μουσική

Η θεραπευτική δύναμη της μουσικής

0 Shares
0
0
0

Με τη μουσική το μυαλό ταξιδεύει, η καρδιά νοσταλγεί, η διάθεση γλυκαίνει και η ψυχή ονειρεύεται. Η μουσική έχει μια βαθιά ικανότητα να αλλάζει τον τρόπο που νιώθουμε, να ενισχύει τα επίπεδα ενέργειας μας και είναι σταθερά ο πιο ευχάριστος τρόπος όταν χρειαζόμαστε συναισθηματική ανάταση. Έχετε ποτέ αναρωτηθεί γιατί δεν μπορείτε παρά ναχαμογελάτε ή και να χορεύετε όταν εμφανίζεται ένα τραγούδι πουαγαπάτε;

Έρευνες έχουν αποδείξει ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι η ακρόαση συγκεκριμένων τραγουδιών ή μουσικής γενικότερα, μπορεί να ξυπνήσει μνήμες από τις πιοευτυχισμένεςστιγμές της ζωής μας, παρέχοντας μας μια αίσθηση ελπίδας και αισιοδοξίας, ακόμα και όταν αντιμετωπίζουμεδύσκολεςκαταστάσεις.

Σε μιαεποχήπου οι άνθρωποι επιζητούν μια πιο υγιή καθημερινότητα και επιλέγουν διάφορες πρακτικές αυτοφροντίδας, ημουσική αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή. Πέραν ​​από την απόλαυση που νιώθει κανείς ακούγοντας μια αγαπημένη μελωδία, τα μουσικά ακούσματα του συμβάλλουν σημαντικά στην υγεία και τηνευεξίατου. Οι τρόποι με τους οποίους η μουσική επηρεάζει τον άνθρωπο εξακολουθούν να διερευνώνται. Ωστόσο, έχει αποδειχθεί ότι η μουσικοθεραπεία είναι ευεργετική για τησωματική, ψυχική και συναισθηματικήυγεία.

Μιαμελέτητης Ιατρική Σχολής του Πανεπιστημίου του Stanford των ΗΠΑ, απέδειξε ότι συγκεκριμένο είδος μουσικής βοηθά στην ενεργοποίηση τμημάτων του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη μάθηση και την απομνημόνευση, ενώ ορισμένα άλλα είδη μουσικών παρεμβάσεων βοηθούν στη διαχείριση του στρες, στην ενίσχυση τηςμνήμης, στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας, ενώ παράλληλα μπορεί να έχουν ακόμη και αναλγητική δράση, λόγω της ικανότητάς τους να ενεργοποιούν τις ενδορφίνες στον εγκέφαλο που είναι φυσικά αναλγητικά.

μουσική

Σύμφωνα με τον Πλάτωνα η μουσική και ο ρυθμός βρίσκουν το δρόμο τους προς τα πιο απόκρυφα μέρη της ψυχής. Παρατηρήστε πως αντιδράτε σε διαφορετικά είδη μουσικής και εστιάστε στο πως νιώθετε εκείνη την περίοδο στηζωήσας. Μόλις καταλάβετε πώς η μουσική σας επηρεάζει, τότε μπορείτε να αρχίσετε να αξιοποιείτε τη δύναμη της για να βελτιώσετε την ευημερία σας.

Για παράδειγμα τραγούδια που ενσταλάζουν μια αίσθηση ηρεμίας και σας γεμίσουν θετικήενέργειακάθε πρωί που ξυπνάτε, μπορεί να βοηθήσουν τη διάθεση και την παραγωγικότητα σας για το υπόλοιπο της ημέρας σας. Υπάρχει άραγε καλύτερος τρόπος να προετοιμαστείτε για μια υπέροχη ημέρα; Ή να χαλαρώσετε το σώμα και το μυαλό πριν αφεθείτε στηναγκαλιάτου Μορφέα; Ο ανθρώπινος εγκέφαλος αναγνωρίζει διάφορα μοτίβα, τα οποία απολαμβάνει να επαναλαμβάνει. Αν λοιπόν βρείτε ένα είδος μουσικής που σας βοηθά να κοιμηθείτε, ενσωματώστε το στη ρουτίνα ύπνου σας και χαρίστε στον εαυτό σας τη χαλάρωση και την ηρεμία που επιζητεί στο τέλος τη ημέρας. Είναι βέβαιο ότι μια τέτοια πρακτική θα βελτιώσει την ποιότητα τουύπνουσας κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Είτε απολαμβάνετε τημουσικήως μορφή θεραπείας, είτε απλώς απολαμβάνετε την ομορφιά της, το μόνο σίγουρο είναι ότι αν την εντάξετε στην καθημερινότητα σας θα μπορείτε να ενισχύσετε την επίγνωση και την αυτογνωσία σας. Γιατί όποιος ‘χάνεται μέσα του΄, βρίσκει τον εαυτό του. Επιλέξτε την κατάλληλη μουσική κάθε φορά και αφήστε την να σας θεραπεύσει, να σας εμπνεύσει, να σας ενδυναμώσει και να αναζωογονήσει ολόκληρη την ύπαρξήσας.

 

0 Shares
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ