αγκαλιά

Η αγκαλιά είναι η χειραψία της καρδιάς

0 Shares
0
0
0

Η δύναμη της αγκαλιάς είναι πολύ ισχυρή. Είναι μια κίνηση αγάπης κι ένας θεμελιώδης τρόπος ανθρώπινης αλληλεπίδρασης. Με την αγκαλιά εκφράζονται τα πιο ζεστά και θετικά συναισθήματα στοργής, τρυφερότητας, δέσμευσης, αποδοχής. Είναι το μέρος όπου κάθε συναίσθημα φόβου, θλίψης, πόνου, μοναξιάς και ανασφάλειας εξαφανίζεται. Άλλωστε μια γλυκιά μητρική αγκαλιά είναι το πρώτο μας καλωσόρισμα μόλις γεννηθούμε και στην πορεία της ζωής μας αυτό το αίσθημα αγάπης και σύνδεσης είναι ο λόγος που έχουμε το ένστικτο να αγκαλιάζουμε τους αγαπημένους μας. Ανάλογα με τον τύπο της αγκαλιάς, μπορεί να είναι σημάδι ρομαντικής οικειότητας, γονεϊκής φροντίδας, αδελφικής υποστήριξης ή συμπονετικής φιλίας.

Σύμφωνα με έρευνα της «Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Washington» όταν αγκαλιάζουμε τους αγαπημένους μας αυξάνονται τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα μας, μειώνεται το στρες στο σώμα μας, ο καρδιακός μας ρυθμός σταθεροποιείται, η αρτηριακή μας πίεση βρίσκεται στα φυσιολογικά της επίπεδα ενώ ενισχύεται και ενδυναμώνεται το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Την ίδια ώρα απελευθερώνονται στο οργανισμό μας η ορμόνη ωκυτοκίνη, η ορμόνη της αγάπης και βαζοπρεσσίνη, η ορμόνη της εμπιστοσύνης, η οποία είναι απαραίτητη για την οικοδόμηση μιας ισχυρής διαπροσωπικής σύνδεσης. Η έκκριση των εν λόγω ορμονών στον οργανισμό μας αυξάνει και ισχυροποιεί την εγγύτητα, την οικειότητα και ενισχύει την επιθυμία για συναισθηματική δέσμευση που είναι ζωτικής σημασίας τόσο στο δέσιμο μητέρας-βρέφους όσο και στη συντροφικότητα.

Σε κάθε φάση της ζωής μας η αγκαλιά σημαίνει πολλά. Όταν είμαστε λυπημένοι, μια ζεστή αγκαλιά μπορεί να ανακουφίσει λίγο τη θλίψη μας. Όταν είμαστε χαρούμενοι, θέλουμε να μοιραστούμε τη χαρά μας δίνοντας στους άλλους μια ενθουσιώδη αγκαλιά. Γνωρίζουμε λοιπόν διαισθητικά ότι οι αγκαλιές κάνουν καλό.

Η ρομαντική αγκαλιά ενώνει δυο καρδιές και ξυπνά μέσα μας τα πιο δυνατά συναισθήματα αγάπης και έρωτα. Ποιος δε συγκινήθηκε με εκείνες τις αγκαλιές σε αεροδρόμια, λιμάνια και σταθμούς που πότε έκρυβαν τη μελαγχολία του αποχαιρετισμού και πότε τον ενθουσιασμό της επανασύνδεσης; Μια αγκαλιά είναι ο καλύτερος τρόπος να λεχθεί το αντίο, όταν τα δάκρυα το εμποδίζουν να ειπωθεί με λόγια. Και κάποιες άλλες φορές είναι ικανή να επιδείξει τα πιο τρυφερά μας αισθήματα και το πόσο σημαντικό θεωρούμε το άτομο στο οποίο τη χαρίζουμε.

αγκαλιά

Η γονεϊκή αγκαλιά είναι σημαντικό στοιχείο στη συναισθηματική ανατροφή ενός παιδιού. Ποιο παιδί δε θυμάται τη γεμάτη στοργή και μητρική φροντίδα αγκαλιά που γιάτρευε τα πάντα και γαλήνευε τις αισθήσεις του; Ή την προστατευτική πατρική αγκαλιά που το γέμιζε ασφάλεια και λειτουργούσε σαν ασπίδα στο φόβο που αντιμετώπιζε; Μια ολλανδική μελέτη, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα, διαπίστωσε ότι το άγγιγμα είναι ζωτικής σημασίας για την ανατροφή του μωρού και στην πραγματικότητα έχει μερικά σημαντικά οφέλη στην ανάπτυξη του εγκεφάλου. Ακόμη και κατά την περίοδο της εφηβείας που το παιδί προσπαθεί να αποκτήσει την ανεξαρτησία του και αποφεύγει την αγκαλιά, εις ένδειξη ότι έχει μεγαλώσει για κάτι τέτοια, η γονεϊκή αγκαλιά θα πρέπει να είναι πάντα εκεί, έτοιμη να το κρατήσει όταν την έχει ανάγκη. Απλά πρέπει να γίνεται διακριτικά και σε ώρα που το έφηβο παιδί είναι σε καλή διάθεση.

Η γεμάτη κατανόηση και συμπαράσταση αδελφική ή φιλική αγκαλιά, όλες εκείνες τις στιγμές που είναι το μόνο που χρειαζόμαστε για να προχωρήσουμε, μπορεί να πει σε αγαπώ, σε νοιάζομαι, σε στηρίζω, είμαι δίπλα σου, λυπάμαι για ότι περνάς, όλα θα πάνε καλά και τόσα άλλα.

Γιατί όμως κάποιοι απολαμβάνουν μια ζεστή αγκαλιά, ενώ κάποιοι άλλοι συχνά βρίσκουν το διαπροσωπικό άγγιγμα αγχωτικό αντί για ευχάριστο; Σύμφωνα με τους ειδικούς το πως μεγάλωσε κανείς παίζει μεγάλο ρόλο και η επιφυλακτική αντιμετώπιση του σωματικού αγγίγματος είναι συχνά προϊόν των πρώιμων παιδικών του εμπειριών. Αν από παιδί κάποιος δεν αγκαλιάστηκε όχι μόνο δε θα αγκαλιάζει μεγαλώνοντας αλλά δε θα αποζητά την αγκαλιά και σαν ενήλικας.

Μπορεί να είναι δύσκολο να δημιουργηθούν στενές, οικείες σχέσεις εάν το άγγιγμα είναι κάτι που ένας άνθρωπος απλά δεν μπορεί να διαχειριστεί, αλλά δεν είναι αδύνατο. Η οικειότητα σχετίζεται με την ειλικρίνεια, την υπομονή και την αμοιβαία προθυμία να μοιραστούμε τις εσωτερικές μας σκέψεις και τα συναισθήματα. Αφορά επίσης την αναγνώριση και αποδοχή του άλλου και των περιορισμών του. Όπως δε χρειάζονται όλοι οι άνθρωποι την ίδια ποσότητα ύπνουκαι τροφής έτσι δεν έχουν όλοι την ίδια ανάγκη στη σωματική επαφή που συνοδεύει την αγκαλιά.

Προσφέρετε απλόχερα αγκαλιές στους αγαπημένους σας με όλη σας την καρδιά. Μεταδώστε τους ζεστασιά, καλοσύνη, ενσυναίσθηση, αποδοχή, σαν χάδι ψυχής. Να θυμάστε ότι η αγάπη και η συναισθηματική έκφραση είναι τα θεμέλια της ευτυχίας, που όλοι αξίζουμε σε αυτή τη ζωή. Δεν μπορεί να είναι τυχαίο που το ρήμα αγκαλιάζω εμπεριέχει μέσα του το ρήμα ΖΩ.

0 Shares
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ