μουσική

Μουσική, ο ήχος των συναισθημάτων

0 Shares
0
0
0

Η μουσική είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας, αποτελεί σημαντικό στοιχείο κάθε κουλτούρας και όποιο είδος μουσικής και αν επιλέξει κανείς να ακούσει σίγουρα ομορφαίνει την καθημερινότητα του. Λένε ότι η ζωή είναι σαν το πιάνο. Τα λευκά πλήκτρα είναι οι χαρούμενες στιγμές και τα μαύρα πλήκτρα οι δυσάρεστες. Στην πορεία της ζωής αυτά τα πλήκτρα παίζονται μαζί για να δώσουν γλυκιά μουσική. Σήμερα είναι η παγκόσμια ημέρα πιάνου και η επιλογή δεν είναι καθόλου τυχαία καθώς είναι η 88η ημέρα του χρόνου, όσα και τα πλήκτρα του πιάνου. Ωστόσο καλό είναι να θυμόμαστε πως παρόλο που υπάρχουν πάρα πολλές επιλογές σε μουσικά όργανα, αλλά και σε είδη μουσικής, η μουσική είναι μία. Μέσα από τη μουσική γεννιέται η ανάγκη του κάθε ανθρώπου να γνωρίσει τα είδη εκείνα που μιλάνε στη ψυχή, στο μυαλό και στη συνείδησή του.

Πως θα ήταν άραγε η ζωή μας χωρίς μουσική; Μπορεί κανείς να φανταστεί μια μέρα χωρίς καθόλου μουσική, έστω και στο αυτοκίνητο πηγαίνοντας στη δουλειά του; Υπάρχουν άνθρωποι που ακούνε μουσική μόλις ξυπνήσουν για να ξεκινήσει γλυκά η μέρα τους, άλλοι που ακούνε μουσική το βράδυ πριν τον ύπνογια να χαλαρώσουν και να κοιμηθούν ήρεμα και άλλοι που ακούνε μουσική την ώρα που δουλεύουν ή διαβάζουν.

μουσική

Η μουσική βοηθά στην πνευματική μας διαύγεια, ενισχύει τη μνήμη, προάγει τη δημιουργικότητα, συμβάλει στην ανακούφιση του στρες, βελτιώνει τη διάθεση μας. Η ακρόαση μουσικής μας βοηθά ακόμη να απολαμβάνουμε την άσκηση όταν γυμναζόμαστε ενώ φυσικοί ήχοι όπως ο ήχος της βροχής μας βοηθά να ηρεμήσουμε. Η επίδραση της μουσικής στον άνθρωπο είναι τόσο μεγάλη αν σκεφτεί κανείς ότι ακόμη και το έμβρυο στην κοιλιά της μητέρας του έχει μουσικά ερεθίσματα τα οποία το ηρεμούν. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι ανήσυχα βρέφη ηρεμούσαν και μειώνονταν οι χτύποι της καρδιάς τους όταν άκουγαν τη γνώριμη μουσική, κυρίως κλασική, που η μητέρα τους άκουγε όταν αυτά ήταν στην κοιλιά της.

Η ακρόαση μουσικής ικανοποιεί διαφορετικές ανάγκες κατά τη διάρκεια της ζωής μας, με τις προτιμήσεις μας και το χρόνο ακρόασης της να διαμορφώνεται ανάλογα με την ηλικία μας. Λίγο πολύ όλοι έχουμε συνδέσει τη μουσική με γεγονότα και άτομα στη ζωή μας. Άλλοτε θα ακούσουμε ένα τραγούδι και θα μας φέρει νοσταλγικές αναμνήσεις και άλλοτε θα μας ταξιδέψει φτιάχνοντας τη διάθεση μας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η μας επηρεάζει συναισθηματικά γι΄αυτό και το είδος της μουσικής που επιλέγει να ακούσει κανείς δεν είναι πάντα ίδιο και συνήθως σχετίζεται με τη ψυχολογία του τη δεδομένη στιγμή.

Η μουσική είναι ανάγκη που μπορεί να ταξιδέψει το νου σε μέρη ονειρικά, ενώ εξάπτει την φαντασία μέσα από τα συναισθήματα που βιώνουμε στο άκουσμα του ήχου της κάθε νότας ξεχωριστά. Ξεπερνά όλα τα σύνορα, και απευθύνεται κατευθείαν στη ψυχή! Φτιάχνει γέφυρες και ενώνει πολιτισμούς. Ας μη ξεχνάμε λοιπόν τι έλεγε ο Πλάτωνας για τη δύναμη της μουσικής: «Η μουσική δίνει ψυχή στο σύμπαν, φτερά στη σκέψη, απογειώνει τη φαντασία, χαρίζει χαρά στη λύπη και ζωή στα πάντα.»

μουσική
0 Shares
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ