ευτυχισμένος

Ευτυχισμένος ή χαρούμενος;

0 Shares
0
0
0

Ο καθένας θέλει να είναι ευτυχισμένος. Άρα γιατί δεν είναι; Μήπως γιατί έχει συγκεκριμένες προσδοκίες και κάνει το παν να αποκτήσει την ευτυχία πετυχαίνοντας συγκεκριμένα πράγματα; Περισσότερα χρήματα, μεγαλύτερο σπίτι, ακριβότερο αυτοκίνητο; Ή μήπως γιατί προσπαθεί να γίνει ευτυχισμένος με τον τρόπο που αναμένεται από την κοινωνία; Nα φοιτήσει σε κάποιο φημισμένο πανεπιστήμιο, να βρει μια καλή δουλειά, να κάνει έναν όμορφο γάμο, να αποκτήσει παιδί. Τελικά ποιος είναι ευτυχισμένος; Ευτυχισμένος είναι ο άνθρωπος που έχει μια συνολική αίσθηση πληρότητας και ικανοποίησης από τη ζωή του. Δεν σημαίνει ότι δε βιώνει δύσκολες στιγμές ή αρνητικά συναισθήματα, αλλά ότι, συνολικά, η ζωή του έχει νόημα, οι σχέσεις του είναι υγιείς, οι στόχοι του είναι σύμφωνοι με τις αξίες του και έχει βρει το κλειδί για την εσωτερική του ισορροπία.

Δηλαδή όποιος είναι ευτυχισμένος είναι μονίμως χαρούμενος; Όχι, σε καμία περίπτωση. Δεν υπάρχει ζωή χωρίς προβλήματα άρα είναι τουλάχιστον ουτοπικό να αναμένει κανείς ότι θα είναι μονίμως χαρούμενος. Ευτυχισμένος δεν είναι ο χαρούμενος όλη την ώρα και ένας χαρούμενος άνθρωπος δε σημαίνει ότι βιώνει ευτυχία με τη βαθιά έννοια του όρου. Η χαρά και η ευτυχία είναι δύο συναισθήματα που συχνά συγχέονται με αποτέλεσμα να θεωρούνται συνώνυμα. Και οι δύο συναισθηματικές καταστάσεις είναι σημαντικές και έχουν το ρόλο τους στη ζωή μας. Σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις ενδέχεται να συνυπάρχουν, αλλά σε κάποιες άλλες δε είναι και απαραίτητο.

Η χαρά, συνήθως συνδέεται με συναισθήματα ευχαρίστησης που προκύπτουν από συγκεκριμένα γεγονότα ή στιγμές, όπως μια επιτυχία ή μια ωραία εμπειρία. Μπορεί κανείς να αισθάνεται χαρούμενος, λόγω ενός στιγμιαίου γεγονότος, αλλά αυτό δε σημαίνει απαραίτητα ότι έχει την εσωτερική γαλήνη και ικανοποίηση που συνδέονται με την ευτυχία. Τι φέρνει χαρά στον καθένα είναι υποκειμενικό και έχει να κάνει με τα ενδιαφέροντα, τις προτιμήσεις και τις ανάγκες του. Η διάρκεια της χαράς είναι επίσης υποκειμενική. Για κάποιους, η χαρά μπορεί να κρατήσει λίγο περισσότερο, αν το γεγονός που την προκάλεσε είναι κάτι σημαντικό για αυτούς. Σε γενικές γραμμές, όμως, η χαρά τείνει να είναι πιο προσωρινή και να επηρεάζεται από εξωτερικούς παράγοντες.

Η ευτυχία από την άλλη, μπορεί να θεωρηθεί ως μια τέχνη που μαθαίνεται, καθώς συνδέεται με την ικανότητα του ατόμου να διαχειρίζεται τη ζωή του, τις προσδοκίες του και τις συναισθηματικές του αντιδράσεις, με έναν τρόπο που προάγει τη γενική του ευημερία. Αυτή η σταθερή κατάσταση ευημερίας δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να βιώνει πιο συχνά στιγμές χαράς. Επί της ουσίας, δεν είναι κάτι που απλά συμβαίνει, αλλά κάτι που μπορεί να καλλιεργήσει μέσω συνειδητών επιλογών και πρακτικών.

ευτυχισμένος

Η χαρά λοιπόν είναι στιγμές, όχι η ευτυχία. Η ευτυχία είναι επιλογή. Μια επιλογή που κάνεις κάθε μέρα. Και πάει χέρι-χέρι με την ευγνωμοσύνη. Είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο ότι η ευγνωμοσύνη, είτε ως φιλοσοφία ζωής, είτε ως μια πρακτική που υιοθετείται, ενισχύει την ευημερία και την ψυχική ισορροπία, γεγονός που κάνει έναν άνθρωπο ευτυχισμένο. Θυμάμαι όταν είχα τα παιδιά μου μικρά κάθε βράδυ τα έβαζα να μου πουν τρία πράγματα για τα οποία ένιωθαν ευγνωμοσύνη. Στην αρχή, όσο παράξενο και αν ακούγεται, δυσκολευόντουσαν να βρουν τι να μου πουν. Δεν το βάλαμε κάτω. Μου έλεγαν ένα και σιγά-σιγά πήγαμε στα τρία. Μέχρι που υπήρχαν βράδια που με ρωτούσαν αν μπορούσαν να πουν περισσότερα.

Σύμφωνα με έρευνες μόνο το 10% του συνολικού επιπέδου ευτυχίας μας μπορεί να αποδοθεί στις συνθήκες ζωής μας, ενώ ένα 40% του συνολικού επιπέδου ευτυχίας μας μπορεί να αποδοθεί στις σκέψεις και τις πράξεις μας. Αυτό σημαίνει ότι ο κάθε άνθρωπος έχει σημαντικό έλεγχο πάνω στην ευτυχία του, καθώς οι επιλογές του και η στάση του απέναντι στη ζωή μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο που αισθάνεται. Η ευτυχία του σχετίζεται επίσης με το πώς ερμηνεύει τις καταστάσεις που ζει. Είναι ουσιαστικά συνδεδεμένη με την ικανότητά του να προσαρμόζεται στις αλλαγές, να αποδέχεται τις δύσκολες καταστάσεις και να βρίσκει κάτι θετικό στην καθημερινότητά του, παρά τις προκλήσεις.

Η ευτυχία του καθενός εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό, από τις προσωπικές του εμπειρίες και κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικά κριτήρια για το τι τον κάνει ευτυχισμένο. Αυτό που μπορεί να θεωρείται πηγή ευτυχίας για κάποιον, μπορεί να μην έχει την ίδια αξία για κάποιον άλλον. Όλοι έχουμε δει ανθρώπους που έχουν, φαινομενικά, τα πάντα και δεν είναι χαρούμενοι και από την άλλη βλέπουμε ανθρώπους που έχουν περάσει δύσκολα στη ζωή να χαμογελάνε στη ζωή και να είναι ευτυχισμένοι.

Αν θες να είσαι ευτυχισμένος, μην περιμένεις. Επέλεξε να γίνεις. Ξεκίνα σήμερα κιόλας να επεξεργάζεσαι τι είναι ευτυχία για σένα και πως θα νιώσεις ευτυχισμένος. Μην ξεχνάς ότι η ευτυχία βρίσκεται μέσα σου.  Φαντάσου την σαν ένα γλυκό που φτιάχνεις μόνος σου, με υλικά που έχεις σπίτι σου, ενώ τη χαρά σαν ένα γλυκό που αγοράζεις από ένα ζαχαροπλαστείο. Θα αγοράσεις πολλά γλυκά από διαφορετικά ζαχαροπλαστεία κατά καιρούς αλλά αυτό που θα φτιάξεις μόνος σου, με τα δικά σου αυθεντικά υλικά θα έχει άλλη γλύκα.

teana

0 Shares
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ