κίνηση

Η κίνηση προάγει την ευεξία

0 Shares
0
0
0

Το ανθρώπινο σώμα είναι φτιαγμένο για να κινείται και όχι να κάθεται. Η κίνηση γεννάει συναίσθημα, έμπνευση, ενέργεια. Εκτοξεύει τις ενδορφίνες, ανεβάζει το μεταβολισμό, δημιουργεί χαρά, φέρνει σωματική και ψυχική ευεξία. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η υγεία ορίζεται ως μια κατάσταση πλήρους σωματικής, πνευματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας και όχι απλώς ως η απουσία της ασθένειας.

Μελέτες έχουν αποδείξει ότι η σωματική δραστηριότητα βοηθά στη ρύθμιση των συναισθημάτων και της διάθεσης, ανακουφίζει από την αϋπνία, βελτιώνει την καρδιακή λειτουργία, μειώνει την αρτηριακή πίεση, ενισχύει τη λειτουργία του εγκεφάλου, δυναμώνει τα οστά και επιβραδύνει την οστεοπόρωση και ως αποτέλεσμα όλων αυτών βελτιώνει τη μακροχρόνια υγεία μας.

Ποτέ δεν είναι πολύ αργά για έναν ενήλικα και ποτέ αρκετά νωρίς για ένα παιδί να υιοθετήσει καλές συνήθειες. Η άσκηση είναι ένας από τους πιο εύκολους και αποτελεσματικούς τρόπους βελτίωσης της σωματικής αλλά και της πνευματικής μας υγείας. Ας μη ξεχνάμε τη ρήση: «Νους υγιής εν σώματι υγιεί» που μας διδάσκει πως η σωματική και η πνευματική υγεία είναι αλληλένδετες.

Δε χρειάζεται κανείς να είναι φανατικός της άσκησης για να αποκομίσει τα οφέλη της. Ανεξάρτητα από την ηλικία ή το επίπεδο φυσικής κατάστασης, υπάρχουν πολλοί ευχάριστοι τρόποι για να χρησιμοποιήσει κάποιος τη σωματική δραστηριότητα για να τον βοηθήσει να αισθανθεί καλύτερα. Ακόμη και λίγο περπάτημα, τις ημέρες εκείνες όπου ο φόρτος εργασίας δεν το επιτρέπει, θα βοηθήσει να αδειάσει το μυαλό και να γεμίσει ιδέες. Ο Friedrich Nietzsche, ένας σχεδόν φανατικός περιπατητής, κάποτε είπε πως όλες οι πραγματικά σπουδαίες σκέψεις έρχονται μέσα από το περπάτημα.

κίνηση

Είτε πρόκειται για μια βόλτα στη θάλασσα, τρέξιμο στο πάρκο, ποδηλασία στην ύπαιθρο, είτε απλά γυμναστική στην άνεση του σπιτιού σας διαλέγοντας μια από τις πολλές υπέροχες ασκήσεις που βρίσκονται στο διαδίκτυο εναπόκειται σε εσάς να επιλέξετε το είδος της δραστηριότητας που απολαμβάνετε περισσότερο, για να παραμείνετε δραστήριοι και να βοηθήσετε όχι μόνο τη σωματική σας υγεία αλλά και την ψυχική. Κατά τον Πλάτωνα το σώμα είναι ο ναός της ψυχής.

Αν μόνο αναλογιστούμε πόσο επηρέασε τη ζωή και την ψυχολογία μας ο τελευταίος χρόνος με τον εγκλεισμό στο σπίτι, την ανησυχία για την υγεία μας, την οικονομική ανασφάλεια, την κατάθλιψη, το άγχος, θα κατανοήσουμε γιατί για πολλούς η άσκηση μοιάζει συχνά με το τελευταίο πράγμα που θέλουν να κάνουν. Όλα αυτά τα συναισθήματα και οι σκέψεις λειτουργούν σαν ανασταλτικοί παράγοντες. Όταν είμαστε πεσμένοι ψυχολογικά δεν έχουμε την απαιτούμενη ενέργεια και διάθεση για να ασκηθούμε. Έρευνες ωστόσο έχουν αποδείξει ότι η άσκηση βελτιώνει τη διάθεση, προάγει την ευεξία, ανακουφίζει από την κατάθλιψη, προσφέρει εκτόνωση του άγχους και δυναμώνει το ανοσοποιητικό. Άρα αν τελικά κανείς βρει τη δύναμη και ασκηθεί θα νιώσει κατά πολύ καλύτερα μετά και ας μη ξεχνάμε ότι όσο πιο δυνατό ανοσοποιητικό έχουμε τόσο πιο δυνατοί είμαστε απέναντι στις ιώσεις.

Δώστε στον εαυτό σας χρόνο να αντιληφθεί τα οφέλη και να βρει τη δραστηριότητα αυτή που θα τον ευχαριστεί, γιατί μόνο έτσι θα γίνει τρόπος ζωής και όχι μια αγγαρεία για λίγο που πολύ σύντομα θα σταματήσει. Ακούστε το σώμα σας και σεβαστείτε τις ανάγκες και τις αντοχές του. Αυτό θα βοηθήσει να κάνετε την άσκηση μια βιώσιμη συνήθεια, γιατί κερδίζετε περισσότερα σωματικά, διανοητικά και συναισθηματικά οφέλη από κάτι που απολαμβάνετε. Και θυμηθείτε πως αν θέλετε να αποκτήσετε καλή ποιότητα ζωής δεν αρκεί η υγιεινή διατροφή όταν η άσκηση είναι απούσα από τη ζωή σας.

0 Shares
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ