εξερεύνηση

Πάμε εξερεύνηση;

0 Shares
0
0
0

Η ημέρα μεγάλωσε, ο ουρανός έγινε πιο φωτεινός και οι αλλαγές της φύσης, γεμίζουν με πολύχρωμα χρώματα, γλυκούς ήχους και ευωδιαστά αρώματα την καθημερινότητα μας. Είναι η καλύτερη ευκαιρία για μια εξόρμηση στην ύπαιθρο και εξερεύνηση στα βουνά όπου θα απολαύσετε τη γαλήνια ομορφιά της φύσης, σε ένα εξαιρετικά όμορφο, μαγευτικό τοπίο. Η «Παγκόσμια Ημέρα της Γης», που αναμένεται να εορταστεί την επόμενη εβδομάδα, σας δίνει έναν επιπλέον λόγο να το πράξετε.

Ο John Muir μας παροτρύνει λέγοντας μας: «Ανέβα στα βουνά και άκου τα ωραία νέα που έχουν να σου πουν. Η ηρεμία της φύσης θα σε πλημμυρίσει όπως ο ήλιος που λούζει με το φως του τα δέντρα. Οι άνεμοι θα φυσήξουν μέσα σου τη φρεσκάδα τους, οι καταιγίδες θα σου δώσουν τη δύναμή τους και οι έγνοιες θα φύγουν από πάνω σου όπως πέφτουν τα φθινοπωρινά φύλλα.»

Μια περιπλάνηση στην ύπαιθρο είναι μια πραγματική απόλαυση για τις αισθήσεις, με διαφορετικά πράγματα να δείτε, να ακούσετε, να μυρίσετε και να αγγίξετε. Θυμάμαι τον αδελφό μου, όταν ήμασταν μικροί, να παροτρύνει τα ξαδέλφια μας κι’ εμένα για μια εξερεύνηση στη φύση όποτε επισκεπτόμασταν κάποιο ορεινό χωριό ή ένα εκδρομικό χώρο στα βουνά. Χρόνια μετά, οι ερευνητές ήρθαν να αποδείξουν τι μάγευε τότε το παιδικό του μυαλό και πόσο αυτό βοήθησε την πνευματική του εξέλιξη. Σύμφωνα με έρευνα του καθηγητή Βιολογίας στο «Πανεπιστήμιο Harvard» των ΗΠΑ, Edward Wilson, η εξερεύνηση στη φύση βοηθά τη σωματική, τη συναισθηματική και την κοινωνική ανάπτυξη του παιδιού. Συμβάλει στην ανάπτυξη της διανοητικής διαύγειας και της λογικής σκέψης, στη βελτίωση των ακαδημαϊκών επιδόσεων, στην ενίσχυση της δημιουργικότητας και του πειραματισμού, ενώ ταυτόχρονα εμπνέει την αγάπη για το φυσικό κόσμο και βοηθά στη δημιουργία χαρούμενων αναμνήσεων για μια ζωή.

εξερεύνηση

Τα τόσα οφέλη της φύσης εκτίμησαν γιατροί στον Καναδά, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια, σε κάποιες περιπτώσεις, αντί για φάρμακα συνταγογραφούν επισκέψεις ασθενών σε εθνικά πάρκα μέσω του προγράμματος PaRx (Park Prescriptions) με σκοπό τη βελτίωση της ψυχικής και της σωματικής τους υγείας. Υπεύθυνος του προγράμματος είναι ο «Υπουργός Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής» της χώρας, κ. Steven Guilbeault. Οι λεγόμενες συνταγές πρασίνου (Green Prescriptions) χορηγούνται επίσης και σε άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων η Σκωτία, η Φιλανδία, η Νέα Ζηλανδία, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και 35 Πολιτείες των ΗΠΑ.

Η Florence Williams, Λέκτορας σε θέματα περιβάλλοντος, υγείας και επιστήμης, στο «Πανεπιστήμιο George Washington» των ΗΠΑ, μέσω του βιβλίου της με τίτλο «The Nature Fix» προωθεί μια ιδέα που ονομάζεται πυραμίδα της φύσης ως συνιστώμενο οδηγό για τη διασφάλιση επαρκών δόσεων υπαίθριου περιβάλλοντος για τον κάθε άνθρωπο. Στην κορυφή της πυραμίδας, που βασίζεται στην έρευνα του βιβλίου της, βρίσκονται η πεζοπορία και η εξερεύνηση. Η Williams επισημαίνει ότι ο χρόνος που περνάει κανείς στη φύση είναι ευεργετικός για τη σωματική και ψυχική του ευεξία. Συνεχίζει τονίζοντας ότι αν οι εξορμήσεις κάποιου στα βουνά ή στα δάση περιλαμβάνουν το στοιχείο του νερού θα απογειώσουν την εμπειρία του. Οι καταρράκτες προκαλούν δέος, ενώ γενικότερα το νερό σε οποιαδήποτε μορφή του, ρυάκι – ποτάμι – λίμνη, είναι εξαιρετικά ελκυστικό και κάνει το τοπίο ονειρικό.

Η ορειβασία, η πεζοπορία, η εξερεύνηση στα βουνά και γενικότερα η επαφή με τη φύση έχουν εξάψει τη φαντασία συγγραφέων, ποιητών, επιστημόνων και εξερευνητών στο πέρασμα των χρόνων. Ο Lord Byron, έγραψε χαρακτηριστικά: «Εδώ πάνω δε ζω μέσα στο σώμα μου, αλλά γίνομαι μέρος αυτού που με περιβάλλει. Τα ψηλά βουνά είναι για μένα πάθος». Τελικά δεν ξέρει κανείς τι μπορεί να ανακαλύψει ανεβαίνοντας τα βουνά. Ίσως τελικά ακόμα και τον ίδιο του τον εαυτό.

Απόψε λοιπόν, που η «Ροζ Πανσέληνος» ή αλλιώς «η Πανσέληνος του Απριλίου», θα φωτίσει το σκοτεινό ουρανό και δίπλα στο ολόγιομο φεγγάρι θα λάμπουν τα αστέρια, πάρτε το χρόνο σας και επανεκτιμήστε το πλαίσιο της ζωής σας, αναζητήστε τη ψυχική σας ευδαιμονία, ενισχύστε την πνευματική σας προσαρμοστικότητα και βάλτε στόχο την επανασύνδεση σας με τη φύση. Αφήστε τον άνεμο να απομακρύνει από το μυαλό σας τις αρνητικές σκέψεις, τη βροχή να ξεπλύνει τις σκοτούρες σας, τον ήλιο να στεγνώσει τα δάκρυά σας. Μπείτε στην αγκαλιά της Μητέρας Φύσης για να ηρεμήσετε, να αναζωογονηθείτε, να αποτοξινωθείτε, να θεραπευθείτε.

0 Shares
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ