όλοι γνωρίζουμε άτομα που δεν τους ικανοποιεί τίποτα, ενώ φαινομενικά έχουν όλα όσα πάντοτε επιθυμούσαν.

Στην παιδική ηλικία εκφράζουμε τα θέλω μας χωρίς να τα φιλτράρουμε. Στην εφηβεία αρχίζει να αναπτύσσεται η κριτική σκέψη και παράλληλα να μπαίνει το πρέπει και να γίνεται προτεραιότητα. Σε μια ηλικία όπου δημιουργείται ο χαρακτήρας μας και διαμορφώνονται οι πεποιθήσεις μας, αφήνουμε τα οικογενειακά ή τα κοινωνικά στερεότυπα να καθορίσουν τα θέλω μας. Κάπως έτσι μαθαίνουμε να τα θάβουμε, μαζί με τα αυθεντικά μας συναισθήματα, πολλές φορές ακόμη και ασυνείδητα, να φοράμε τη «μάσκα» του καλού παιδιού, να κάνουμε επιλογές ή να παίρνουμε καθοριστικές αποφάσεις στη ζωή μας με βάση το ιδεατό, το καθολικά σωστό και όχι αυτό που θέλουμε βαθιά μέσα μας. Μεγαλώνοντας στην προσπάθειά μας να καλύψουμε τις ανάγκες των σημαντικών για εμάς προσώπων, προσεγγίζουμε το σημείο στο οποίο δεν έχουμε πλέον επίγνωση των δικών μας αναγκών. Αναπόφευκτα τότε η ισορροπία χάνεται. Συνηθίζουμε να παραμερίζουμε τις δικές μας επιθυμίες, σαν να τις κλειδώνουμε σε ένα συρτάρι που ξεχνάμε που βάλαμε το κλειδί. Το τίμημα όλης αυτής της ματαίωσης, είναι καταπιεσμένα συναισθήματα, δυσφορία, έλλειψη αυτοσύνδεσης και αυτό το αίσθημα του ανικανοποίητου.

Οι επιθυμίες είναι συχνά ανεκπλήρωτες συναισθηματικές ανάγκες. Η αναγνώριση τους είναι ένα από τα πρώτα βήματα στην πορεία μας προς την αυτογνωσία, την αυθεντικότητα, την αυταγάπη και την αυτοαποδοχή. Για αρχή διερωτηθείτε από πού προέρχονται και στη συνέχεια ψάξτε μέσα σας γιατί θέλετε όσα θέλετε, τι θα σας προσφέρουν, πως θα σας κάνουν να νιώσετε, ποια επιθυμία σας θα ικανοποιήσουν. Εξετάστε τις προτεραιότητες σας, κατανοήστε τα κίνητρα σας και το εγγενές συναίσθημα που σχετίζεται με το καθένα. Σταματήσετε να αρνείστε την αλήθεια σας και αρχίστε να αποδέχεστε αυτό που πραγματικά επιθυμείτε στη ζωή.

Σύμφωνα με τον Lao Tzŭ, η απάντηση κρύβεται στο βάθος της ύπαρξης μας. Εκεί γνωρίζει ο καθένας ποιος είναι και τι θέλει. Αφουγκραστείτε λοιπόν τις ανάγκες σας, αγκαλιάσετε τις επιθυμίες σας, διοχετεύστε την ενέργεια σας σε ό,τι συμβαίνει μέσα σας, ανακτήστε τον έλεγχο της ζωής σας. Μόνο έτσι θα βιώσετε εσωτερική γαλήνη και μια αίσθηση βαθύτερης αυτογνωσίας, η οποία ενδεχομένως στη συνέχεια να σας βοηθήσει να αναλάβετε δράση και να μάθετε να ζείτε σύμφωνα με τις αληθινές σας αξίες.

0 Shares
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ