ευγνωμοσύνη

Ευγνωμοσύνη, η μεγαλύτερη αρετή

0 Shares
0
0
0

Η ίδια μας η ύπαρξη είναι λόγος ευγνωμοσύνης. Η ευγνωμοσύνη αποτελεί μια πολύ ισχυρή αξία και είναι ένα θετικό συναίσθημα που εξυπηρετεί ένα βιολογικό σκοπό. Η κάθε μέρα, που είμαστε ζωντανοί, που αναπνέουμε, που κινούμαστε, που νιώθουμε, που βλέπουμε, είναι μια ευλογία. Πρώτη σκέψη κάθε πρωί και τελευταία κάθε βράδυ θα πρέπει να είναι «ευχαριστώ».

Η ευγνωμοσύνη μας προσφέρει εσωτερική γαλήνη και συναισθηματική ισορροπία. Η γαλήνη είναι θεμελιώδης ανάγκη του ανθρώπου. Ωστόσο, η ευγνωμοσύνη δεν είναι απλώς μια συναισθηματική αντίδραση, είναι φιλοσοφία ζωής! Είναι ένα συναίσθημα που αναδύεται αυθόρμητα από μέσα μας. Κατά τον Αίσωπο: «Η ευγνωμοσύνη είναι σημάδι ευγενικής ψυχής.»

Όταν είσαι ευγνώμων είσαι ευχαριστημένος και εκτιμάς τα καλά πράγματα που έχεις χωρίς να τα θεωρείς δεδομένα. Όταν θεωρούμε όσα έχουμε δεδομένα πέφτουμε στην παγίδα να επικεντρωνόμαστε στο τι μας λείπει και τι άλλο θα επιθυμούσαμε να έχουμε αντί να εκτιμάμε πραγματικά και ουσιαστικά όλα όσα έχουμε. Τα απλά, μικρά, καθημερινά που για εμάς είναι «δεδομένα» για κάποιους συνανθρώπους μας δεν είναι. Κατά τον Σωκράτη: «Αυτός που δεν είναι ευχαριστημένος με αυτό που έχει δεν θα είναι ούτε και με ότι θα ήθελε να έχει». Αφιερώνοντας χρόνο για να εκτιμήσουμε την κάθε στιγμή και το κάθε άτομο γύρω μας βιώνουμε την αληθινή ευτυχία του να είμαστε παρόντες στη ζωή μας.

Αναμφίβολα κάποια στιγμή θα υπάρξουν στιγμές δύσκολες, αλλά αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι η ζωή είναι ένα δώρο για όσους έχουν την ευλογία να τη ζούνε. Αντί λοιπόν να μας θλίβουν οι συνθήκες που αλλάζουν ας προσπαθήσουμε να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα, να τα εκλάβουμε σαν μάθημα και να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να εξελιχθεί γιατί πάντα υπάρχει κάτι πολύτιμο που μπορούμε να μάθουμε από την αλλαγή. Κάθε πτώση μας είναι ένα σημάδι του πόσο μακριά έχουμε φτάσει. Σημασία στη ζωή δεν έχει να μην πέφτουμε ποτέ αλλά να βρίσκουμε τη δύναμη να σηκωνόμαστε κάθε φορά που πέφτουμε. Να είμαστε ευγνώμονες που έχουμε την υγεία μας και τα αγαπημένα μας άτομα για να μπορούμε να συνεχίζουμε και να κοιτάμε μπροστά.

ευγνωμοσύνη

Η ευγνωμοσύνη έχει τη δύναμη να μας κάνει να συνειδητοποιήσουμε ότι ακόμη και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι εδώ για να μας βοηθήσουν να αναπτυχθούμε. Η ευγνωμοσύνη είναι η γέφυρα από τα αρνητικά συναισθήματα στην ενεργοποίηση της δύναμης της αγάπης. Γιατί η ευγνωμοσύνη είναι μια βασική πτυχή της αγάπης. Η αγάπη μας οδηγεί στη συγχώρεση και η συγχώρεση σε μία ζωή γεμάτη αρμονία, χαρά και ευτυχία. Η ευτυχία είναι μια πνευματική εμπειρία την οποία βιώνουμε μόνο αν μέσα μας έχουμε αγάπη και ευγνωμοσύνη.

Να είσαι ευγνώμων γι αυτούς που σε αγαπούν, γιατί σου έχουν δείξει πως είναι η αληθινή αγάπη. Να είσαι όμως ευγνώμων και γι αυτούς που σε έχουν απογοητεύσει, γιατί σε έκαναν πιο δυνατό και πιο σοφό άνθρωπο. Να είσαι ευγνώμων για κάθε εκπληκτική και δυσάρεστη εμπειρία της ζωής σου. Αν δεν ήταν αυτές δε θα βρισκόσουν εδώ σήμερα. Η έμπρακτη ευγνωμοσύνη έχει αποδειχτεί ότι ενισχύει την ενσυναίσθηση και την ικανότητά μας να νοιαζόμαστε για τους άλλους ανθρώπους.

«Όποιος αισθάνεται ευγνωμοσύνη προς τον πλησίον του για μια μικρή ευεργεσία που του κάνει, αναμφιβόλως η ευγνωμοσύνη που θα αισθάνεται προς το Χριστό, ο οποίος του δίνει άφθονες ευλογίες, θα είναι απείρως μεγαλύτερη.» Όσιος Παΐσιος

0 Shares
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ