ισορροπία

Υπάρχει κλειδί για την ισορροπία;

0 Shares
0
0
0

Όλοι έχουμε ανάγκη να είμαστε παραγωγικοί στη δουλειά μας, να ασχολούμαστε με την αυτοφροντίδα μας, να παραμένουμε σωματικά και πνευματικά υγιείς και να περνάμε ποιοτικές στιγμές με αγαπημένα μας πρόσωπα. Με λίγα λόγια να ζούμε μια ισορροπημένη ζωή. Κατά γενική ομολογία, η ισορροπία έχει να κάνει με τη σύνδεση του μυαλού,του σώματος και της ψυχής και επέρχεται όταν αφιερώνουμε το χρόνο μας σε ό,τι είναι σημαντικό για μας. Εσείς τι σκέφτεστε όταν ακούτε τη λέξη ισορροπία;

Προσωπικά, αναγνωρίζω ότι έχει χαθεί η ισορροπία μου, όταν το βράδυ που ξαπλώνω στο κρεβάτι μου νιώθω ότι οι 24 ώρες της ημέρας δεν ήταν αρκετές για να προλάβω όλα όσα είχα στο πρόγραμμα μου. Θα ήθελα τουλάχιστον άλλες 2. Ουσιαστικά, πολλές φορές, αν όχι πάντα, διακατέχομαι από μια απροσδιόριστη αίσθηση μόνιμης υποχρέωσης να τα προλάβω όλα. Μια ατέρμονη προσπάθεια να χωρέσω ένα σωρό δραστηριότητες στο πρόγραμμα μου με αποτέλεσμα να καταλήγω να λειτουργώ μηχανικά. Όλο αυτό με επηρεάζει ψυχολογικά, μου απορροφά την ενέργεια και νιώθω να χάνω τον έλεγχο της ζωής μου.

Συνεχώς ακούμε ότι πρέπει να βρούμε την τέλεια ισορροπία χωρίς ωστόσο κανείς να μας δίνει το κλειδί της επιτυχίας. Αν συνεχίσουμε να ακολουθούμε τις συμβουλές άλλων ανθρώπων για την εύρεση ισορροπίας, με βάση το δικό τους ορισμό, ο αγώνας θα συνεχίσει να είναι ατελείωτος. Δεδομένου ότι ο καθένας ορίζει την ισορροπία διαφορετικά, είναι πολύ χρήσιμο να ξεκινήσετε από την αποσαφήνιση του τι ακριβώς είναι για εσάς, διότι μερικές φορές ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζεται η ισορροπία, μπορεί να προκαλέσει σύγχυση. Σαν παράδειγμα, συχνά δίνεται ως εξήγηση ότι ισορροπία σημαίνει ‘να ξοδεύεις ίσο χρόνο μεταξύ εργασιακής και προσωπικής ζωής’. Αυτό ως εξήγηση είναι αρκετά υπεραπλουστευμένο και το πρόβλημα με την υπεραπλούστευση είναι ότι δημιουργεί ασάφεια ως προς το τι πρέπει ένας άνθρωπος να κάνει για να πετύχει την ισορροπία. Ειδικά στις περιπτώσεις όπου στο παιχνίδι μπαίνει και η γονεϊκότητα άρα πολλαπλασιάζονται οι ευθύνες ή ενισχύονται οι ρόλοι. Ρωτήστε λοιπόν τον εαυτό σας πώς θα ήταν πραγματικά η ζωή σας αν ήταν ισορροπημένη και χρησιμοποιήστε το ως πλαίσιο.

ισορροπία

Αν η ενέργεια σας εξαντλείτε συνέχεια, για να ικανοποιείται τις ανάγκες των άλλων, ακόμη κι αν πρόκειται για τους πιο σημαντικούς ανθρώπους στη ζωή σας, αυτό σημαίνει ότι έχετε πολύ χαλαρά όρια με κίνδυνο την υγεία σας. Αν ζείτε για να έρθει σαββατοκύριακο, αργία ή οι καλοκαιρινές διακοπές. Όταν πριν καλά-καλά τελειώσουν οι διακοπές σκέφτεστε τις επόμενες, όταν κάθε Δευτέρα σκέφτεστε το επόμενο σαββατοκύριακο τότε χρειάζεστε αλλαγή. Αν μέσα στη μέρα τρέχετε όλους και όλα και ξεχνάτε τον εαυτό σας τότε θα χαθεί η ισορροπία. Επί της ουσίας, χρειάζεται να φτιάξετε μια καθημερινότητα που να σας ευχαριστεί.

Η μετάβαση σε μια υγιεινή ρουτίνα ξεκινώντας από μια ζωή γεμάτη ανθυγιεινές συνήθειες είναι μια από τις πιο δύσκολες προκλήσεις. Είτε είναι η διατροφή σας που πρέπει να γίνει πιο σωστή, η φυσική σας κατάσταση που πρέπει να βελτιωθεί, η ψυχή σας που χρειάζεται «τροφή» ή τομυαλόσας που χρειάζεται ξεκούραση, μη φοβάστε την αλλαγή, φτάνει να έχετε συνέπεια σε ό,τι επιλέξετε να κάνετε. Με αυτόν τον τρόπο τιμάτε τις ανάγκες σας, τους στόχους σας και τις αξίες σας.

Το να αναγνωρίσετε τις πραγματικές σας ανάγκες είναι ένας ισχυρός τρόπος για να ευθυγραμμιστείτε περισσότερο με τον εαυτό σας. Εάν δεν αφιερώνετε αρκετό χρόνο για να κάνετε αυτό που γεμίζει την ψυχή σας πληρότητα, η ισορροπία θα φαίνεται πάντα απρόσιτη. Η αλλαγή είναι δύσκολη, έτσι η αντίσταση βρίσκει πρόσφορο έδαφος και ευνοεί τις δικαιολογίες για έλλειψη χρόνου. Δώστε στον εαυτό σας την άδεια να κάνει ένα μικρό διάλειμμα. Ακόμα και λίγα λεπτά είναι καλύτερα από το τίποτα. Αφιερώστε ενσυνείδητα χρόνο στην αυτοφροντίδα σας, ακόμη και αν είναι για κάτι απλό, όπως το να διαβάσετε λίγες σελίδες από το αγαπημένο σας βιβλίο, να πιείτε το τσάι ή τον καφέ σας μόνοι το πρωί, προτού ξυπνήσουν τα παιδιά, να ποτίσετε τα λουλούδια στις γλάστρες σας, να ακούσετε μουσική ή να ανάψετε ένα αρωματικό κερί όταν κάνετε μπάνιο.

Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι η ισορροπία δεν έρχεται εύκολα. Απαιτεί εξάσκηση και επίγνωση. Εάν το θυμάστε αυτό σε στιγμές που η ισορροπία αρχίζει να φαίνεται ανέφικτη, θα σας διευκολύνει να συνεχίσετε να προχωράτε, ανεξάρτητα από τυχόν αναποδιές. Μέσα σε όλο αυτό, αν βιώνεται οποιαδήποτε ανισορροπία αυτή τη στιγμή, να θυμάστε να μην είστε σκληροί με τον εαυτό σας. Προσπαθείτε να του μιλάτε όμορφα, γιατί η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει ένα μαγικό κουμπάκι να το πατήσετε και να νιώσετε την απόλυτη ισορροπία. Ωστόσο, τόσο η ενσυνειδητότητα όσο και η ευγνωμοσύνη φαίνεται να είναι δύο επιλογές που οδηγούν στη συναισθηματική ισορροπία. Άτομα που έχουν επίγνωση και τείνουν να βιώνουν ευγνωμοσύνη έχουν μεγαλύτερη συνολική ικανοποίηση, από τη ζωή, περισσότερη ζωτικότητα και μειωμένα επίπεδα στρες.

0 Shares
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ