αλλαγή

Η αλλαγή είναι μέρος της ζωής μας

0 Shares
0
0
0

Όλοι κάποια στιγμή στη ζωή θα κληθούμε να αλλάξουμε κάτι, κατ’ επιλογή, μικρό ή μεγάλο, από μια καθημερινή συνήθεια έως τον τρόπο σκέψης για κάποιο ζήτημα. Κάποιες άλλες φορές χωρίς να το επιλέξουμε θα κληθούμε να βιώσουμε μια ενδεχομένως απροσδόκητη αλλαγή στην οικογένεια ή τη δουλειά μας και να τη διαχειριστούμε όσο καλύτερα μπορούμε. Η ζωή είναι γεμάτη εκπλήξεις και ανατροπές.

Η αλλαγή είναι μέρος της ζωής και δεν έχει ηλικία. Ένα παιδί μπορεί να βιώσει την αλλαγή σχολείου, την αλλαγή που προκύπτει από τη μετακόμιση σε άλλο σπίτι ή την αλλαγή που βιώνει αυτό και ο οικογενειακός του περίγυρος λόγω μιας απώλειας. Ο ενήλικας επίσης μπορεί να βιώσει μια ξαφνική και απρόσμενη αλλαγή όπως μια απόλυση, ένα ζήτημα υγείας, ένα χωρισμό ή μια απώλεια. Σε τέτοιες περιπτώσεις δεν είναι ποτέ εύκολη. Χρειάζεται κανείς πρώτα να πάρει τον χρόνο του να την αποδεχθεί μέσα του και μετά να κάνει το καλύτερο που μπορεί τη δεδομένη στιγμή για να την αντιμετωπίσει αλλάζοντας πολλές φορές ακόμη και ο ίδιος σαν άνθρωπος. Όταν καταφέρει να βοηθήσει τον εαυτό του να αλλάξει λίγο θα είναι εις θέση να αποκομίσει όσα η εν λόγω αλλαγή έχει να του διδάξει.

Ωστόσο, υπάρχουν και εκείνες οι φορές όπου ο ενήλικας καλείτε να επιλέξει την αλλαγή ή ακόμη και να την επιδιώξει. Είτε πρόκειται για αλλαγή εργασίας είτε για προαγωγή, μετακόμιση ή χωρισμό έρχεται εκείνη η στιγμή στη ζωή του που βρίσκεται αντιμέτωπος με την απόφαση κάποιας αλλαγής. Σε κάτι τέτοιες περιπτώσεις πότε ο φόβος για το άγνωστο, πότε η δύναμη της συνήθειας είναι ανασταλτικοί παράγοντες που τον κρατάνε στάσιμο.

αλλαγή

Εννοείται βέβαια ότι η όποια αλλαγή θα διακόψει τη συνήθη ροή της καθημερινότητας μας και θα διαταράξει την ομαλή λειτουργία της. Κάποιες φορές ωστόσο, όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν, θα μας δώσει την ευκαιρία και την πρόκληση, να επανεξετάσουμε τη ζωή μας και να επανεκτιμήσουμε τις ανάγκες και τις προτεραιότητες μας.

Καλό θα ήταν να λάβουμε υπόψη μας ότι οι συνθήκες δεν θα είναι ποτέ ιδανικές και η στιγμή δεν θα είναι ποτέ η κατάλληλη για να προχωρήσουμε στην αλλαγή. Ας προσπαθήσουμε να μην τη φοβηθούμε αλλά να την αντιμετωπίσουμε με θετικότητα και να τη δούμε σαν μια μορφή προόδου και προσωπικής εξέλιξης.

Η ζωή κυλά και χάνεται και κανένας δεν είναι ίδιος με πέρσι ούτε θα είναι ίδιος με του χρόνου. Κατά τον Ηράκλειτο: «Δεν υπάρχει τίποτα μόνιμο στη ζωή, εκτός από την αλλαγή». Οι εμπειρίες δεν σταματούν, ο χρόνος δεν περιμένει. Ας νιώσουμε ευγνωμοσύνη για τη ζωή μας, ας της χαμογελάσουμε, ας την αγαπήσουμε!

0 Shares
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
στόχοι

Στόχοι ή ευσεβείς πόθοι;

Για πολλούς η έναρξη μιας νέας χρονιάς είναι η τέλεια στιγμή για να πάρουν αποφάσεις. Να επικεντρωθούν περισσότερο…