παρόν

Πόσο ενσυνείδητα ζείτε στο παρόν;

0 Shares
0
0
0

Η ζωή είναι μια εξελισσόμενη στιγμή, ένας αέναος κύκλος αλληλεξαρτώμενης παροδικότητας. Ο χρόνος, είναι μια μορφή μέτρησης που χρησιμοποιούμε ως σημείο αναφοράς για την οργάνωση της ζωής μας. Έτσι ρευστός και άπιαστος που είναι, μοιάζει με ρυάκι που κυλά και χάνεται. Μαζί του κυλάνε και χάνονται οι στιγμές, οι άνθρωποι, οι ευκαιρίες. Ποτέ ξανά δε θα βρεθούμε στον ίδιο τόπο, την ίδια ώρα, την ίδια μέρα, στην ίδια χρονιά, με τους ίδιους ανθρώπους, με τις σκέψεις και τα συναισθήματα που έχουμε τώρα. Βρείτε χρόνο για να εστιάσετε τη ζωή σας στο παρόν και να ενσωματώσετε στην καθημερινότητα σας την ενσυνειδητότητα. Βάλτε όλη σας την ενέργεια σε σχέσεις που σας γεμίζουν με πληρότητα, αγάπη, νόημα και ευτυχία.

Τι είναι η εστίαση στο παρόν; Είναι το λίκνο της δημιουργικότητάς, η αδέσμευτη ύπαρξη της ανόθευτης χαράς, η πολυτέλεια της παύσης, η αρετή της ακινησίας, η τέχνη του να ζει κανείς την κάθε στιγμή. Να νιώθει, να μαθαίνει, να αλλάζει, να μοιράζεται να απολαμβάνει. Ενδεχομένως, είναι δύσκολο να εκτιμηθεί κάθε κλάσμα του δευτερολέπτου μέσα στην ημέρα, με το παρόν να γίνεται παρελθόν, εν ριπή οφθαλμού, καθώς ο χρόνος τρέχει μακριά.

Πολύ συχνά αφήνουμε τη ζωή μας στον αυτόματο πιλότο και θεωρούμε ανθρώπους, πράγματα και καταστάσεις ως δεδομένα και δεν αντιλαμβανόμαστε την αξία τους μέχρι να γίνουν απλά μια ανάμνηση. Σκεφτείτε πόσο χρόνο αφιερώνετε στον αυτοστοχασμό και ταυτόχρονα πόσο έχετε σπαταλήσει όλα αυτά τα χρόνια σε άσκοπες εργασίες, ασήμαντες μελλοντικές ανησυχίες ή αδιάκοπη παρελθοντολογία. Η διαρκής νοητική περιπλάνηση του νου σε παρελθοντικές καταστάσεις, που θα θέλαμε να ήταν αλλιώς, μας γεμίζει ενοχές, τύψεις, θλίψη, ενώ κάποιες άλλες φορές ο νους μας πλάθει αρνητικά σενάρια για μια σειρά από μελλοντικά γεγονότα που μπορεί να μην συμβούν ποτέ και το μόνο που μας χαρίζουν τη δεδομένη στιγμή είναι άγχος, ανησυχία και ανασφάλεια. Όταν το μυαλό είναι γεμάτο με τόση εσωτερική φλυαρία, είναι πολύ δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να βιώσει διανοητική διαύγεια ή αυτοπροσδιορισμό ενώ πολλές φορές τείνει να συγχέει το επείγον με το σημαντικό και τη δυσκολία με την ευκαιρία. Κατά τον Πυθαγόρα: «Η τέχνη μιας ευτυχισμένης ζωής βρίσκεται στην ικανότητα του ανθρώπου να ζει στο παρόν.»

παρόν

Σε καμία περίπτωση δεν πρεσβεύω ότι ο άνθρωπος δεν πρέπει να αναπολεί ευτυχισμένες στιγμές με αγαπημένα άτομα από το παρελθόν ή ότι πρέπει να ζει χωρίς να βάζει μελλοντικούς στόχους, πόσω μάλλον να ονειρεύεται. Είναι άλλωστε μέρος της ανθρώπινης φύσης να κυριεύεται από νοσταλγία, αναπολώντας τα παλιά ή με τη δύναμη της φαντασίας να ταξιδεύει σε ένα καλύτερο αύριο, όπου τα όμορφα όνειρα είναι η νέα πραγματικότητα. Αυτό που λέω είναι να μη χάνεται το σήμερα, προσδοκώντας το αύριο ή μεμψιμοιρώντας για το χθες.

Ο James Joyce, από τη δική του οπτική θεωρεί ότι: «Δεν υπάρχει παρελθόν, δεν υπάρχει μέλλον. Όλα ρέουν σε ένα αέναο παρόν.» Επί της ουσίας το παρελθόν δεν υπάρχει, μπορούμε μόνο να το θυμόμαστε. Ούτε το μέλλον υπάρχει, μπορούμε μόνο να το ονειρευόμαστε. Το μόνο αληθινό σημείο αναφοράς που έχουμε σε αυτήν τη στιγμή στο χρόνο, είναι η αίσθηση της ύπαρξης μας στο τώρα. Μόλις αποδεχτείτε ότι δεν μπορείτε να αλλάξετε το παρελθόν ή να προβλέψετε το μέλλον, θα αρχίσετε να τους αφαιρείτε την εξουσία από πάνω σας. Ξεκινήστε με το να προσέχετε πού βρίσκεστε, τι κάνετε, τι συμβαίνει γύρω σας και μη ξεχνάτε πως σήμερα είναι η πρώτη ημέρα της υπόλοιπης ζωής σας. Η ζωή αποτελείται από αμέτρητες μικρές στιγμές. Γίνετε ο πρωταγωνιστής στην ταινία της ζωής σας, και όχι ένας απλός θεατής. Ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να απολαμβάνετε την κάθε στιγμή είναι να ασχολείστε συνειδητά με αυτήν και να την εκτιμάτε γι’ αυτό που είναι.

Σε όποια ψυχολογική κατάσταση κι αν βρίσκεστε, δώστε στον εαυτό σας την άδεια να κάνει ένα μικρό διάλειμμα από την καθημερινότητα. Περάστε λίγο χρόνο μόνοι, βάλτε σκέψεις και συναισθήματα σε μια σειρά, επιλέξτε πως θέλετε να ζήσετε και δεσμευτείτε να είστε πραγματικά εδώ. Όπως πολύ όμορφα το έθεσε ο Albert Einstein: «Υπάρχουν μόνο δύο τρόποι για να ζήσεις τη ζωή σου. Ο ένας είναι σαν τίποτα να μην είναι ένα θαύμα. Ο άλλος είναι σαν να είναι όλα ένα θαύμα.» Η κάθε στιγμή είναι ανεκτίμητη, κάθε λεπτό πολύτιμο και η κάθε ημέρα ανεπανάληπτη. Μην αγχώνεστε για πράγματα που δεν έχουν σημασία. Αντίθετα, εκτιμήστε ότι έχετε, είναι ευλογία, όχι δεδομένα. Αγκαλιάστε το παρόν, ζήστε με ευγνωμοσύνη και μη ξεχνάτε να χαμογελάτε. Η ζωή περνά και χάνεται. Θα έχουμε πολλά γενέθλια στη ζωή μας, όμως μια φορά θα γίνουμε 25. Θα έρθουν πολλά Χριστούγεννα, όμως μια φορά θα είναι αυτά του 2022.

0 Shares
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ