τσάι

Η συνήθεια του απογευματινού τσαγιού

0 Shares
0
0
0

Για τη μισή υφήλιο τοτσάιείναι απλά ένα ρόφημα. Για τη Βρετανία είναι ζήτημα πολιτισμού και μια διαδικασία που τελείται με ευλάβεια αποτελώντας καθημερινή συνήθεια. Η οργάνωση ωστόσο του απογευματινού τσαγιού (afternoon tea) είναι κάτι περισσότερο από την απλή απόλαυση του εν λόγω ροφήματος.

τσάι

Η συνήθεια του απογευματινού τσαγιού καθιερώθηκε στη Βρετανία από τη Δούκισσα Άννα Μαρία του Bedford η οποία πεινούσε ανάμεσα στο μεσημεριανό και το βραδινό της γεύμα και ζητούσε μαζί με το απογευματινό της τσάι πότε μικρά γλυκάκια, πότε μικρά σαντουιτσάκια και πότε μικρά γλυκόψωμα (scones) τα οποία συνόδευε με μαρμελάδα και κρέμα (clotted cream). Σ ‘αυτή της τη συνήθεια μύησε και τις φίλες της, μεταξύ αυτών και η Βασίλισσα Βικτώρια, τις οποίες συνήθιζε να καλεί τα απογεύματα για παρέα. Κάπως έτσι γεννήθηκε μια παράδοση.

Σήμερα τόσο στη Βρετανία όσο και σε άλλες χώρες υπάρχουν τσαγιερί που κάθε απόγευμα προσφέρουν τσάι με γλυκά και αλμυρά συνοδευτικά εδέσματα ενώ σχεδόν σε όλα τα ξενοδοχεία της χώρας και όχι μόνο κάθε απόγευμα υπάρχει το ‘’teatime’’ όπου σερβίρεται παραδοσιακά το τσάι. Είναι βέβαιο ότι οι λάτρεις του τσαγιού ανά τον κόσμο ασπάζονται την πεποίθηση του Henry James ότι: «Λίγα πράγματα στη ζωή είναι πιο ευχάριστα από την ώρα που είναι αφιερωμένη στην τελετουργία του απογευματινού τσαγιού.»

Κατά την περίοδο των Χριστουγέννων δε, ο πήχης ανεβαίνει και το παραδοσιακό ‘’afternoon tea’’ μετονομάζεται σε ‘’festive afternoon tea’’ ή ‘’Christmas afternoon tea’’ και το μενού εμπλουτίζεται με γιορτινά εδέσματα και η ατμόσφαιρα που δημιουργείται το καθιστά μια όμορφη εμπειρία.

τσάι
0 Shares
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
τσάι

Ταξίδι στον κόσμο του τσαγιού

Πολλοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο απολαμβάνουν καθημερινά, το τσάι τους. Για αρκετούς η προετοιμασία τσαγιού είναι η…