νερό

Tὰ πάντα ῥεῖ

0 Shares
0
0
0

Ως αέναη πηγή ζωής, το νερό, αποτελεί θεμελιώδες χαρακτηριστικό της πραγματικότητας μας και όσο περισσότερο το μελετά κανείς, τόσο περισσότερο τον γοητεύει. Για παράδειγμα, αν κρατάτε νερό στα χέρια σας, θα γλιστρήσει μέσα από τα δάχτυλά σας, ωστόσο υπάρχουν τεράστια πλοία που επιπλέουν αβίαστα σε αυτό. Άμορφο, άχρωμο, άοσμο, άγευστο, διαφανές, εύπλαστο, ρευστό κι όμως αποτελεί ένα από τα πέντε μαγικά στοιχεία που καθιστούν δυνατή τη ζωή στον πλανήτη Γη.

Όλοι ξέρουμε ότι το ανθρώπινο σώμα, το οποίο αποτελείται σε μεγάλο βαθμό από νερό, έλκεται από την εξαγνιστική ενέργεια του υγρού στοιχείου, το οποίο το βοηθά να ηρεμήσει και να χαλαρώσει. Οι θετικοί κραδασμοί του νερού αφαιρούν την αρνητική ενέργεια, τονώνουν και αναζωογονούν. Ας πάμε όμως να δούμε, πως το αιώνιο στοιχείο κάθε μορφής ζωής στη φύση, μπορεί να συνδεθεί με μερικά σημαντικά μαθήματα ζωής:

Η ηρεμία φέρνει διαύγεια. Ένα ταραγμένο μυαλό, γεμάτο σκέψεις, θυμό, ανησυχία, μοιάζει θολό, όπως το νερό της θάλασσαςμόλις ρίξουμε μια πέτρα και δεν μπορούμε να δούμε καθαρά. Οποιαδήποτε απόφαση πάρετε με αυτήν την κατάσταση του μυαλού είναι βέβαιο ότι θα είναι λανθασμένη. Αλλά αν επιτρέψετε στον εαυτό σας να ηρεμήσει, οι σκέψεις καταλαγιάζουν και ακολουθεί διαύγεια.

Δεν μπορείς να σταματήσεις τα κύματα, αλλά μπορείς να μάθεις να σερφάρεις. Όταν βρίσκεστε σε αχαρτογράφητες περιοχές, είναι σημαντικό να εστιάσετε την ενέργειά σας σε πράγματα που μπορείτε να ελέγξετε και όχι σε πράγματα που δεν μπορείτε. Με άλλα λόγια, το πρόβλημα δεν είναι τo ίδιο τo πρόβλημα που τυχόν να αντιμετωπίζετε τη δεδομένη στιγμή, αλλά ο τρόπος που το αντιμετωπίζετε. Η επιλογή της εστίασης στο πρόβλημα ή στη λύση είναι καθαρά προσωπική σας επιλογή.

Πήγαινε όσο αργά χρειαστεί, αρκεί να μην σταματάς. Όταν κοιτάς ένα ποταμάκι, συνειδητοποιείς ότι τα ποτάμια δε βιάζονται να φτάσουν στον προορισμό τους. Απλά ρέουν και χαίρονται το ταξίδι. Καθώς ρέει κόβει τους βράχους, όχι λόγω της δύναμής του, αλλά λόγω της επιμονής του. Αυτό δείχνει σε μας ότι ο δρόμος προς την επίτευξη στόχων θέλει υπομονή, επιμονή και συνέπεια.

Η ευελιξία και η προσαρμοστικότητα είναι η βάση της ανάπτυξης. Η ίδια η φύση της ζωής είναι η αλλαγή και ως εκ τούτου καμία αντίσταση δεν μπορεί να σταματήσει την αλλαγή που έρχεται. Όπως το νερό παίρνει τη μορφή του δοχείου που το περιέχει έτσι και ‘μεις μόνο όταν προσαρμοζόμαστε στις καταστάσεις, μπορούμε να αρχίσουμε να χρησιμοποιούμε την όποια αλλαγή προς όφελός μας.

Η επιφάνεια του ωκεανού είναι μερικές φορές ήρεμη και άλλες ταραγμένη. Αλλά ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει στην επιφάνεια, βαθιά μέσα στον ωκεανό, υπάρχει ένα τεράστιο σώμα νερού που είναι απόλυτα ήρεμο και ακίνητο. Αυτή η ίδια διάσταση ακινησίας υπάρχει και μέσα μας. Ανά πάσα στιγμή μπορούμε να αφαιρέσουμε την προσοχή μας από τις σκέψεις και τα συναισθήματα που μας προκαλούν οι ενέργειες των άλλων και να επιλέξουμε να είμαστε ο καπετάνιος της καρδιάς και του μυαλού μας.

Ένα ρυάκι δεν κάνει καμία προσπάθεια να κάνει κανέναν ευτυχισμένο. Αλλά η ίδια η παρουσία του κάνει το γρασίδι να πρασινίζει, τα λουλούδια να ανθίζουν και τα πουλιά να κελαηδούν. Κάπως έτσι και ΄μεις με ένα χαμόγελο, μια ευγενική κουβέντα και λίγη ενσυναίσθηση μπορούμε να είμαστε πηγή χαράς όπου κι αν πάμε χωρίς να κάνουμε καμία απολύτως προσπάθεια. Γιατί η θετική ενέργεια ακτινοβολεί και επηρεάζει τους ανθρώπους γύρω μας.

νερό

Ο Ηράκλειτος με το γνωστό «Τὰ πάντα ῥεῖ, μηδέποτε κατά τ’ αὐτό μένειν», μας είπε ότι όλα είναι ρευστά και τίποτα δε μένει το ίδιο. Όπως ένα ποτάμι που παραμένει ίδιο, ενώ το νερό που κυλάει μέσα του αλλάζει διαρκώς, έτσι και με μας τους ανθρώπους. Η διαρκής κίνηση και μεταβολή αποτελεί το θεμελιώδες χαρακτηριστικό της πραγματικότητας και του είναι μας. Ας αρχίσουμε, σήμερα κιόλας, να ζούμε την κάθε στιγμή, πλημμυρισμένοι ευγνωμοσύνη και αγάπη.

0 Shares
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ