ευημερία

Ο δρόμος προς την ευημερία

0 Shares
0
0
0

Ο κάθε άνθρωπος ορίζει αλλιώς την ευημερία. Μπορεί κανείς να έχει όλα όσα ήθελε πάντα στη ζωή του και να είναι δυστυχισμένος ή πολύ λιγότερα και να είναι ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος που έχει υπάρξει ποτέ. Αυτό εξαρτάται κυρίως από το πως σκέφτεται, τι πιστεύει και πόσο καλά φροντίζει τον εαυτό του. Χρειάζεται όλοι να πιστέψουμε ότι έχουμε τη δύναμη να αλλάξουμε τη ζωή μας προς το καλύτερο, ανεξάρτητα από τους εξωτερικούς παράγοντες, κάνοντας απλώς τις κατάλληλες αλλαγές για τη δική μας ευημερία. Γιατί η ευημερία μας εξαρτάται από την κατάλληλη νοοτροπία.

Ας δούμε μαζί τι χρειαζόμαστε στις αποσκευές μας στην πορεία μας προς την ευημερία:

Ενσυνειδητότητα

Όταν ξοδεύουμε το χρόνο μας τρέχοντας να προλάβουμε τα πάντα, να είμαστε παντού ανά πάσα ώρα, τότε η ζωή απλά κυλά και η αίσθηση των στιγμών χάνεται, από την έλλειψη παρουσίας. Πολλές φορές αναρωτιόμαστε πως έχουν περάσει οι μέρες, οι μήνες, τα χρόνια και παρότι κάναμε τόσα πολλά, εντούτοις νιώθουμε ανικανοποίητοι και αποσυνδεδεμένοι. Ενδεχομένως γιατί επικεντρωνόμαστε τόσο πολύ στο παρελθόν, αναθεωρούμε καταστάσεις που θα θέλαμε να είχαμε χειριστεί διαφορετικά ή κοιτάμε μπροστά στο μέλλον, προσπαθώντας να οργανώσουμε τα πάντα με λεπτομέρεια, αγνοώντας το γεγονός ότι η ζωή είναι απρόβλεπτη και το μέλλον αβέβαιο. Είναι ένα πράγμα να θέτουμε στόχους για το μέλλον και άλλο να αναμένουμε ότι μπορούμε να το ελέγξουμε. Αφιέρωσε λοιπόν χώρο και χρόνο στη ζωή που έχεις και όχι σε αυτή που θα ήθελες να είχες ή αυτή που πιστεύεις ότι έχουν οι άλλοι γύρω σου. Αν πάλι κάτι δε σου αρέσει, δεσμεύσου να το αλλάξεις. Η ουσιαστική παρουσία ενισχύει την εμβάθυνση της σύνδεσή μας με τα πάντα γύρω μας, ενδυναμώνει τις σχέσεις μας και είναι το κλειδί για περισσότερη γαλήνη, σύνδεση και ζωντάνια.

Προσαρμοστικότητα

Η ζωή δεν έχει να κάνει με το τι μας συμβαίνει, αλλά το πώς αντιδρούμε σε αυτό και μερικές από τις μεγαλύτερες απογοητεύσεις μας μπορούν να οδηγήσουν σε προσωπική εξέλιξη και νέα ξεκινήματα. Φτάνει να αναπτύξουμε ανθεκτικότητα στις προκλήσεις της ζωής και να αγκαλιάσουμε με προσαρμοστικότητα την αλλαγή. Γιατί μέρος της επιτυχίας ενός στόχου κρύβεται στην εστίαση μας στη λύση και όχι στο πρόβλημα. Συνέχισε να ψάχνεις το καλό σε κάθε στιγμή και μάθε από τις δύσκολες. Όχι μόνο για να επιβιώσεις αλλά και για να ευδοκιμήσεις.

Σύνδεση

Αν ανήκεις στην κατηγορία των ανθρώπων όπου οι ανάγκες τους δεν είναι καν προτεραιότητα τότε επέλεξε σήμερα κιόλας να αφιερώσεις χρόνο να κάνεις ερωτήσεις και να πάρεις απαντήσεις από τον εαυτό σου. Να είσαι σίγουρος ότι υπάρχουν και είναι μέσα σου. Αναρωτήσου ποιες είναι οι ανάγκες σου και δες αν ικανοποιούνται τη δεδομένη στιγμή. Αν όχι, δες τι μπορείς να κάνεις για αυτό. Σκέψου  ποιες είναι οι προσωπικές σου προϋποθέσεις για την ευτυχία. Όχι αυτές που σου λένε οι άλλοι και σου επιβάλει η κοινωνία. Αυτές που σου λέει η ψυχή σου. Χρειάζεσαι περισσότερη δημιουργικότητα, αποδοχή, διασκέδαση,  χρόνο στη φύση; Χρειάζεσαι λιγότερη κριτική, άγχος, αρνητικότητα; Ενεργοποίησε την εσωτερική σου πυξίδα και συνδέσου με τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις επιθυμίες σου. Η σύνδεση με τον εαυτό μας είναι μια έμφυτη ανάγκη η οποία θα συμβάλει στην επίτευξη μιας βαθιάς και ουσιαστικής σύνδεσης και με τους άλλους. Ενίσχυσε τις σχέσεις σου, δίνοντας προτεραιότητα στα άτομα που είναι σημαντικά για σένα. Επί της ουσίας, αυτό είναι το κλειδί για να συνεχίσεις να καλλιεργείς τις βαθιές συνδέσεις που χρειάζεται ο καθένας μας στη ζωή του.

Επιβράδυνση

Μερικές φορές πιστεύουμε ότι για να σημειώνουμε πρόοδο πρέπει να προχωράμε μπροστά γρήγορα. Αλλά η αλήθεια είναι ότι χρειάζεται και κάποιες στιγμές να επιβραδύνουμε. Ενδεχομένως εκείνες τις στιγμές να νιώθουμε χαμένοι και μόνοι. Αλλά είναι μια καλή ευκαιρία να  επαναξιολογήσουμε τι πραγματικά θέλουμε έναντι όσων πιστεύουμε ότι χρειαζόμαστε. Κάπως έτσι κρατάμε μακριά το άγχος, ελαχιστοποιούμε τα συναισθήματα υπερέντασης και φέρνουμε μια αίσθηση γαλήνης και ισορροπίας στη ζωή μας. Δώσε στον εαυτό σου την άδεια να απομακρυνθεί από το θόρυβο του κόσμου. Μείωσε το χρόνο εστίασης σου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ειδικά εάν σε αγχώνουν ή κατάργησε την παρακολούθηση λογαριασμών που είναι προς εσένα. Πες όχι σε πράγματα που δε θέλεις να κάνεις. Απλοποίησε ό,τι μπορείς και δημιούργησε χώρο για ξεκούραση και χαλάρωση. Κοινώς υιοθέτησε ήρεμες συνήθειες για μεγαλύτερη αίσθηση ισορροπίας. Γιατί δεν μπορείς να ζήσεις τη ζωή σου στο έπακρο εάν αισθάνεσαι συνεχώς εξαντλημένος.

Ευγνωμοσύνη

Μια ευτυχισμένη ζωή έχει να κάνει με το να εκτιμούμε τα πράγματα που έχουμε αντί να εστιάζουμε σε αυτά που μας λείπουν. Η πρακτική της ευγνωμοσύνης γεμίζει τις καρδιές μας με χαρά και μας οδηγεί στη διαπίστωση ότι έχουμε πολλά για τα οποία αξίζει να νιώθουμε ευλογημένοι. Εστιάζοντας στην ποιότητα έναντι της ποσότητας, σε όλες τις πτυχές της ζωής σου, θα μάθεις να επιλέγεις δραστηριότητες που σου προσφέρουν γαλήνη και να επενδύεις την ενέργειά σου σε ανθρώπους που σε γεμίζουν ευτυχία.

ευημερία

Κατά τη διάρκεια της ζωής μας θα κληθούμε να επιλέξουμε ποιο δρόμο να διανύσουμε. Στην πορεία θα αντιληφθούμε ότι οι δρόμοι που διαλέξαμε ήταν αποτέλεσμα επιλογών που κάναμε. Αν λοιπόν οι επιλογές μας είχαν γνώμονα την ευημερία μας τότε αυτό θα αντανακλάται  στις πράξεις μας που θα υποστηρίζουν τη σωματική, την ψυχική και την πνευματική μας ανάπτυξη. Δημιούργησε το δικό σου δείκτη ευημερίας. Ξεκίνα με την αναζήτηση σκοπού, με την εύρεση νοήματος και επέλεξε να δημιουργήσεις μια ζωή σύμφωνα με τις αξίες σου.

teana

 

0 Shares
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ