τσάι

Παγωμένο Τσάι για δροσερές καλοκαιρινές στιγμές

0 Shares
0
0
0

Οι λάτρεις του τσαγιού τείνουν να το απολαμβάνουν ζεστό ακόμη και το καλοκαίρι. Στην πραγματικότητα, το ζεστό τσάι θεωρείται πιο αναζωογονητικό από το κρύο. Αυτό συμβαίνει επειδή όσο πιο κοντά είναι η θερμοκρασία του υγρού στη θερμοκρασία του σώματος, τόσο λιγότερο θα προκαλέσει αλλαγή θερμοκρασίας. Και αυτή η αλλαγή θερμοκρασίας είναι ένας από τους λόγους που ιδρώνουμε. Ωστόσο, πολλοί αυτή την περίοδο του χρόνου επιθυμούν πιο δροσιστικά ποτά και επιλέγουν να πίνουν το τσάι τους παγωμένο.

Η ιστορία του παγωμένου τσαγιού μας ταξιδεύει στο έτος 1904, στη Διεθνή Έκθεση του St. Louis των ΗΠΑ, όπου ο κύριος Richard Blechynden, έμπορος και ιδιοκτήτης φυτείας τσαγιού, σέρβιρε δωρεάν ζεστό τσάι, το οποίο όμως, δεν έπινε κανείς. Σε μια προσπάθεια να αυξήσει την κατανάλωση του, έχυσε το ζεστό τσάι πάνω σε παγάκια και κάπως έτσι δημιουργήθηκε το παγωμένο τσάι γνωστό στους περισσότερους ως “iced tea”. Χάρη στον κύριο Blechynden η παγωμένη εκδοχή του τσαγιού έγινε δημοφιλής και μέχρι σήμερα το “iced tea” είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ποτά, κυρίως στις ΗΠΑ.

Παγωμένο τσάι ονομάζουμε μια γευστική και εύκολη παραλλαγή του γνωστού μας ζεστού τσαγιού που φτιάχνουμε στο σπίτι και όχι τα έτοιμα συσκευασμένα ροφήματα του εμπορίου που σπάνια περιέχουν τσάι αλλά είναι γεμάτα ζάχαρη, συντηρητικά και χρωστικές ουσίες.

Είναι τόσο εύκολο να το φτιάξει κανείς και ό,τι πιο δροσιστικό και υγιεινό για τους καλοκαιρινούς μήνες που είναι κρίμα που δεν το βρίσκουμε σχεδόν ποτέ σε καφέ, τσαγιερί ακόμη και σε ξενοδοχεία και αν το ζητήσουμε θα μας προσφέρουν την έτοιμη εκδοχή του εμπορίου που είναι ουσιαστικά μια άλλη μορφή αναψυκτικού.

τσάι

Σύμφωνα με τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Harvard, το τσάι είναι η δεύτερη καλύτερη πηγή ενυδάτωσης μετά το νερό, έχει οκτώ ως δέκα φορές περισσότερες αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες από τα φρούτα και τα λαχανικά και ειδικά το παγωμένο πράσινο τσάι ενισχύει το μεταβολισμό βοηθώντας στην απώλεια βάρους.

Αν η φυσική του γεύση δεν είναι αρκετά γλυκιά για σας μπορείτε να προσθέσετε στο τσάι σας ψιλοκομμένα φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα όπως π.χ. αποξηραμένο μήλο, καρύδα, ανανά, γλυκόριζα, κανέλα, συστατικά τα οποία τείνουν να το γλυκαίνουν και με αυτό τον τρόπο θα περιορίσετε την επιθυμία σας για ζάχαρη. Αν πάλι στοαπογευματινό σας τσάι θέλετε μία πιο ιδιαίτερη γεύση τύπου κοκτέιλ μπορείτε να προσθέσετε ginger, λεμόνι, πορτοκάλι, ροδάκινο, μούρα, δυόσμο, μέντα ή κάποιο άλλο βότανο της αρεσκείας σας και γιατί όχι ανθρακούχο νερό.

Οι καλοκαιρινοί μήνες αποτελούν μία ιδανική αφορμή για να ενσωματώσουμε το στοιχείο της καλής διατροφής και της ευεξίας στην καθημερινότητά μας και το παγωμένο τσάι είναι ένα από τα πιο απολαυστικά ροφήματα του καλοκαιριού, ειδικά όταν μπορεί να προσφέρει τόσα εξαιρετικά φυσικά οφέλη στον οργανισμό.

Καλή απόλαυση!

0 Shares
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
τσάι

Ταξίδι στον κόσμο του τσαγιού

Πολλοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο απολαμβάνουν καθημερινά, το τσάι τους. Για αρκετούς η προετοιμασία τσαγιού είναι η…