ποίηση

Ποίηση, η μουσική των λέξεων

0 Shares
0
0
0

Σε μια εποχή όπου κάποιες φορές τα μέσα μαζικής ενημέρωσης οδηγούν στην αδρανοποίηση του ανθρώπου με έναν καταιγισμό επουσιωδών πληροφοριών και η υπερβολική χρήση της τεχνολογίας του περιορίζει το συναίσθημα, τη φαντασία και την κοινωνική επαφή, έρχεται η ποίηση να τον παροτρύνει να επιβραδύνει και να παρατηρήσει όλη την ομορφιά που τον περιβάλλει.

Η ποίηση είναι ένα είδος γραφής που αγγίζει πολλούς τομείς της ύπαρξης μας και μια από τις πιο πολύτιμες μορφές πολιτιστικής και γλωσσικής έκφρασης. Η δύναμή της έγκειται στην ικανότητά της να ρίχνει ένα πλάγιο φως στον κόσμο, έτσι ώστε η αλήθεια να κρυφτεί πίσω από το νόημα των λέξεων. Με αυτόν τον τρόπο μας βοηθά να κατανοήσουμε και να εκτιμήσουμε τη ζωή σε όλο της το μεγαλείο. Όπως όταν ακούμε μουσική, όταν βλέπουμε ένα ζωγραφικό πίνακα, όταν παρακολουθούμε μια θεατρική παράσταση ή μια κινηματογραφική ταινία, έτσι και όταν διαβάζουμε ποιήματα, είναι λες και συμμετέχουμε στην ενόραση των δημιουργών τους και αντιλαμβανόμαστε ότι δεν είναι μια απλή μορφή έκφρασης των ποιητών αλλά ένα ψυχικό αποτύπωμα.

Τα ποιήματα ζωής δεν είναι μόνο θεραπευτικά για τον ποιητή, αλλά και για τον αναγνώστη. Τον εμπνέουν να προβληματιστεί, να ονειρευτεί, να αναπολήσει, να αναλύσει. Παράλληλα, βοηθούν στην καλλιέργεια της ενσυναίσθησης, οξύνουν την κριτική σκέψη, ενθαρρύνουν τον αυτοστοχασμό. Τον ωθούν να ταξιδέψει μέσα στις λέξεις και να μεταφερθεί νοερά σε έναν καλύτερο κόσμο, όπου υπάρχει αγάπη, ειρήνη, ευτυχία, καλοσύνη και ευγένεια. Πέραν ​​όμως από το να εξάπτει τη φαντασία του, ηρεμεί τη χημεία του εγκεφάλου του. Για την ακρίβεια ο ανθρώπινος εγκέφαλος επεξεργάζεται την ποίηση παρόμοια με τη μουσική, ενεργοποιώντας μέρη του που συνδέονται με την ανταμοιβή, το συναίσθημα και τη μνήμη, ενώ ταυτόχρονα ενισχύει τη συνολική γνωστική του υγεία.

ποίηση

Ωστόσο, ο ρυθμός της καθημερινότητας είναι αρκετά γρήγορος, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να μην έχουν ελεύθερο χρόνο για διάβασμα γενικότερα, πόσω μάλλον για ποίηση. Και ενώ πολλοί θεωρούν ότι δεν έχει χώρο στη ζωή τους, είτε γιατί δεν έχουν τον απαιτούμενο χρόνο να διαβάσουν, είτε γιατί την αντιμετωπίζουν με μια επιφύλαξη, στην πραγματικότητα είναι ολόγυρα τους και την συναντάνε καθημερινά παντού. Σε αποφθέγματα που κατακλύζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σε αναρτήσεις προσωπικών ιστολογίων, σε στίχους τραγουδιών, σε ευχετήριες κάρτες, ακόμη και σε graffiti στους τοίχους.

Ανεξάρτητα από το ποιοι είμαστε, τι έχουμε περάσει ή σε τι κατάσταση βρισκόμαστε, είναι η αντίληψή μας για τη ζωή που καθορίζει, σε μεγάλο βαθμό, την ψυχική μας ηρεμία. Τα ποιήματα, μας βοηθούν να κάνουμε θετικές αλλαγές στη ζωή μας και να συνειδητοποιούμε κατά καιρούς ότι είμαστε το μόνο άτομο που επηρεάζει την ευημερία μας. Στις πιο δύσκολες σας στιγμές λοιπόν, όταν η καρδιά σας νιώθει κουρασμένη, στραφείτε στη σοφία των ποιητών. Αγκαλιάστε ένα καλό ποίημα και αφήστε το να λειτουργήσει ως βάλσαμο για την ψυχή σας.

0 Shares
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ