ενέργεια

7 συνήθειες που μας απορροφούν ενέργεια

0 Shares
0
0
0

Όλοι οι άνθρωποι ονειρεύονται. Κάποιοι έναν άνθρωπο να τους αγαπά, άλλοι ένα μέρος να ονομάσουν σπίτι τους, λίγη οικονομική ανεξαρτησία ή ένα μακρινό ταξίδι. Κάποιοι άλλοι απλά μια ζωή με λιγότερο πόνο, άγχος, μοναξιά και ένα μονοπάτι προς την εσωτερική γαλήνη. Τα όνειρα δεν υπάρχουν μόνο για να κάνουν τον κόσμο καλύτερο, αλλά και για να μας βοηθάνε να καταλάβουμε καλύτερα τον εαυτό μας. Πρέπει να τα κυνηγάμε με κάθε ευκαιρία που μας δίνεται. Ευτυχώς, οι περισσότεροι το κάνουν. Υπάρχουν ωστόσο και πολλοί που εγκαταλείπουν αυτά τα όνειρα σχεδόν πριν καν ξεκινήσουν. Τα κλειδώνουν σε κάποιο βαθύ μέρος του μυαλού μέχρι να ξεχάσουν ότι ήταν ποτέ εκεί. Είναι σύνηθες γι’ αυτούς να δικαιολογούν τα ανεκπλήρωτα όνειρά τους. Πάντα υπάρχει μια έτοιμη δικαιολογία. Έλλειψη χρόνου, χρημάτων, δεξιοτήτων ή η ύπαρξη μιας επείγουσας δέσμευσης. Επί της ουσίας όμως ο πραγματικός λόγος είναι ότι δεν έχουν ενέργεια να κυνηγήσουν τα όνειρά τους και η αλήθεια είναι ότι το πρόβλημα είναι βαθύτερο.

Οι συνήθειες είναι το θεμέλιο του ποιοι είμαστε ως άτομα και ως επαγγελματίες. Είμαστε προϊόντα των καθημερινών μας συνηθειών και κάθε μέρα επιλέγουμε αν θέλουμε να βελτιωθούμε ή να ζούμε με αυτόματο πιλότο. Πρωτίστως βέβαια πρέπει να αναγνωρίσουμε ποιες συνήθειες σαμποτάρουν την ευημερία μας για να είμαστε εις θέση να αναπληρώσουμε τη χαμένη μας ευεξία.

Ας δούμε μαζί 7 από τις πιο συνηθισμένες:

1. Αναμονή του μέλλοντος ή μηρυκασμός του παρελθόντος

Πολλοί άνθρωποι περιμένουν το μέλλον για να ζήσουν όμορφες στιγμές ή αναπολούν τα παλιά καλά χρόνια και ζουν μόνο μέσα από τις αναμνήσεις του παρελθόντος. Οι αναμνήσεις είναι ένα όμορφο κομμάτι της ζωής μας και δεν υπάρχει τίποτα κακό στην αναπόληση. Ειδικά δε, αν η αναπόληση αφορά όμορφες στιγμές και τους κάνει να χαμογελάνε γλυκά. Αν όμως κολλούν σε θλιβερά γεγονότα, η ανάμνηση των οποίων τους πονάει ξανά από την αρχή, τότε μιλάμε για μηρυκασμό.

Παρατηρήστε την ανησυχία ή την ανυπομονησία καθώς εμφανίζονται. Αναγνωρίστε πότε αρχίζετε να σκέφτεστε τι μπορεί να πήγε στραβά χθες ή τι μπορεί να συμβεί αύριο. Αιχμαλωτίστε όλες αυτές τις παρελθοντικές ή μελλοντικές στιγμές και μετά επιστρέψτε στο παρόν. Μείνετε εκεί. Η παρούσα στιγμή είναι το μόνο μέρος όπου θα βρείτε γαλήνη και η ενσυνειδητότητα ένας εύκολος τρόπος να αποκτήσετε δύναμη. Όταν και όπου χρειάζεται κλείστε τα φώτα, το θόρυβο, τις ειδήσεις, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το πιο σημαντικό, το μυαλό. Όσο μπορείτε, μείνετε μακριά από συζητήσεις με ανθρώπους που θέλουν μόνο να μιλήσουν για το πόσο μπερδεμένος είναι ο κόσμος. Κάθε φορά που το κάνουν αυτό, απλώς απορροφούν την ενέργειά σας.

2. Ανθυγιεινές συναναστροφές

Εκτός από το να μην παραπονιέστε συνέχεια, να μην κουτσομπολεύετε και να μην προκαλείτε δράματα, δεν πρέπει επίσης να περιβάλλεστε από άτομα που τα κάνουν. Αποφύγετε τα σε περιπτώσεις όπου νιώθετε να «παραβιάζουν» το χώρο σας, να επιζητούν το χρόνο σας, να ρουφούν την ενέργειά σας και να μην εκτιμάνε τη σχέση σας. Λίγο πολύ όλοι ξέρουμε τέτοια άτομα. Σκεφτείτε ότι αυτοί που μιλάνε για ανθρώπους πίσω από την πλάτη τους, το πιθανότερο είναι να μιλούν και για εσάς πίσω από τη δική σας. Διερωτηθείτε επίσης γιατί επέλεξαν εσάς για να ασκήσουν αρνητική κριτική, εν τη απουσία των ατόμων που κρίνουν και επικεντρωθείτε στην αυτοβελτίωση σας. Περιβάλλετε τον εαυτό σας με ανθρώπους που είναι θετικοί και αφιερώνουν την ενέργειά τους στο να μιλάνε για τον εαυτό τους, τα όνειρα, τους στόχους, τις ιδέες τους και όχι για τους άλλους. Αναζητήστε φίλους που σας ανεβάζουν, σας στηρίζουν και σας κάνουν να χαμογελάτε.

3. Αντίσταση στην αλλαγή

Ίσως ήσασταν πολύ πιο δραστήριοι ή παραγωγικοί πριν, κοινώς το άτομο που τα προλάβαινε όλα και αφιέρωνε το χρόνο του στους γύρω του. Ίσως ακόμη και το άτομο αυτό που θα μπορούσε να καλέσει ο καθένας οποιαδήποτε στιγμή μέσα στη μέρα, για να προτείνει μια έξοδο. Το θέμα είναι ότι αντιλαμβάνεστε πλέον μια αλλαγή στο πως νιώθετε, τι θέλετε και τι αντέχετε την οποία δυσκολεύεστε να αποδεχτείτε. Βρίσκεστε σε ένα νέο κεφάλαιο ζωής, αντιμετωπίζετε νέες συνθήκες, έχετε διαφορετικές ανάγκες και όλα αυτά δε θα εξαφανιστούν μόνο και μόνο επειδή τα αγνοείτε ή τα παραμελείτε. Μην προσπαθείτε να παραμείνετε οι ίδιοι με πριν ή αυτοί που ήσασταν πριν αντιμετωπίσετε τις δυσκολίες της ζωής. Να έχετε υπόψη σας ότι οι αλλαγές που συμβαίνουν στη ζωή σας, σηματοδοτούν μια νέα αρχή κι όχι το τέλος. Ποτέ ξανά δεν θα είστε το ίδιο άτομο αλλά είναι εντάξει, γιατί αυτό είναι αναμενόμενο και φυσιολογικό. Πάρτε το δίδαγμα και προχωρήστε προς την προσωπική σας εξέλιξη. Βρείτε τον τρόπο να αγαπήσετε το ποιοι είστε σήμερα και να κάνετε περισσότερα για την ευημερία σας. Είτε αυτό σημαίνει να πείτε όχι σε κάποιον/α, να ακυρώσετε μια δέσμευση, είτε να ζητήσετε βοήθεια από ένα κοντινό σας άτομο.

4. Τελειομανία και κοινωνική σύγκριση

Αποφύγετε να λέτε, να κάνετε και να επιδιώκετε κάτι μόνο επειδή είναι αυτό που θέλουν να δουν και να ακούσουν οι άλλοι από εσάς. Το να μην κάνετε αυτό που σας αρέσει είναι ένας σίγουρος τρόπος για να εξαντλήσετε την ενέργειά σας. Το να ανησυχείτε διαρκώς για την εικόνα σας, να προσπαθείτε μονίμως να ευχαριστείτε τους άλλους ή να αποφεύγετε την κριτική είναι χάσιμο χρόνου και ενέργειας. Καταλήγετε συναισθηματικά στραγγισμένοι γιατί είναι ανθρωπίνως αδύνατο να είστε αρεστοί σε όλους.

Επίσης, σταματήστε να συγκρίνετε τη ζωή σας με οποιουδήποτε άλλου. Δε χρειάζεται να συμβαδίζετε με κανένός άλλου τη ζωή και δεν είστε ποτέ πιο πίσω ή πιο μπροστά απλά και μόνο γιατί ο καθένας μας είναι στο δικό του δρόμο και χαράζει τη δική του πορεία. Επιτρέψτε στον εαυτό σας να βιώσει τα συναισθήματα που σχετίζονται με τις τρέχουσες συνθήκες της ζωής σας, ακόμα κι αν κάποιου άλλου είναι πιο δύσκολες. Πολλοί μπορεί να έχουν μεγαλύτερες προκλήσεις ή πιο πολλά προβλήματα, αλλά γιατί να συγκρίνετε τα δικά σας με αυτά; Ο μόνος πιθανός λόγος είναι αν η αυτολύπηση σας βοηθά να βρείτε την προοπτική και τη δύναμη που χρειάζεστε για να συνεχίσετε. Αλλά αν χρησιμεύει μόνο στην ελαχιστοποίηση των συναισθημάτων και των αναγκών σας, προσπαθήστε να θυμάστε ότι δύο άνθρωποι μπορεί να έχουν εντελώς διαφορετικές καταστάσεις να αντιμετωπίσουν, αλλά και οι δύο χρειάζονται και αξίζουν τη συμπόνια εξίσου. Περιτριγυρίστε τον εαυτό σας με ανθρώπους που σας εκτιμούν γι’ αυτό που είστε, σας παρακινούν να γίνετε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σας και σας εμπνέουν να αναζητάτε το καλό.

5. Ψυχική καταπόνηση

Μερικοί άνθρωποι σε μια προσπάθεια να δείχνουν και ενδεχομένως να νιώθουν δυνατοί μπαίνουν στη διαδικασία να προσποιούνται ότι όλα στη ζωή τους είναι εντάξει, όταν στην πραγματικότητα δεν είναι, με αποτέλεσμα να πιέζουν τον εαυτό τους πέραν από τα όρια του. Το να μιλάει κανείς για τα προβλήματά του αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους εθισμούς. Είναι σπουδαίο να εκφράζουμε ό,τι μας πονάει αλλά δεν έχει κανένα νόημα να αναμασάμε το ίδιο πρόβλημα. Μιλήστε για πράγματα που αγαπάτε και σας κάνουν να χαίρεστε. Και να θυμάστε πως εάν είστε κουρασμένοι χρειάζεστε ξεκούραση, εάν είστε στραγγισμένοι χρειάζεστε ένα διάλειμμα, εάν πονάτε χρειάζεστε συμπόνια. Τίποτα δε θα αλλάξει προς το καλύτερο μέχρι να δώσετε στον εαυτό σας αυτά που χρειάζεται. Αυτό αποτελεί φυσικό μέρος της ανθρώπινης ύπαρξης και όσο πιο γρήγορα το συνειδητοποιήσετε τόσο πιο γρήγορα θα είστε σε θέση να το αντιμετωπίσετε. Η αποδοχή των συναισθημάτων μας είναι το πρώτο βήμα προς την κάλυψη των αναγκών μας.

6. Υπερευαισθησία και υπερανάλυση

Είμαστε όλοι διαφορετικά άτομα, με το δικό μας μοναδικό σύνολο απόψεων και τρόπο σκέψης και αυτή η διαφορετικότητα είναι που μας κάνει μοναδικούς. Αυτό και μόνον καθιστά αδύνατο να συνδεθείτε με όλους τους ανθρώπους ή να συμφωνούν οι απόψεις σας. Μην αντιμετωπίζετε κάθε ενδεχόμενη διαφωνία με υπεραισθησία. Σταματήστε να λαμβάνετε τα πράγματα προσωπικά και να νιώθετε ότι απογοητεύσατε κάποιον (μερικές φορές ακόμη και τον εαυτό σας), επειδή δεν πήγατε με τα νερά του, γιατί επικεντρώνεται την προσοχή σας σε λάθος κατεύθυνση και κατά συνέπεια εξαντλείται την ενέργεια σας.

Η υπερβολική σκέψη των πραγμάτων είναι συνήθως μη παραγωγική και δημιουργεί απλώς περιττό άγχος. Σε καμία περίπτωση η υπερανάλυση δεν επιφέρει καλύτερο αποτέλεσμα, απλώς εξαντλεί την ενέργειά σας. Το να έχεις τη συνήθεια να κολλάς και να σκέφτεσαι πολύ, φαίνεται σαν ο εύκολος δρόμος. Δυστυχώς, όμως, αυτή η στάσιμη αδράνεια δεν κάνει τίποτα για να εξοικονομήσει την ενέργειά σας, αντ’ αυτού, τη διαλύει.

7. Απουσία ευγνωμοσύνης

Η εξάσκηση της ευγνωμοσύνης μπορεί να φαντάζει περιττή έως ουτοπική κάποιες φορές αλλά μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο στην ευτυχία σας. Και η μείωση της ευτυχίας σημαίνει μείωση της ενέργειας. Εννοείται πως όταν βιώνετε μια δύσκολη περίοδο δεν είναι εύκολο να εστιάσετε σε άτομα και καταστάσεις για τα οποία νιώθετε ευγνωμοσύνη γιατί το μυαλό σας έχει απορροφηθεί από τα προβλήματα. Όμως πάντα υπάρχει κάτι για το οποίο αξίζει να είμαστε ευγνώμονες. Η κάθε μέρα, που είμαστε ζωντανοί, που αναπνέουμε, που κινούμαστε, που νιώθουμε, που βλέπουμε, είναι λόγος ευγνωμοσύνης.

ενέργεια

Υπάρχουν πολλές ακόμη συνήθειες που πρέπει να αποφεύγουμε, οι οποίες μπορούν να μας απορροφούν πολύτιμη ενέργεια κάθε μέρα. Ίσως, όταν ξεκινήσετε τη δική σας λίστα, να ξεπεράσετε κατά πολύ τις επτά.

Δώστε προτεραιότητα στις ανάγκες σας, μετριάζοντας την πίεση που επιβάλλετε καθημερινά στον εαυτό σας. Είναι ο μόνος τρόπος να είστε αρκετά δυνατοί για να κυνηγήσετε τα όνειρά σας και να ζήσετε τη ζωή που επιθυμείτε. Καταλαβαίνω ότι δεν μπορείτε να παραμερίσετε τα πάντα για να φροντίσετε τον εαυτό σας, ειδικά όταν άλλοι άνθρωποι εξαρτώνται από εσάς. Αλλά σίγουρα μπορείτε να δημιουργήσετε μικρές παύσεις για αυτοφροντίδα. Αυτή μπορεί να περιλαμβάνει ένα ζεστό ντους, ένα δροσερό ποτήρι νερό ή ένα χαλαρωτικό τσάι. Πάρτε βαθιές αναπνοές, μυρίστε λεβάντα, κοιμηθείτε ικανοποιητικές ώρες, διαβάστε ένα αγαπημένο βιβλίο, ακούστε μουσική, περπατήστε ή έστω βγείτε για λίγο στον καθαρό αέρα. Με λίγα λόγια βελτιώστε την ποιότητα ζωής σας και να είστε σίγουροι πως ο μελλοντικός σας εαυτός θα σας ευγνωμονεί για αυτό.

0 Shares
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ