Η φοίτηση στο εξωτερικό

0 Shares
0
0
0

Η φοίτηση στο πανεπιστήμιο, σε οποιαδήποτε τοποθεσία, συνοδεύεται από μοναδικές εμπειρίες και γνώσεις που αλλάζουν τη ζωή. Ωστόσο, η επιλογή σπουδών στο εξωτερικό είναι μια πρόκληση από μόνη της. Προσφέρει στον φοιτητή την ευκαιρία να αναπτυχθεί προσωπικά, επαγγελματικά και ακαδημαϊκά με τρόπους που ίσως δεν είχε ποτέ φανταστεί.

Όσο πολύ και αν έχει ταξιδέψει στο εξωτερικό από παιδί, δεν είναι το ίδιο με το να μετακομίσει για να ζήσει σε μια άλλη χώρα, μακριά από την ασφάλεια που του παρέχουν οι γονείς του και το «σπίτι» του. Αν το φιλοσοφήσει λίγο όμως και ένα πλοίο σε ένα λιμάνι είναι ασφαλές, αλλά δεν είναι αυτό για το οποίο κατασκευάζονται τα πλοία. Κάπως έτσι και ο άνθρωπος. Η φοίτηση μακριά από το μέρος όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε θα τον κάνει μα μπει στη διαδικασία να το δει με άλλα μάτια. Για να επιστρέψει κάπου κανείς πρέπει πρώτα να έχεις φύγει. Γιατί είναι αλλιώς να επιστρέφει σε ένα μέρος από το να μην έχει φύγει ποτέ από αυτό.

Κανείς δεν μπορεί να ανακαλύψει τον κόσμο για κάποιον άλλο. Η φοίτηση στο εξωτερικό είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να αλλάξει τον τρόπο που βλέπει τον κόσμο αλλά και τον ίδιο του τον εαυτό. Μακριά από την οικογένεια του, με νέες εμπειρίες και βιώματα, θα κληθεί να διαμορφώσει την προσωπική του ταυτότητα. Να αμφισβητήσει πεποιθήσεις, να αποκτήσει αυτονομία, να μάθει να παίρνει πρωτοβουλίες, να αποκτήσει την ευελιξία να κάνει σωστές επιλογές, να βασίζεται στον εαυτό του για να διεκπεραιώνει καθημερινές υποχρεώσεις και να αναλαμβάνει την ευθύνη για τις επιλογές και τις πράξεις του.

Όταν μετακομίζει στο εξωτερικό για σπουδές, αναμφίβολα πρόκειται να ζήσει σε ένα νέο περιβάλλον και να μυηθεί σε μια νέα κουλτούρα. Ανεξάρτητα από το πόσο διαφορετική είναι η ξένη τοποθεσία από τη χώρα καταγωγής του, θα μάθει νέους πολιτισμικούς κανόνες και πώς λειτουργεί η κοινωνία εκεί. Είναι επίσης πιθανό να ομιληθεί μια νέα γλώσσα, πράγμα που σημαίνει ότι έχει περισσότερες προκλήσεις να αντιμετωπίσει.

Το πιο σημαντικό μέρος του πολιτισμού μιας χώρας είναι οι άνθρωποι της. Κατά τη διάρκεια της φοίτησης του θα έχει την ευκαιρία να συνάψει φιλίες με ανθρώπους από ολόκληρο τον κόσμο, να δημιουργήσει διασυνδέσεις που μπορεί να διαρκέσουν καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής και της επαγγελματικής σταδιοδρομίας του.

Ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και έχει διαφορετικά συναισθήματα. Ως εκ τούτου, είναι αναμενόμενο και φυσιολογικό ο φοιτητής τον πρώτο καιρό να νιώσει μπερδεμένος, αγχωμένος, αποπροσανατολισμένος και να κατακλυστεί από πολλά συναισθήματα, ακόμα και αντικρουόμενα καμιά φορά. Ενθουσιασμό, χαρά, ανυπομονησία, φόβο, άγχος, θλίψη, ευγνωμοσύνη, μοναξιά, νοσταλγία. Είναι όλα τα συναισθήματα απολύτως φυσιολογικά.  Άλλοι είναι πιο προσαρμοστικοί στις αλλαγές και άλλοι θέλουν περισσότερο χρόνο να εγκλιματιστούν σε ένα νέο περιβάλλον. Είναι εντάξει και δεν βοηθά κάπου η σύγκριση. Ο καθένας χρειάζεται να πάρει το χρόνο και το χώρο του. Άλλωστε το ταξίδι του καθενός στη ζωή και εν προκειμένω στη μάθηση είναι μοναδικό.

Σπουδές δεν είναι μόνο οι ακαδημαϊκές γνώσεις. Ο άνθρωπος που μαθαίνει συνεχώς και πρεσβεύει τη δια βίου μάθηση μπορεί να προσαρμόζεται καλύτερα στις αλλαγές της ζωής, καθώς και στις ολοένα κι αυξανόμενες απαιτήσεις της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας.  Κάπως έτσι θα χαράξει το δικό του μονοπάτι, για να βρει τον προορισμό του. Γιατί επί της ουσίας, ο προορισμός κάποιου δεν είναι ένα μέρος, αλλά ένας νέος τρόπος να δει τα πράγματα.

teana

0 Shares
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
έφηβος

Από παιδάκι…..έφηβος

Όταν γεννιέται ένα παιδί όλες νιώθουμε ότι έχουμε πολύ καιρό μέχρι να μεγαλώσει. Όμως έρχεται μια μέρα που…