τσάι

Πόσα γνωρίζετε για το τσάι;

0 Shares
0
0
0

Για πολλούς το τσάι αποτελεί το μυστικό για την ευημερία τους χάρη στα μυστικά που κρύβει για την υγεία. Οι ευεργετικές του ιδιότητες, το καθιστούν ένα σημαντικό σύμμαχο για καλή υγεία και ευεξία. Ειδικά τα κρύα βράδια του χειμώνα, ένα φλιτζάνι τσάι, χαζεύοντας τη βροχή ή ένα μαγευτικό τοπίο χιονιού είναι σαν μια ζεστή αγκαλιά απόλαυσης η οποία μας τονώνει και ταυτόχρονα μας ζεσταίνει.

τσάι

Φτιάξτε ένα φλιτζάνι τσάι και ελάτε να μάθουμε 6 πληροφορίες γι’ αυτό που πιθανόν δε ξέραμε.

1. Είθισται να αποκαλούμετσάιόλα τα ροφήματα που προκύπτουν από την έγχυση αφεψήματος. Ωστόσο, τσάι θεωρείται μόνο το μαύρο, το πράσινο, το λευκό και το oolong. Όλα προέρχονται από το ίδιο φυτό, με την ονομασία camellia sinensis και η διαφορά έγκειται στην επεξεργασία των φύλλων μετά τη συγκομιδή τους. Τα ζεστά ροφήματα που προκύπτουν από βότανα όπως χαμομήλι, γλυκάνισος, μέντα, ginger, λεβάντα κ.α είναι απλά αφεψήματα.

2. Τα πρώτα φακελάκια τσαγιού εφευρέθηκαν από τον Thomas Sullivan, έμπορο τσαγιού στη Νέα Υόρκη. Ο κ. Sullivan σε μια προσπάθεια του να αυξήσει τις πωλήσεις του συσκεύασε τσάι μέσα σε μικρά πουγκάκια από μετάξι, τα οποία έστειλε στους πελάτες του ως δείγματα του προϊόντος του. Θα ανέμενε το πουγκάκι να πετιέται, όμως κάποιοι πελάτες του όπως φάνηκε στη συνέχεια, δεν το αντιλήφθηκαν και έβραζαν το τσάι μαζί με το πουγκάκι. Τόσο πολύ άρεσε η νέα «ιδέα» που οι παραγγελίες όχι απλά αυξήθηκαν αλλά άρχισαν να πέφτουν βροχή. Κάπως έτσιγεννήθηκετο φακελάκι τσαγιού που ξέρουμε σήμερα.

3. Απίστευτο και όμως αληθινό, το τσάι έχει περισσότερη καφεΐνη από τον καφέ. Τα φύλλα τσαγιού περιέχουν 3,5% καφεΐνη, ενώ οι κόκκοι καφέ έχουν 1,1–2,2%. Απλά συνήθως, χρησιμοποιούμε περισσότερους κόκκους καφέ από φύλλα τσαγιού για να ετοιμάσουμε ένα φλιτζάνι από το ρόφημα της αρεσκείας μας.

4. Σύμφωνα με έρευνα του «Πανεπιστημίου Cornell» των ΗΠΑ το νερό που χρησιμοποιούμε για να φτιάξουμε το τσάι μας μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τόσο τη γεύση του ροφήματος όσο και τις ιδιότητες του. Συγκεκριμένα, η έρευνα αναφέρει ότι οι ευεργετικές ιδιότητες του τσαγιού διατηρούνται καλύτερα όταν αυτό φτιάχνεται με εμφιαλωμένο νερό. Ίσως φαίνεται υπερβολή, όμως ένα νερό με πολλά άλατα, χλώριο ή άλλα μικροσωματίδια εμποδίζει τα αρώματα να αναδειχθούν σωστά. Γι’ αυτό, είτε προμηθευόμαστε ένα καλό φίλτρο νερού, είτε χρησιμοποιούμε νερό εμφιαλωμένο. Σημαντική επίσης πληροφορία είναι ότι δεν πρέπει να επαναχρησιμοποιούμε το νερό του βραστήρα αλλά να βάζουμε φρέσκο νερό, τόσο όσο χρειαζόμαστε την κάθε φορά.

5. Τα χρησιμοποιημένα φακελάκια του τσαγιού αποτελούν ένα μυστικό ομορφιάς. Πρόκειται για μια σπιτική θεραπεία για τα μάτια όταν θέλουμε να τα ξεκουράσουμε, να μειώσουμε τους μαύρους κύκλους, το πρήξιμο ή την ερυθρότητα. Η καφεΐνη που εμπεριέχεται στο τσάι μπορεί να βοηθήσει την κυκλοφορία των αιμοφόρων αγγείων γύρω από τα μάτια.

6. Το τσάι συχνά χρησιμοποιείται για σκοπούς κηπουρικής. Κρατά τα φυτά υγιή, ενισχύει τη ζωή τους ενώ ταυτόχρονα μπορεί να επιταχύνει τη διαδικασία αποσύνθεσης. Το τσάι περιέχει μικρή ποσότητα αζώτου, που λειτουργεί σαν λίπασμα. Οταν τα ποτίζουμε, τα θρεπτικά συστατικά μεταφέρονται από τα φύλλα τσαγιού στο χώμα. Ειδικά τα τριαντάφυλλα αγαπούν τα φύλλα τσαγιού και απορροφούν γρήγορα τα θρεπτικά συστατικά που προσφέρουν μέσω του εδάφους.

0 Shares
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
τσάι

Ταξίδι στον κόσμο του τσαγιού

Πολλοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο απολαμβάνουν καθημερινά, το τσάι τους. Για αρκετούς η προετοιμασία τσαγιού είναι η…