τσάι

Ταξίδι στον κόσμο του τσαγιού

0 Shares
0
0
0

Πολλοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο απολαμβάνουν καθημερινά, το τσάι τους. Για αρκετούς η προετοιμασία τσαγιού είναι η καθημερινή τους συνήθεια πριν τη δουλειά ενώ για κάποιους άλλους το ρόφημα που απολαμβάνουν το βράδυ για να χαλαρώσουν μετά από μια πολυάσχολη ημέρα ή απλά για να ζεσταθούν τα κρύα βράδια του χειμώνα. Ωστόσο, σε πολλά μέρη του κόσμου, είναι εμποτισμένο με παράδοση και έχει πολύ μεγαλύτερη πολιτιστική σημασία από ένα απλό ρόφημα. Σε όποια χώρα και αν βρεθείτε είναι βέβαιο ότι θα μπορέσετε να απολαύσετε μια νόστιμη παρασκευή του τοπικού μίγματος.

Φτιάξτε ένα φλιτζάνι τσάι και ελάτε να ταξιδέψουμε παρέα σε 14 χώρες, όπου το δεύτερο πιο δημοφιλές ρόφημα μετά το νερό, είναι τόσο σημαντικό στην κουλτούρα τους:

Για τους Κινέζους είναι τρόπος ζωής. Εκτός από ένα απολαυστικό ρόφημα, χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική και κουζίνα. Το ποικίλο κλίμα της χώρας δημιουργεί κυριολεκτικά εκατοντάδες διαφορετικούς τύπους τσαγιού. Σύμφωνα με τον δημοφιλή μύθο, το τσάι ανακαλύφθηκε από τον Κινέζο αυτοκράτορα Shennong όταν ένα φύλλο από ένα κοντινό θάμνο έπεσε στο νερό που έβραζε ο αυτοκράτορας. Το Oolong, το Jasmine και το Gunpowder είναι μερικά από τα πιο γνωστά τσάγια, αλλά ιδιαίτερη φήμη έχει και το πράσινο τσάι του φυτού Huangshan Moafeng. Ο μύθος αναφέρει ότι το φυτό αναπτύχθηκε από τα δάκρυα μιας νεαρής κοπέλας που έχασε τον αγαπημένο της μια μέρα πριν από το γάμο τους. Η τέχνη της παρασκευής τσαγιού ονομάζεται ‘Cha Doa’ και συνδέεται στενά με τις κινεζικές φιλοσοφίες της ισορροπίας, της αρμονίας και της εκπλήρωσης.

Στην Ιαπωνία είναι μέρος της κουλτούρας τους και ως λαός έχουν παράδοση για τις τελετές πράσινου τσαγιού ‘Matcha’ που διοργανώνουν. Το ‘Matcha’ είναι λεπτοαλεσμένο ή πράσινο τσάι σε σκόνη. Η ιαπωνική τελετή τσαγιού επικεντρώνεται στην προετοιμασία, το σερβίρισμα και την κατανάλωση του Matcha’. Ένας από τους κύριους σκοπούς της τελετής τσαγιού είναι να απολαύσουν οι καλεσμένοι τη φιλοξενία του οικοδεσπότη σε μια γαλήνια ατμόσφαιρα μακριά από τους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητας.

Στην Ινδία είναι το πρώτο πράγμα που προσφέρεται σε κάθε επισκέπτη ως ένα από τα πιο δημοφιλή τους ποτά Το γεγονός αυτό δεν αποτελεί έκπληξη καθώς η χώρα παράγει και καταναλώνει περισσότερο τσάι από οπουδήποτε αλλού στον κόσμο. Το εθνικό ποτό της Ινδίας ονομάζεται ‘Chai’ και πρόκειται για μαύρο τσάι εμποτισμένο με γεύσεις ginger, μοσχοκάρυδο, κανέλα, πιπέρι, κάρδαμο και γαρύφαλλο.

Στην Αγγλία, η κατανάλωση μαύρου τσαγιού είναι τόσο διαφορετική που η γενίκευση είναι αρκετά δύσκολη. Ενώ συνήθως σερβίρεται με γάλα, δεν είναι ασυνήθιστο να το πίνει κανείς σκέτο ή με λεμόνι, με τη ζάχαρη να είναι μια δημοφιλής προσθήκη. Εισήχθη για πρώτη φορά στη Βρετανία το 1600. Το 1840 η Δούκισσα Άννα Μαρία του Bedford καθιέρωσε την παράδοση του απογευματινού τσαγιού (afternoon tea). 181 χρόνια μετά, φαίνεται ότι η συνήθεια αυτή είναι πλέον βασικό στοιχείο της ταυτότητας και της καθημερινής ζωής της Μεγάλης Βρετανίας.

Το τσάι με βούτυρο, γνωστό και ως ‘po cha’ είναι το εθνικό ρόφημα στο Θιβέτ. Παρασκευάζεται από φύλλα τσαγιού, αλάτι και βούτυρο ‘yak’. Το μείγμα που χρησιμοποιείται για το ‘po cha’ είναι ιδιαίτερα ισχυρό, καπνιστό είδος μαύρου τσαγιού από το Pemagul, στο Θιβέτ.

τσάι

Το τσάι μέντας είναι το εθνικό μαροκινό ποτό και είναι σχεδόν απαραίτητο σε κάθε κοινωνική συνεύρεση. Μερικοί λάτρεις του τσαγιού ταξιδεύουν απ’ όλο τον κόσμο μόνο και μόνο για να δοκιμάσουν αυθεντικό μαροκινό τσάι. Η παρασκευή του ροφήματος, μια διαδικασία που αναφέρεται ως ‘atay’, είναι μέρος της παράδοσης τους και γίνεται συχνά μπροστά στους καλεσμένους. Αυτό το ρόφημα είναι πλήρως ενταγμένο στη μαροκινή κουλτούρα και συνδέεται στενά με τη φιλοξενία.

Το τσάι από γάλα στο Χονγκ Κονγκ, έχει λεία, κρεμώδη γεύση χάρη στο εβαπορέ ή το ζαχαρούχο γάλα που περιέχει και είναι γνωστό ως ‘τσάι καλσόν’. Πρόκειται για μίγμα μαύρου τσαγιού με συμπυκνωμένο γάλα, και το όνομα αυτό το πήρε από το σακουλάκι μέσα από το όποιο φιλτράρονται τα φύλλα τσαγιού το οποίο μοιάζει με καλσόν.

Το ‘οolong’ είναι το κύριο είδος τσαγιού που παράγεται και καταναλώνεται στην Ταϊβάν. Το ταϊβανέζικο ‘oolong’ θεωρείται το καλύτερο από τους γνώστες του τσαγιού και χαρακτηρίζεται ως η ‘σαμπάνια του τσαγιού’.

Το τσάι στη Ρωσία έχει πλούσια ιστορία. Λόγω εν μέρει του ψυχρού κλίματος, θεωρείται σήμερα το εθνικό ποτό και συνδέεται στενά με τον παραδοσιακό ρωσικό πολιτισμό. Η παρασκευή τσαγιού στη Ρωσία γίνεται με μια συσκευή γνωστή ως ‘samovar’. Το ρωσικό τσάι συνήθως σερβίρεται στο τέλος των γευμάτων, μαζί με επιδόρπιο. Εθιμοτυπικά οι Ρώσοι βάζουν ένα κύβο ζάχαρης στο στόμα ή μια κουταλιά μαρμελάδα βατόμουρο και μετά πίνουν μια γουλιά τσάι.

Το παγωμένο τσάι της Ταϊλάνδης ή ‘cha-yen’ είναι ένα ρόφημα που παρασκευάζεται από δυνατό τσάι Κεϋλάνης, που αναμιγνύεται με συμπυκνωμένο γάλα και ζάχαρη και στη συνέχεια συμπληρώνεται με γάλα εβαπορέ. Όταν πωλείται σε πάγκους στην Ταϊλάνδη, το ποτό χύνεται πάνω από θρυμματισμένο πάγο σε ψηλά πλαστικά ποτήρια.

Οι Αιγύπτιοι είναι γνωστοί για την αγάπη που έχουν στο τσάι. Το εθνικό τους αιγυπτιακό ποτό ονομάζεται τσάι ‘Karkadeh’ και πρόκειται για ένα γλυκόξινο ρόφημα φωτεινού κόκκινου χρώματος, φτιαγμένο από αποξηραμένα βράκτια λουλουδιών τριαντάφυλλου από το Σουδάν. Μπορείτε να το πιείτε είτε ζεστό είτε κρύο.

Η Κένυα είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας μαύρου τσαγιού στον κόσμο και η καλλιέργειά του αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος της οικονομίας της χώρας. Οι επαγγελματίες γευσιγνώστες τσαγιού λατρεύουν το τσάι της Κένυας για το λαμπερό χάλκινο χρώμα του, την έντονη γεύση του, καθώς και τη χαρακτηριστική μυρωδιά του.

Το φυτό ‘rooibos’ παράγει ένα έντονο κόκκινο τσάι και βρίσκεται αποκλειστικά στη Νότια Αφρική. Είναι σύνηθες να παρασκευάζεται το τσάι ‘rooibos’ με τον ίδιο τρόπο όπως το μαύρο τσάι και μετά να προστίθεται γάλα και ζάχαρη ή μέλι για γεύση.

Τοπαγωμένο τσάιείναι ένα από τα πιο αγαπημένα ποτά στις ΗΠΑ. Ωστόσο σε πολλές περιοχές δεν πρόκειται για παραλλαγή του γνωστού μας ζεστού τσαγιού αλλά για έτοιμο συσκευασμένο ρόφημα του εμπορίου που σπάνια περιέχει τσάι και το οποίο είναι γεμάτο ζάχαρη, συντηρητικά και χρωστικές ουσίες. Οι Αμερικανοί συνοδεύουν όλα τα γεύματα της ημέρας τους με παγωμένο τσάι και σε μερικές περιοχές το έχουν μάλιστα χαρακτηρίσει ως το επιτραπέζιο κρασί τους.

Οι ποικιλίες τσαγιού είναι ατελείωτες. Επιλέξτε την ποικιλία της αρεσκείας σας ή τη γεύση που ταιριάζει στη διάθεσή σας τη δεδομένη στιγμή και καλή απόλαυση.

0 Shares
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ