παραδόσεις

Χριστουγεννιάτικες οικογενειακές παραδόσεις

0 Shares
0
0
0

Ο ρυθμός της καθημερινότητας είναι γρήγορος, η ζωή αλλάζει συνεχώς όλες οι ημέρες δεν μπορεί να είναι ίδιες. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι το μυστικό της ευτυχίας είναι να εστιάζουμε στις στιγμές και όχι στα πράγματα. Αυτό καθιστά σημαντικό να βρίσκουμε τρόπους να επανασυνδεόμαστε μεταξύ μας, ως άνθρωποι. Οι οικογενειακές παραδόσεις μας επιτρέπουν να κάνουμε ακριβώς αυτό. Είναι οι δραστηριότητες που περνάνε από γενιά σε γενιά. Αυτές οι παραδόσεις μπορεί να είναι τόσο μοναδικές και ιδιαίτερες όσο και η ίδια η οικογένεια. Οι κοινές δραστηριότητες ενισχύουν τις σχέσεις μεταξύ των μελών μιας οικογένειας, παρέχουν μια πηγή ταυτότητας, ενδυναμώνουν την αίσθηση του «ανήκειν», βοηθούν στη δημιουργία ζεστών, θετικών αναμνήσεων που μπορούν να ανακαλούνται στο μέλλον με αγάπη και είναι ένας τρόπος για να μεταδοθούν οι αξίες μιας οικογένειας στα νεότερα μέλη της. Η παράδοση είναι διαφορετική από τη συνήθεια που έχει μια οικογένεια σε καθημερινή ή εβδομαδιαία βάση. Είναι συνήθεια κάθε Σάββατο να πηγαίνει για περπάτημα λόγου χάρη αλλά είναι παράδοση αν κάθε χρόνο γιορτάζει τα γενέθλια της γιαγιάς στο ίδιο εστιατόριο.

Οι οικογενειακές παραδόσεις δε χρειάζεται να περιστρέφονται γύρω από τις γιορτές. Μπορείτε να τις δημιουργήσετε οποιαδήποτε εποχή του χρόνου. Απλώς αναζητήστε τρόπους ώστε η οικογένειά σας να περνά χρόνο μαζί κάνοντας κάτι που τους αρέσει. Ωστόσο, για τους περισσότερους ο Δεκέμβριος συνδέεται με την προσμονή των Χριστουγέννων και είναι μια καλή ευκαιρία για την καθιέρωση τους. Σκεφτείτε τις παραδόσεις ως τη «μαγεία» που μπορεί να φέρει νόημα στη ζωή σας και να σας βγάλει από τη ρουτίνα της καθημερινότητας.

Μια από τις αγαπημένες οικογενειακές παραδόσεις των περισσότερων είναι ο στολισμός του χριστουγεννιάτικου δέντρου. Στολίστε το δέντρο σας ακούγοντας χριστουγεννιάτικημουσικήκαι στη συνέχεια φτιάξτε ζεστή σοκολάτα και παρακολουθήστε μια χριστουγεννιάτικη ταινία. Μη ξεχάσετε την καθιερωμένη φωτογραφία μπροστά στο στολισμένο δέντρο.

Εμφυσήστε στα παιδιά την αρετή της φιλανθρωπίας. Ναι αυτή είναι μια αξία που μεταλαμπαδεύουμε στα παιδιά κάθε μέρα και όχι μια φορά το χρόνο γιατί είναι Χριστούγεννα αλλά δεν είναι κακό στο μυαλό τους να συνδέσουν τα Χριστούγεννα με την προσφορά σε συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη. Και επειδή οι εποχές είναι δύσκολες οικονομικά θυμηθείτε ότι φιλανθρωπία δεν είναι μόνο χρηματική. Μπορείτε να αφιερώσετε μια μέρα να βρείτε ρούχα και παιχνίδια σε καλή κατάσταση που δεν χρησιμοποιούν πια και να τα χαρίσετε σε παιδάκια που δεν έχουν. Τα παιδιά είναι πολύ πιο ενσυναισθητικά από ότι πιστεύουμε και η χαρά που παίρνουν όταν δίνουν χαρά σε άλλους εμπλουτίζει τη συναισθηματική τους μνήμη για μια ζωή.

Φέτος κάντε το σπίτι να μυρίσει Χριστούγεννα φτιάχνοντας όλοι μαζί χριστουγεννιάτικα γλυκά. Με τόσα ζαχαροπλαστεία και τόσους φούρνους πολλοί θα σκέφτεστε να πάρετε έτοιμα όμως σκεφτείτε πόση χαρά θα δώσετε στα παιδιά και πόση θα πάρετε και σεις γεμίζοντας το βιβλίο των αναμνήσεων σας με εικόνες και μυρωδιές.

παραδόσεις

Μπορείτε στη συνέχεια να γράψετε γράμμα στον Άγιο Βασίλη εξηγώντας στα παιδιά ότι ο Άγιος έχει τόσα πολλά δώρα να μοιράσει που δεν μπορεί να είναι κάτι ακριβό ή μεγάλο. Την παραμονή των Χριστουγέννων μη ξεχάσετε να του βάλετε γάλα και μπισκότα γιατί θα είναι κουρασμένος με τόσα σπίτια που θα έχει να γυρίσει σε ένα βράδυ. Την ημέρα των Χριστουγέννων μπορείτε να μαζευτείτε όλοι γύρω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο και να ανταλλάξετε συμβολικά δώρα.

Εννοείται η πιο σημαντική οικογενειακή παράδοση στα περισσότερα σπίτια ανήμερα των Χριστουγέννων είναι το οικογενειακό τραπέζι. Μια μελέτη της Διευθύντριας του Κέντρου Έρευνας στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής και Εργασίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Ann Buchanan, έδειξε ότι τα παιδιά που έχουν υψηλό επίπεδο εμπλοκής σε οικογενειακές παραδόσεις έχουν υγιή συναισθηματική ανάπτυξη, αυτοεκτίμηση και λιγότερα προβλήματα κακής συμπεριφοράς. Συγκεκριμένα, διαφάνηκε ότι η κατανάλωση ενός γεύματος μαζί ως οικογένεια έχει πολυάριθμα θετικά αποτελέσματα στη ψυχολογία των μελών μιας οικογένειας ενώ ταυτόχρονα προάγει την ενσυναίσθηση και την ευγνωμοσύνη.

Το να διατηρείτε ζωντανές τις οικογενειακές σας παραδόσεις είναι ένας θαυμάσιος τρόπος για να δημιουργήσετε αναμνήσεις. Η οικογένεια είναι κάτι ξεχωριστό και το να διατηρείς τη δική σου οικογενειακή κουλτούρα ακμάζουσα και ζωντανή είναι συχνά το αποτέλεσμα της καλλιέργειας οικογενειακών παραδόσεων, που κάνουν την οικογένειά σας να μη μοιάζει με καμία άλλη.

Κάποιες παραδόσεις θα εξελιχθούν και θα αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου και αυτό είναι φυσιολογικό. Χρειαζόμαστε και ρίζες και φτερά για να ανθίσουμε. Οι οικογένειες μεγαλώνουν, οι άνθρωποι μετακομίζουν σε άλλες χώρες ή φεύγουν από τη ζωή και οι καταστάσεις της ζωής αλλάζουν, άρα είναι φυσιολογικό και αναμενόμενο και οι παραδόσεις να αλλάζουν ή να προσαρμόζονται στη ζωή μας, όσο προσαρμοζόμαστε και εμείς στην αλλαγή. Ποτέ δεν είναι αργά να ξεκινήσετε μια νέα παράδοση. Σας προτρέπω να αφιερώσετε χρόνο για ιδιαίτερες παραδόσεις αυτές τις γιορτές. Η χαρά και η σύνδεση που θα νιώσετε θα σας κάνουν να συνειδητοποιήσετε ότι αξίζει τον κόπο και θα είναι κάτι που μικροί και μεγάλοι θα περιμένετε με ανυπομονησία κάθε χρόνο.

 

0 Shares
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
μυρωδιά

Μύρισε Χριστούγεννα

Η όσφρηση, περισσότερο από όλες τις άλλες αισθήσεις, έχει συνδεθεί με τα συναισθήματα. Μια έντονη συναισθηματικά στιγμή χαράζεται…