βιβλία

Τα βιβλία στη ζωή του παιδιού

0 Shares
0
0
0

Η παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, ημέρα γέννησης του Δανού παραμυθά Hans Christian Andersen, ενός από τους πιο αγαπημένους συγγραφείς παιδικών ιστοριών όλων των εποχών. Η ημέρα αυτή σκοπό έχει να τιμήσει τα βιβλία και τη θετική επίδραση της λογοτεχνίας στην πνευματική ανάπτυξή των παιδιών. Καθώς επίσης να ενθαρρύνει τα παιδιά να διαβάζουν και τους γονείς να διαβάζουν περισσότερο στα παιδιά τους, για να καλλιεργήσουν την αγάπη τους για τα βιβλία και παράλληλα να τους εμφυσήσουν την αγάπη για τη δια βίου μάθηση.

Γιατί τα βιβλία είναι τόσο πολύτιμα για τα παιδιά;

  • Έναβιβλίο καλλιεργεί ηθικές αξίες, αναπτύσσει τηφαντασία, ενισχύει την αυτοπεποίθηση και εμπνέει ένα παιδί να ονειρευτεί. Διαβάζοντας το, το παιδί ανακαλύπτει τα συναισθήματά του, ενισχύει την εσωτερική του δύναμη, καλλιεργεί την αυτοεκτίμησή του και αποκτά μια βαθύτερη κατανόηση του εαυτού του αλλά και των γύρω του.
  • Υπάρχουν πολλές κατηγορίες βιβλίων, για την ιστορία, τις τέχνες, την επιστήμη, τη θρησκεία, τη φύση, τα μαθηματικά, την τεχνολογία και τόσες άλλες. Ανάλογα ποιες γνώσεις θέλει να εμπλουτίσει κάθε παιδί επιλέγει το κατάλληλο βιβλίο. Αν το βρει δε συναρπαστικό τότε αναπτύσσεται η περιέργεια του, κάνει ερωτήσεις, εξερευνά και ανακαλύπτει νέα πράγματα. Επί της ουσίας, τα βιβλία του προσφέρουν ένα ευρύ φάσμα πληροφοριών, εμπειριών και γνώσεων.
  • Ταβιβλία βοηθούν τα παιδιά να συνδεθούν με άλλους ανθρώπους, διευρύνουν την ικανότητά τους να συναισθάνονται, να είναι συμπονετικά, να γίνονται πιο ενσυναισθητικά και να κατανοούν ότι υπάρχει κι άλλη οπτική, πέραν της δικής τους, για ό,τι συμβαίνει στον κόσμο.
  • Η ταύτιση ενός παιδιού με έναν ήρωα ενός βιβλίου είναι αναπόφευκτή, πότε λυπάται και πότε χαίρεται, ανάλογα με τις εμπειρίες που βιώνει ο εκάστοτε ήρωας. Μέσω δε κάποιων κοινών εμπειριών μαθαίνει να διαχειρίζεται τους δικούς του φόβους, τις αγωνίες και τις ανασφάλειες.
  • Τα μυθιστορήματα με ‘ζωντανή’ περιγραφή διεγείρουν την αισθητηριακή επίγνωση των παιδιών, κάνοντάς τα να βλέπουν, να ακούν, να γεύονται, να αισθάνονται και να μυρίζουν, σε ένα φανταστικό επίπεδο. Ενώ η εικονογράφηση τα εισάγει στον κόσμο της τέχνης και εμπνέει τη δημιουργικότητα τους.
βιβλία

Διαβάζοντας σε ένα παιδί, από τα πρώτα κιόλας χρόνια της ζωής του, του προσφέρετε νοητικά ερεθίσματα και συναισθηματική ισορροπία. Αν θέλετε μπορείτε να μπείτε στο πνεύμα της ημέρας αφιερώνοντας χρόνο σήμερα να διαβάσετε ένα παραμύθι ή ένα μυθιστόρημα στο παιδί σας. Δοκιμάστε να κάνετε την ανάγνωση διαδραστική, παροτρύνοντας το παιδί να σκεφτεί, να εκφράσει την άποψή του ή να προβλέψει την εξέλιξη της ιστορίας.

0 Shares
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ποίηση

Ποίηση, η μουσική των λέξεων

Σε μια εποχή όπου κάποιες φορές τα μέσα μαζικής ενημέρωσης οδηγούν στην αδρανοποίηση του ανθρώπου με έναν καταιγισμό…