χαρταετοί

Να γίνεσαι άνεμος για τον χαρταετό…

0 Shares
0
0
0

Καθαρά Δευτέρα σήμερα, μια ημέρα γεμάτη έθιμα και παραδόσεις. Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά έθιμα της ημέρας είναι το πέταγμα του χαρταετού. Το πέταγμα του χαρταετού σαν δραστηριότητα είναι μια καλή ευκαιρία για τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με τη φύση και να μάθουν για την επιστήμη, τη φυσική, την αεροδυναμική, τον καιρό και την οικολογία. Ωστόσο, πίσω από τα έθιμα που συνοδεύουν την εν λόγω ημέρα, κρύβεται ένα βαθύτερο νόημα. Η Καθαρά Δευτέρα θεωρείται ημέρα πνευματικού εξαγνισμού. Με τη νηστεία, που ξεκινάει σήμερα, καθαρίζεται το σώμα και η ψυχή. Οι αμέτρητοι πολύχρωμοι χαρταετοί που στολίζουν τον ουρανό κάθε χρόνο αυτήν την ημέρα, συμβολίζουντην ανάγκη του ανθρώπου για πνευματική εξύψωση στα ουράνια και την επιθυμία του να πλησιάσει νοητά το Θεό.

χαρταετοί

Από μια άλλη οπτική, θα μπορούσε κανείς να παρομοιάσει το πέταγμα του χαρταετού με την ανθρώπινη πορεία στη ζωή, η οποία σε καμία περίπτωση δεν είναι γραμμική, αλλά μια ατέρμονη εξελικτική διαδικασία κατά τη διάρκεια της οποίας υπάρχουν στιγμές που πέφτουμε ή μένουμε στάσιμοι και άλλες που σηκωνόμαστε και προχωράμε. Υπάρχει μια φυσική τάση στους ανθρώπους να αξιοποιούν τις δυνάμεις τους. Αυτή είναι η εγγενής τάξη της ζωής. Οι σκέψεις μας είναι σαν το σχοινί που έχουν οι χαρταετοί. Επιλέγοντας να κρατάμε το σχοινί σφιχτά είναι λες και ταυτόχρονα επιλέγουμε να κρατάμε δυσάρεστα γεγονότα στη ζωή μας, που μαραίνουν την ψυχήμας. Μόνο όταν τα αφήσουμε να πετάξουν μακριά, θα επιτρέψουμε στους στόχους, τις επιθυμίες και τα όνειρα μας να ανθίσουν. Αν έχουμε πίστη, θα βρίσκουμε τη δύναμη να πετάμε χαρταετό, ακόμα και στις δύσκολες καταστάσεις της ζωής, όπου φαίνεται να μην υπάρχει ελπίδα. Όπως μας παρότρυνε ο Οδυσσέας Ελύτης να γινόμαστε άνεμος για τον χαρταετό και χαρταετός για τον άνεμο, ακόμα και όταν ουρανός δεν υπάρχει.

Αφήστε τη ζωή σας να φωτιστεί σαν ηλιόλουστος ουρανός και την καρδιά σας να πετάξει ψηλά σαν πολύχρωμος χαρταετός. Βρείτε ένα κομμάτι της πνευματικής σας αναζήτησης πίσω από το νόημα της Καθαράς Δευτέρας και κρατήστε την ψυχή σας «καθαρή» από αρνητικά συναισθήματα, πλημμυρισμένη από ευγνωμοσύνη, γαλήνη, συγχώρεση και πίστη.

Καλή Σαρακοστή!

0 Shares
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ