πατέρας

Πατέρας: η προσωποποίηση της προστασίας

0 Shares
0
0
0

Η τρίτη Κυριακή του Ιουνίου είναι τόσο ξεχωριστή γιατί είναι η ημέρα της γιορτής του Πατέρα. Ο πατέρας θεωρείται ο προστάτης και ο υπερασπιστής της οικογένειας. Είναι αυτός ο οποίος εδραιώνει στη ψυχή του παιδιού το συναίσθημα της ασφάλειας.

Για πολλά χρόνια οι ειδικοί αγνοούσαν το ρόλο του πατέρα στην οικογένεια και στην ανάπτυξη του παιδιού θεωρώντας ότι η επίδρασή του έχει μικρότερη σημασία από εκείνη της μητέρας. Ωστόσο παρόλο ότι έχει ένα στυλ γονικής μέριμνας που διαφέρει σημαντικά από αυτό της μητέρας είναι φανερό πως κανείς από τους δύο γονείς δεν μπορεί να αναπληρώσει τον άλλο. Το περιεχόμενο του ρόλου τους είναι ξεχωριστό, σημαντικό και απαραίτητο για τη ψυχολογική ανάπτυξη του παιδιού.


«Δεν μπορώ να σκεφτώ καμία άλλη ανάγκη στην παιδική ηλικία, τόσο δυνατή όσο η πατρική προστασία» Sigmund Freud

Γνωρίζουμε καλά ότι τα παιδιά μεγαλώνουν μέσα από τις αξίες των γονέων. Ο πατέρας αποτελεί πρότυπο και για τα κορίτσια και για τα αγόρια.

Τα νεαρά κορίτσια εξαρτώνται από τους πατέρες τους για ασφάλεια, προστασία και συναισθηματική υποστήριξη. Ένας πατέρας που έχει με την κόρη του μια υποστηρικτική σχέση αγάπης, στοργής και επικοινωνίας την ωθεί να αναζητήσει αυτές τις ιδιότητες στο μελλοντικό της σύντροφο και να απολαύσει τα οφέλη από αυτές τις ιδιότητες. Αυτά θα είναι τα στοιχεία που θα αναζητήσει σε μία σχέση με έναν άντρα στη συνέχεια, για να γίνει ο πατέρας των παιδιών τους.

πατέρας

Σε αντίθεση με τα κορίτσια, που διαμορφώνουν τις σχέσεις τους με άλλους με βάση το χαρακτήρα του πατέρα τους, τα αγόρια διαμορφώνουν τον εαυτό τους σύμφωνα με το χαρακτήρα του πατέρα τους. Ως ανθρώπινα όντα, μεγαλώνουμε μιμούμενοι τη συμπεριφορά αυτών που βρίσκονται γύρω μας και με αυτό τον τρόπο μαθαίνουμε να λειτουργούμε στον κόσμο. Τα αγόρια βλέπουν στον πατέρα το μελλοντικό εαυτό τους. Θέλοντας να μοιάσουν στον πατέρα τους, ζητούν την αναγνώριση και την επιβεβαίωση σε ό,τι κάνουν όταν είναι στην παιδική ηλικία. Όταν ο πατέρας γνωρίζει πόσο επιδραστικός είναι στα μάτια του αγοριού του, θα νιώσει την ευθύνη που έχει και θα θελήσει να έρθει πιο κοντά του. Αυτό που χρειάζεται ο γιος από τον πατέρα είναι το ενδιαφέρον, την εκτίμησή, την ειλικρίνεια, τη ψυχραιμία, τις εμπειρίες, την αίσθηση ότι θα είναι δίπλα του ό,τι και να γίνει.

Ο ρόλος του πατέρα στην ανάπτυξη ενός παιδιού είναι αναμφισβήτητα σημαντικός και πολυδιάστατος. Αξιοσημείωτο είναι το πόρισμα μιας έρευνας το οποίο έδειχνε ότι παρόλο που και οι δύο γονείς επηρεάζουν την προσωπικότητα ενός παιδιού, η απόρριψη από τον πατέρα ενδέχεται να είναι πιο κρίσιμη για τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη του γιατί διαφαίνεται ότι στα μάτια του ο πατέρας έχει συχνά υψηλότερο κύρος ή και εξουσία.

πατέρας

Οι πατέρες, όπως οι μητέρες, είναι πυλώνες στην ανάπτυξη της συναισθηματικής ευημερίας ενός παιδιού. Τα παιδιά κοιτάζουν τους πατέρες τους για να καθορίσουν τους κανόνες και να τους εφαρμόσουν. Προσβλέπουν επίσης στους πατέρες τους για να προσφέρουν ένα αίσθημα ασφάλειας, τόσο σωματικής όσο και συναισθηματικής. Τα παιδιά θέλουν να κάνουν τους πατέρες τους περήφανους και ένας εμπλεκόμενος πατέρας προάγει την εσωτερική ανάπτυξη και δύναμη τους.

Μελέτες έχουν δείξει ότι όταν ένας πατέρας είναι στοργικός και υποστηρικτικός, επηρεάζει σημαντικά τη συναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξη ενός παιδιού. Ενσταλάζει επίσης μια γενική αίσθηση ευεξίας και αυτοπεποίθησης. Η εμπλοκή της πατρότητας συνδέεται με καλύτερα αποτελέσματα σε σχεδόν κάθε μέτρο της ευημερίας του παιδιού, από τη γνωστική ανάπτυξη και το εκπαιδευτικό επίτευγμα έως την αυτοεκτίμηση και την κοινωνική συμπεριφορά.

Χρόνια πολλά σε όλους τους μπαμπάδες. Σε αυτούς που βρίσκονται ανάμεσα μας αλλά και σε αυτούς που «έφυγαν» αλλά πάντα θα βρίσκονται στην καρδιά μας!

 

0 Shares
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
έφηβος

Από παιδάκι…..έφηβος

Όταν γεννιέται ένα παιδί όλες νιώθουμε ότι έχουμε πολύ καιρό μέχρι να μεγαλώσει. Όμως έρχεται μια μέρα που…