παιδιών

Παιδικό μυαλό – χάρτης αχαρτογράφητος

0 Shares
0
0
0

Η 1η Ιουνίου έχει καθιερωθεί ως η «Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού.» Υπάρχει αλήθεια καλύτερη ημέρα για μια τέτοια γιορτή από την έναρξη του καλοκαιριού, ίσως της πιο αγαπημένης εποχής των παιδιών; Τα σχολεία κλείνουν, ο καιρός είναι ζεστός, η ημέρα μεγάλη και οι δυνατότητες για παιχνίδι και ξεγνοιασιά απεριόριστες.

Τα παιδιά είναι το μέλλον μιας κοινωνίας και οι κρυμμένοι θησαυροί της κάθε οικογένειας. Όταν γεννιούνται, καλούνται να μάθουν διαφορετικά πράγματα από τους γονείς τους. Για ένα παιδί, η οικογενειακή ζωή είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας που καθορίζει την ανάπτυξή του και χρησιμεύει ως κατευθυντήρια γραμμή για τα επόμενα χρόνια. Σύμφωνα με τη Laurence Steinberg: «Η καλή ανατροφή των παιδιών βοηθά στην καλλιέργεια της ενσυναίσθησης, της ειλικρίνειας, της αυτοδυναμίας, του αυτοελέγχου, της ευγένειας, της συνεργασίας και της χαράς. Προωθεί επίσης την πνευματική περιέργεια, το κίνητρο και την επιθυμία να επιτευχθούν οι στόχοι και τα θέλω τους.»

Οι πρώιμες εμπειρίες των παιδιών, επηρεάζουν βαθιά τη μελλοντική φυσική, γνωστική, συναισθηματική και κοινωνική τους ανάπτυξη. Η εν λόγω ανάπτυξη έχει άμεση επίδραση στη συνολική ανάπτυξή τους ως μελλοντικοί ενήλικες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η κατανόηση της ανάγκης επένδυσης στην παιδική ηλικία ενός παιδιού είναι τόσο σημαντική, ώστε να μεγιστοποιηθεί η μελλοντική του ευημερία.

Διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι ο τρόπος με τον οποίο σχετίζεται ένα παιδί με τους γονείς του και οι τρόποι με τους οποίους αυτοί ανταποκρίνονται στις ανάγκες του, θα γίνουν αργότερα οι τρόποι με τους οποίους αυτό θα σχετίζεται με τον κόσμο που τον περιβάλλει. Κατά τον Alvin Price: «Οι γονείς χρειάζεται να γεμίσουν τον κουβά της αυτοεκτίμησης ενός παιδιού τόσο πολύ που όλος ο υπόλοιπος κόσμος να μην μπορεί να τον αδειάσει.»

Όταν οι ψυχολογικές ανάγκες ενός παιδιού ικανοποιούνται υγιώς, αναπτύσσει τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά που θα το συνδέει με την οικογένειά του και την ευρύτερη κοινωνία. Ένα παιδί πρέπει να ξέρει ότι οι γονείς του είναι περήφανοι για αυτό, το αγαπούν και το αποδέχονται ανεξάρτητα από τις επιτυχίες και τις αποτυχίες του. Όπως πολύ όμορφα είπε ο Mathew Jacobson: «Πίσω από κάθε παιδί που πιστεύει στον εαυτό του υπάρχει ένας ενήλικας που πίστεψε πρώτα σε αυτό.»

Τα παιδιά δίνουν στη ζωή νέο νόημα και μέσω αυτών βιώνουμε τη βαθύτερη και αγνότερη μορφή αγάπης καθημερινά. Μας μαθαίνουν τόσα πολλά και μας εμπνέουν να είμαστε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας. Το κάθε παιδί είναι πραγματικά ένα πολύτιμο δώρο.

Χρόνια πολλά σε κάθε παιδί ξεχωριστά και σε όσους ενήλικες έχουν καταφέρει να κρατήσουν ζωντανό το παιδί που κρύβουν μέσα τους!

0 Shares
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
έφηβος

Από παιδάκι…..έφηβος

Όταν γεννιέται ένα παιδί όλες νιώθουμε ότι έχουμε πολύ καιρό μέχρι να μεγαλώσει. Όμως έρχεται μια μέρα που…