αποτοξίνωση

Καιρός για συναισθηματική αποτοξίνωση

0 Shares
0
0
0

Η άνοιξη είναι η εποχή της αλλαγής και της αναγέννησης και για πολλούς η ιδανική περίοδος για να υιοθετήσουν καλές συνήθειες, όπως η διατροφική αποτοξίνωση μετά από το χειμώνα. Ωστόσο, στο σώμα μας δεν αποθηκεύονται μόνο τοξίνες από τροφές. Ο εαυτός μας στην ουσία χρειάζεται εξίσου τη συναισθηματική αποτοξίνωση για να αποβάλει τα δυσάρεστα συναισθήματα, που πηγάζουν είτε από τις μνήμες του παρελθόντος, είτε από τις σκέψεις και τα σενάρια που κάνουμε σε σχέση με το μέλλον.


Πολλές φορές οι άνθρωποι αγχώνονται άσκοπα για το μέλλον, γίνονται μηρυκαστικοί με το παρελθόν και νιώθουν διασκορπισμένοι στο παρόν. Σαν εποχή που μεταβάλει τα πάντα, η άνοιξη ενεργοποιεί και αφυπνίζει καταπιεσμένα συναισθήματα που έχουν συσσωρευτεί και επιβαρύνουν την ποιότητα ζωής και την υγεία μας με τρόπους που πολλές φορές αδυνατούμε να κατανοήσουμε. Η αποτοξίνωση λοιπόν είναι στην πραγματικότητα εξαιρετικά ωφέλιμη για ολόκληρη την ύπαρξή μας, τόσο σωματικά όσο και συναισθηματικά.

Μέσα μας υπάρχει μια φωνούλα που μας θυμίζει τα «θέλω» μας γιατί ξέρει τις πραγματικές μας ανάγκες. Κάποιες φορές την ακούμε, αλλά μόνο για λίγο, μερικούς μήνες, μερικές εβδομάδες, μια ημέρα ή απλώς μια φευγαλέα στιγμή. Τις περισσότερες φορές την αγνοούμε, και αφηνόμαστε να οδηγηθούμε στα παλιά μας πρότυπα συμπεριφοράς όπου έχουμε την άνεση να ενεργούμε σύμφωνα με τα «πρέπει», γιατί νιώθουμε ασφαλείς με τον τρόπο που ήταν πάντα τα πράγματα. Κατά κάποιο τρόπο, είμαστε προσκολλημένοι στα «πρέπει» και αποδεχόμαστε τα πράγματα όπως είναι, απλά και μόνο επειδή έτσι τα έχουμε συνηθίσει. Συνεχίζουμε να κάνουμε τα ίδια πράγματα, με τους ίδιους ανθρώπους, με τον ίδιο τρόπο, γιατί αυτό αναμένεται από εμάς. Κάπως έτσι τελικά καταλήγουμε να ζούμε με τα «πρέπει» της κοινωνίας και τις προσδοκίες των άλλων για εμάς.

Ο Jim Rohn υποστηρίζει ότι είμαστε ο μέσος όρος των πέντε ανθρώπων με τους οποίους περνάμε τον περισσότερο χρόνο. Επιλέξτε άτομα που σας εμπνέουν να γίνετε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σας. Συχνά οι άνθρωποι περιπλέκουν υπερβολικά τις αλλαγές στη ζωή τους. Αλλάξτε την οπτική σας γιατί μερικές φορές το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να είστε πρόθυμοι να δείτε μια κατάσταση διαφορετικά για να νιώσετε ευτυχισμένοι με απλά πράγματα.

αποτοξίνωση

Αλήθεια πότε ήταν η τελευταία φορά που νιώσατε ότι κάνατε κάτι εντελώς για σας; Αν δεν θυμάστε καν, τότε αποφασίστε σήμερα κιόλας να κάνετε κάποιες αλλαγές. Πάρτε τον έλεγχο των σκέψεων και των συναισθημάτων σας στα χέρια σας και υιοθετήστε πρακτικές αυτοφροντίδας που θα προάγουν την ευεξία σας.


Συνδεθείτε με τη φύση, η επαφή με την οποία θεραπεύει, καταπραΰνει τη ψυχή και βοηθάει στην αρμονία των σκέψεων. Βρείτε ένα είδος σωματικής δραστηριότητας που να σας ευχαριστεί και κάντε τη βιώσιμη συνήθεια, γιατί η άσκηση γεννάει συναίσθημα, έμπνευση, ενέργεια. Βυθιστείτε στις σελίδες ενός βιβλίου και αφήστε το να σας ταξιδέψει σε βαθύτερα μονοπάτια του μυαλού και της ψυχής. Ακούστε μουσική, για να ανακουφιστείτε από το στρες και να βελτιώσετε τη διάθεση σας. Ταξιδέψτε σε ένα νέο προορισμό, αλλάξτε για λίγο παραστάσεις και κάντε δώρο στον εαυτό σας αυτή τη ψυχολογική διέγερση σε φυσικό, οπτικό και κοινωνικό επίπεδο. Απολαύστε ένα τσάιτης αρεσκείας σας και ξεκουραστείτε περισσότερο, γιατί ζούμε σε ένα κόσμο με γρήγορο ρυθμό όπου η ανάγκη για ξεκούραση μοιάζει πια να είναι πολυτέλεια παρά βιολογική ανάγκη.

Σεβαστείτε τις ανάγκες σας και αγαπήστε τον εαυτό σας. Δεν είναι εύκολο, αλλά είναι απλό. Ανεξάρτητα από τις συνθήκες της ζωής σας, τη δεδομένη στιγμή, εστιάστε στο παρόν. Κατά τον Eckhart Tolle: «Το παρελθόν είναι ένα ίχνος μνήμης ενός προηγούμενου τώρα και το μέλλον είναι ένα τώρα που δεν έχει έρθει ακόμα. Και στα δύο δίνεις υπόσταση ΕΣΥ.» Η ενσυνειδητότητα και η ευγνωμοσύνη θα σας οδηγήσουν στη συναισθηματική ισορροπία. Συγχωρήστε τον εαυτό σας και τους άλλους και μετατρέψτε το θυμό, τις ενοχές και τον πόνο σε εσωτερική γαλήνη. Κάντε χώρο στην καρδιά σας για ό,τι αγαπάτε γιατί η αγάπη είναι κινητήριος δύναμη. Προσφέρετε στους συνανθρώπους σας ένα όμορφο χαμόγελο, μια γλυκιά καλημέρα, μια ευγενική φιλοφρόνηση, λίγη βοήθεια ή μια συμβουλή γεμάτη ενσυναίσθηση και αποτοξινώστε το σώμα, το μυαλό και την καρδιάσας από τα περιττά «βάρη».

 

0 Shares
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ