φύση

Η φύση δεν παύει να μας εκπλήσσει

0 Shares
0
0
0

Η επαφή με τη φύση κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται πιο ζωντανοί. Αυτό δεν οφείλεται μόνο στη σωματική δραστηριότητα, αλλά και στο γεγονός ότι η φύση από μόνη της επηρεάζει θετικά τον άνθρωπο. Έχει τη δύναμη να θεραπεύει και να καταπραΰνει τη ψυχή μειώνοντας το άγχος και ενισχύοντας τη διάθεση. Ακόμη και λίγα λεπτά στον ήλιο, κοντά στη φύση, ενισχύει την καλή διάθεση, προάγει την ευτυχία, βοηθάει στην αρμονία των σκέψεων, στη λήψη ορθών αποφάσεων και στη μνήμη.

Κατά τον Charles Dickens: «Η φύση δίνει σε κάθε εποχή κάποιες δικές της ομορφιές.» Σε όλα τα πράγματα στη φύση υπάρχει κάτι άξιο θαυμασμού. Η φύση έχει τέσσερα μεγάλα σκηνικά, τις εποχές του χρόνου. Την άνοιξη η φύση αναγεννάται και είναι η εποχή της ανθοφορίας. Είναι το ξύπνημα, η ζεστή πνοή που αρχίζει να εκδηλώνεται. Και η φύση μας καλεί να απολαύσουμε τις μυρωδιές της. Το καλοκαίρι είναι η εποχή που έχει ολοκληρωθεί η καρποφορία και η συγκομιδή της και εμείς απολαμβάνουμε υπέροχα δροσερά φρούτα. Το φθινόπωρο φέρνει τα πρωτοβρόχια και τα πεσμένα φύλλα. Η βροχή ποτίζει και ξεδιψά τη γη και τα λουλούδια και οι καρποί παύουν να υπάρχουν. Το χρυσαφένιο αντικαθιστά το πράσινο. Το χειμώνα η φύση κοιμάται και αναπάυεται, χαρίζοντας μας τη θέα του χιονιού την οποία απολαμβάνουμε.

Ο χρόνος στη φύση μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην υγεία και την ευεξία μας. Η δύναμή της προέρχεται από την ποικιλομορφία της, από την οποία εξαρτάται για να επιβιώσει. Η φύση τροφοδοτεί. Μας υπενθυμίζει ότι κάθε μορφή ζωής είναι ιερή και σημαντική, και έχει το δικό της ιδιαίτερο ρόλο στη δημιουργία ισορροπίας, ώστε όλη η ζωή να μπορεί να ανθίσει. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι όσοι βρίσκονται συχνά σε εξωτερικούς χώρους, κοντά στη φύση, είναι περισσότερο ευτυχισμένοι από αυτούς που είναι εγκλωβισμένοι στο αστικό περιβάλλον. Η σύγχρονη ζωή απομακρύνει καθημερινά όλο και περισσότερο τον άνθρωπο από τη φύση. Αυτή η αποξένωση κάποια στιγμή επιφέρει ανισορροπία στη ψυχική του υγεία γιατί χρειάζονται οι στιγμές εκείνες για να αποφορτίζεται κανείς από το στρες και τις υποχρεώσεις.

φύση

Αν σκεφτεί κανείς ένα άνθρωπο καθήμενο επί ώρες μπροστά από ένα υπολογιστή ο οποίος κάποια στιγμή αισθάνεται κουρασμένος και αποφασίζει να κάνει ένα διάλειμμα να πιει ένα τσάι ή ένα καφέ και βάζει μια εικόνα από ένα τοπίο της φύσης να βλέπει στον υπολογιστή για να τον χαλαρώσει μεταφέροντας τον εκεί νοερά. Αν μόνο η εικόνα είναι ικανή να του μεταδώσει το αίσθημα της ηρεμίας και της ευεξίας φανταστείτε τα οφέλη που θα είχε στη ζωή και την υγεία του η πραγματική επαφή με αυτή. Αν η φύση ακόμη και μέσα από μια φωτογραφία είναι ικανή να μας μεταδώσει τόσο όμορφα συναισθήματα και να μας αποφορτίσει στιγμιαία από το στρες σκεφτείτε πόση επίδραση θα μπορούσε να έχει στον ψυχισμό και την υγεία μας αν μεταφερόμασταν στο συγκεκριμένο τοπίο όχι μόνο νοερά αλλά ουσιαστικά.

Εννοείται βέβαια ότι δεν χρειάζεται να σκαρφαλώσουμε ένα βουνό, να κάνουμε κάμπινγκ ή να πάμε διακοπές κάπου για να περάσουμε περισσότερο χρόνο με τη φύση. Η φύση είναι παντού. Χρειάζεται μόνο η συνειδητή απόφαση να την εισάγουμε στη ζωή μας για να αποκομίσουμε τις θεραπευτικές της δυνάμεις. Εισαγωγή της φύσης στη ζωή μας μπορεί να είναι μια επίσκεψη στο πάρκο της γειτονιάς, ένα σημείο στην αυλή ενός σπιτιού κάτω από ένα δέντρο συντροφιά με το κελάηδισμα των πουλιών, ένα τσάι ή ένας καφές στο μπαλκόνι, δίπλα από τα ευωδιαστά λουλούδια στις γλάστρες, μια συνάντηση με φίλους σε ένα υπαίθριο χώρο με το δροσερό αεράκι να μας φυσά στο πρόσωπο ή το φωτεινό ήλιο να μας ζεσταίνει γλυκά.

Με όποιο τρόπο και αν επιλέξει κανείς την επαφή του με τη φύση όλα όσα έχει να του χαρίσει θα είναι το αντίδοτο στην πιεστική καθημερινότητα του. H επαφή του ανθρώπου με τη μητέρα φύση σε συνδυασμό με την κίνηση είναι η καλύτερη προσέγγιση για την εναρμόνιση της ψυχής και του σώματος. Χαρακτηριστικό της επίδρασης της στη ψυχολογία και την υγεία μας είναι η δήλωση της Barbara Lee Fredrickson η οποία χαρακτηριστικά τόνισε ότι: «Ο βαθμός στον οποίο κανείς νιώθει συνδεδεμένος με τη φύση συνδέεται με το επίπεδο ζωτικότητας θετικού συναισθήματος και ικανοποίησης του από τη ζωή.»

0 Shares
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ