αρνητικότητα

6 τρόποι αποτοξίνωσης από την αρνητικότητα

0 Shares
0
0
0

Οι καλές συνήθειες διατροφής, άσκησης, ύπνου μας αναζωογονούν και μας βοηθούν να λειτουργούμε ως άνθρωποι με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ωστόσο, μέρος της ευημερίας μας αποτελεί και η θετική στάση μας απέναντι στη ζωή. Ο τρόπος ζωής μας, μας επιτρέπει να συσσωρεύουμε αρνητικότητα, παντός είδους, η οποία μας επιβαρύνει και μας εξαντλεί. Όλοι οι άνθρωποι με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο έχουμε ανάγκη από αποτοξίνωση. Τόσο διατροφική όσο και συναισθηματική ή νοητική. Αν απορροφούμε εύκολα αρνητική ενέργεια πρέπει να βοηθήσουμε τον εαυτό μας να αποτοξινωθεί από ό,τι έχει συσσωρεύσει.

Ας δούμε μαζί 6 δοκιμασμένους τρόπους αποτοξίνωσης από την αρνητικότητα:

1. Επιλέξτε συνειδητά τα άτομα που σας περιβάλλουν

Φιλτράρετε τι πληροφορίες λαμβάνετε από το περιβάλλον σας και κυρίως παρατηρήστε με πόση αρνητικότητα ενδεχομένως να σας γεμίζουν τα κουτσομπολιά, οι κακές ειδήσεις, η γκρίνια, τα παράπονα. Παρατηρήστε πόσο αλλάζει η διάθεση σας ανάλογα με το τι θα ακούσετε ή τι θα σας πει κάποιος. Δώστε στον εαυτό σας την άδεια να απομακρυνθεί από τον θόρυβο του κόσμου. Μειώστε την επαφή σας με αρνητικά άτομα θέτοντας όρια. Όσο είναι δυνατόν, αλληλεπιδράτε με άτομα που προσθέτουν αξία ή θετικότητα στη ζωή σας και όχι με αυτά που ρίχνουν τη ψυχολογία σας και απομυζούν την ενέργεια σας.

2. Ενισχύστε την αυτογνωσία σας

Η γνώμη των άλλων και η κριτική προς το πρόσωπο μας τροφοδοτεί ένα αρνητικό μοτίβο σκέψης. Εάν δεν περνάτε καθόλου χρόνο μόνοι σας, χωρίς παρεμβάσεις από άλλους, κινδυνεύετε να χάσετε την αίσθηση του ποιες είναι οι δικές σας απόψεις. Όταν μένετε μόνοι με τον εαυτό σας, είστε εις θέση να αναγνωρίσετε τις ανάγκες, σας να αφουγκραστείτε τα θέλω σας, να ορίσετε τα όρια σας. Βρείτε την ταυτότητα σας αποκτώντας αυτογνωσία. Η αυτογνωσία είναι μια πολύ σημαντική πρακτική και στάση ζωής, η οποία βοηθά στη δημιουργία ωφέλιμων σχέσεων αλλά και στη σωστή διαχείριση της ενέργειας και του χρόνου μας.

3. Δοκιμάστε μια αποτοξίνωση από τις οθόνες

Επανεξετάστε τις συνήθειες σας και περιορίστε το χρόνο που περνάτε μπροστά σε οθόνες. Η αποσύνδεση μας δίνει χρόνο να αναπτυχθούμε και να μάθουμε νέες δεξιότητες. Συχνά αποφεύγουμε να το κάνουμε αυτό γιατί πιστεύουμε ότι δεν έχουμε αρκετό χρόνο, αλλά στην πραγματικότητα δεν έχουμε τη θέληση ούτε καν να προσπαθήσουμε.

Δοκιμάστε μια ημέρα την εβδομάδα, ίσως Σάββατο ή Κυριακή που δεν έχετε δουλειά, να κάνετε ψηφιακή αποτοξίνωση και οριοθετήστε ποιοτικό προσωπικό χρόνο. Διαβάστε βιβλία, απολαύστε ένα χαλαρωτικό τσάι, ασχοληθείτε με μαγειρική, ζαχαροπλαστική ή κηπουρική, πηγαίνετε για περπάτημα, κάντε Yoga ή Pilates στο χώρο σας, τραγουδήστε, χορέψετε και γενικά φροντίστε εκείνη την ημέρα να κάνετε πράγματα που σας ευχαριστούν και θα καταφέρουν να νικήσουν την παρόρμηση σας για παθητικό zapping στην τηλεόραση ή μηχανικό scrolling στο κινητό.

Σύμφωνα με βρετανική έρευνα τα δελτία ειδήσεων στην τηλεόραση είναι από τις πιο βλαβερές συνήθειες για την υγεία και τα άτομα που παρακολουθούν καθημερινά ειδήσεις είναι επιρρεπή σε καρδιοπάθεια και κατάθλιψη. Αν ακολουθείτε στα μέσα άτομα που τείνουν να προβάλουν μια ψεύτικη εικόνα, γιατί αυτό πουλάει, τότε πυροδοτείτε τη δημιουργία αρνητικών συναισθημάτων, τονίζονται τα πιθανά ελλείμματα σας, μπαίνετε άθελα σας σε μια διαδικασία σύγκρισης και ψυχαναγκαστικής επιδίωξης της τέλειας ζωής, με αποτέλεσμα να ενισχύετε το φαύλο κύκλο της μειωμένης αυταξίας και της ματαίωσης.

Αν κάνετε ωφέλιμη χρήση των μέσων τότε τα μέσα μαζικής ενημέρωσης γίνονται χρήσιμα εργαλεία ενημέρωσης ή ψυχαγωγίας ενώ τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα σας χαρίσουν τη δυνατότητα να διατηρείτε επαφή με φίλους που βρίσκονται μακριά σας. Επιλέξετε να διαβάζετε ένα blog που θα σας αναπτύξει πνευματικά, μέσω της εμβάθυνσης της γνώσης και της παρακίνησης, να ακολουθείτε μια ιστοσελίδα που θα διευρύνει τους ορίζοντες σας ή να ακούτε podcasts που θα αλλάξουν την οπτική σας για τον κόσμο. Δείτε μια ταινία στη τηλεόραση που θα απολαύσετε ή παρακολουθήστε μια συνέντευξη ενός ατόμου που θα σας εμπνεύσει.

4. Εξασκηθείτε στην πρακτική της ευγνωμοσύνης

Αυτή η πρακτική είναι σίγουρο ότι θα σας ανατροφοδοτήσει με ενέργεια και είναι ο πιο σίγουρος δρόμος προς μια πιο θετική στάση ζωής. Ωστόσο, αν δεν είναι ένα συναίσθημα που αναδύεται αυθόρμητα από μέσα σας, φροντίστε να εξασκηθείτε σε αυτή συνειδητά, επιλέγοντας να γράφετε κάθε μέρα σε ένα ημερολόγιο λόγους για τους οποίους είστε ευγνώμονες. Μη ψάχνετε μεγάλα πράγματα, απλά νιώστε ότι η ζωή είναι ένα δώρο και θα δείτε πόσο εύκολα θα γεμίσετε τις γραμμές. Τίποτα δεν είναι δεδομένο σε αυτή τη ζωή. Η ίδια μας η ύπαρξη είναι λόγος ευγνωμοσύνης. Αναγνωρίστε την αξία της στιγμής.

5. Περάστε χρόνο στη φύση

Υπάρχουν πολλοί ερευνητές που έχουν αποδείξει ότι ο συνειδητός χρόνος στη φύση βοηθά στη μείωση του μηρυκασμού και στην απόκτηση συναισθηματικής επίγνωσης. Είναι η τέλεια ευκαιρία για αποσύνδεση από τον έξω κόσμο και επανασύνδεση με τον εαυτό μας. Νιώστε συνειδητά την ενέργεια της γης καθώς κάνετε κάθε βήμα. Ακούστε το τρίξιμο των ξερών φύλλων καθώς περπατάτε πάνω τους, γειωθείτε επιλέγοντας να περπατήσετε ξυπόλητοι στη βρεγμένη άμμο, απολαύστε το θαλασσινό ή το βουνίσιο αέρα που χαϊδεύει το πρόσωπο σας, κοιτάξτε ένα δέντρο, μυρίστε ένα λουλούδι και επιτρέψετε στη δύναμη της να εναρμονίσει τη ψυχή σας με το σώμα σας.

6. Επανασυνδεθείτε με το σώμα σας

Καθώς μεγαλώνουμε, χάνουμε την επαφή με το σώμα μας και αρχίζουμε να ζούμε στομυαλό μας. Αυτό οδηγεί σε μια ανισορροπία, με την υπερβολική σκέψη να είναι μόνο μία από τις αρνητικές συνέπειες αυτής της ανισορροπίας. Τη στιγμή που έρχεστε σε επαφή με το σώμα σας, εκτρέπετε την προσοχή σας από τις σκέψεις σας και ως εκ τούτου η σκέψη σταματά. Έτσι, κάθε φορά που σκέφτεστε υπερβολικά, δείτε το ως ευκαιρία να επανασυνδεθείτε με το σώμα σας. Σύμφωνα με τη Νευροεπιστήμη η ενδοσκοπική επίγνωση ενισχύει ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου και προάγει την ευεξία. Ο πιο εύκολος τρόπος είναι μέσω της αναπνοής. Μήπως νιώθετε κάποιο σωματικό πόνο, μια αδιαθεσία ή έντονη κούραση; Αφιερώστε χρόνο να εστιάσετε στην αναπνοή σας για να κατανοήσετε καλύτερα το σώμα σας και τα μηνύματα που σας στέλνει.

αρνητικότητα

Αυτοί είναι μόνο μερικοί τρόποι που επέλεξα να μοιραστώ μαζί σας. Είμαι σίγουρη ότι αν μπείτε σε αυτήν τη διαδικασία θα βρείτε άλλους τόσους. Επεξεργαστείτε ποιοι τρόποι θα λειτουργήσουν καλύτερα για εσάς και βάλτε στόχο να τους πετύχετε. Να θυμάστε ότι η αυτοφροντίδα δεν είναι πολυτέλεια και η αυταγάπη είναι αναγκαία για το ευ ζην.

0 Shares
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ