διακοπές

Είναι οι διακοπές συνώνυμες της ξεκούρασης;

0 Shares
0
0
0

Όλοι στη ζωή χρειάζεται να κάνουμε ένα διάλειμμα για να χαλαρώσουμε και να αναζωογονηθούμε. Η χαλάρωση είναι μια εξαιρετικά ισχυρή κατάσταση. Είναι μια κατάσταση επέκτασης. Έχει τη δύναμη να θεραπεύει το μυαλό και το σώμα, να αυξάνει τους κραδασμούς, να προκαλεί δημιουργικές συνθήκες, να φέρνει εσωτερική γαλήνη, να προσελκύει αφθονία και να απελευθερώνει την κολλημένη ενέργεια. Καθώς χαλαρώνουμε και αφήνουμε πίσω την καθημερινότητα, τις ευθύνες και τα παιχνίδια ρόλων, μπορούμε να επιτύχουμε μια βαθιά και ουσιαστική χαλάρωση. Αντίθετα, όταν το σώμα βρίσκεται υπό παρατεταμένο στρες, αρχίζει να αποδίδει χαμηλότερα, να υφίσταται βλάβες και τελικά να υποκύπτει σε χρόνια ή αυτοάνοσα νοσήματα.

Οι περισσότεροι δουλεύουμε αδιάκοπα όλο το χρόνο και περιμένουμε τις λίγες μέρες των καλοκαιρινών διακοπών να ξεκουραστούμε. Αναπτύσσουμε μάλιστα υψηλές προσδοκίες γιατί έχουμε συνδέσει στο μυαλό μας το καλοκαίρι με ξεκούραση και χαλάρωση. Πόσο εφικτό αλήθεια μπορεί να είναι κάτι τέτοιο;

Για αρχή αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι υπάρχουν πολλές διαστάσεις της ξεκούρασης και μόνο αν αντιληφθούμε ποια έχουμε ανάγκη τη δεδομένη στιγμή θα επανεξετάσουμε τον τρόπο που θα φροντίσουμε τον εαυτό μας στις φετινές διακοπές, για να βιώσουμε πραγματική ανακούφιση και να ξεκουραστούμε. Αφουγκραστείτε λοιπόν τις ανάγκες σας. Χρειάζεστε περισσότερο ύπνο, μεγαλύτερη επαφή με τη φύση, αποσύνδεση από την εργασιακή σας ζωή, βαθιά σύνδεση με τους αγαπημένους σας, συνειδητή παρουσία στις στιγμές, επένδυση σε νέες εμπειρίες;

Το να είμαστε διακοπές από μόνο του δεν θα μας ξεκουράσει αν τρέχουμε από το πρωί μέχρι το βράδυ ασταμάτητα, γιατί όλο αυτό πάλι χρειάζεται ενέργεια από εμάς και ενδεχομένως να μας φορτώνει επιπλέον άγχος. Για αυτό ακούμε συνέχεια ανθρώπους να επιστρέφουν από τις πολυαναμενόμενες διακοπές τους πιο κουρασμένοι απ΄ όταν έφυγαν και διερωτάται κανείς, πως δεν πήραν τη δόση από ξεκούραση που είχαν τόση ανάγκη φεύγοντας, αφού δεν ήταν στη δουλειά τους.

διακοπές

Για όσους έχουν ένα ΄σπίτι διακοπών΄, είτε στην εξοχή, είτε κοντά στη θάλασσα, περιμένουν όλο το χρόνο να πάνε λίγες μέρες το καλοκαίρι εκεί για να ξεκουραστούν. Επί της ουσίας όμως αλλάζει μόνο το εξωτερικό περιβάλλον. Από τη στιγμή που είναι σπίτι τους δεν αποφεύγουν ότι περιλαμβάνει η καθημερινή τους ρουτίνα τον υπόλοιπο χρόνο. Θα μαγειρέψουν θα πλύνουν, θα συγυρίσουν. Άρα αυτό συνεπάγεται ότι και στις διακοπές, όπως και στην καθημερινότητα όλο το χρόνο, υπήρχε πρόγραμμα υπήρχε χρονοδιάγραμμα υπήρχε όλη αυτή η ανάλωση ενέργειας. Ίσως μάλιστα να αναπτύξουν και την επιθυμία να κάνουν και κάποια καλέσματα ή να φιλοξενήσουν φίλους κατά τη διάρκεια της διαμονής τους εκεί. Οι άνθρωποι είμαστε κοινωνικά όντα, μας αρέσει η επαφή με άλλους ανθρώπους και μας ευχαριστεί η αλληλεπίδραση μαζί τους. Αν το σκεφτείτε όμως όσο ευχάριστα και αν είναι όλα αυτά, πάλι είναι πρόγραμμα που ενδεχομένως να κρύβει μια μορφή πίεσης, υπό την έννοια ότι θα αναλώσετε χρόνο και ενέργεια για να φροντίσετε περισσότερα άτομα, να ετοιμάσετε φαγητά και γλυκά για να ικανοποιήσετε τους φιλοξενούμενους σας και πιθανόν να προσαρμόσετε ακόμη και τη ρουτίνα ύπνου σας στη δική τους.

Για όσους δεν έχουν κάποιο εξοχικό, συνήθως ένα ταξίδι φαντάζει ιδανική επιλογή για την εναρμόνιση του μυαλού, του σώματος και του πνεύματος, που έχει στόχο την ενεργοποίηση και την εξισορρόπηση. Και είναι, αλλά υπό τις κατάλληλες προϋποθέσεις. Γιατί ακόμη και εκεί μπορεί να αναλωθεί κανείς σε ενεργοβόρες καταστάσεις. Το ταξίδι σε ένα νέο μέρος μας αλλάζει παραστάσεις, αλλά σίγουρα δεν μας ξεκουράζει σε ουσιαστικό επίπεδο, αν προσπαθούμε να χωρέσουμε σε λίγες μέρες όσα δεν προλαβαίνουμε να κάνουμε όλο τον υπόλοιπο χρόνο που δουλεύουμε. Σκεφτείτε πόση ενέργεια δίνετε στο να γεμίσετε τη μέρα σας με δραστηριότητες, γιατί βρίσκεσαι σε ένα νέο τόπο που θέλετε να δείτε όσα περισσότερα μπορείτε και παράλληλα να βιώσετε όλο και περισσότερες εμπειρίες με το/η σύντροφο σας, να βγείτε με φίλους, να απολαύσετε οικογενειακές στιγμές και να συλλέξετε αναμνήσεις.

Παρόλο που αυτές οι όμορφες δραστηριότητες μπορούν να μας βοηθήσουν να ξεφύγουμε για λίγο από το επαναλαμβανόμενο μοτίβο της καθημερινότητας, σίγουρα δεν κάνουν καλή δουλειά στο να χαλαρώσουν το μυαλό και το σώμα μας. Όλη αυτή η προσπάθεια να τα χορτάσουμε όλα και να τα χωρέσουμε σε ένα πρόγραμμα που υποτίθεται θα έπρεπε να ήταν πιο χαλαρό, είναι αγχωτική. Ακόμη και σε διακοπές λοιπόν έχουμε ανάγκη από αποφόρτιση. Αυτό θα το πετύχουμε με την οριοθέτηση ποιοτικού προσωπικού χρόνου κι΄ ας είναι έστω και λίγα λεπτά.

Αν για παράδειγμα είστε πρωινός τύπος επιλέξτε να παρακολουθήστε την ανατολή του ηλίου ή να περπατήσετε για λίγο με μοναδική παρέα τον εαυτό σας. Η κίνηση θα σας γεμίζει ευεξία και ο πρωινός ήλιος θα σας υπενθυμίσει με τον καλύτερο τρόπο ότι, ότι και αν έγινε χθες, σήμερα είναι μια καινούργια μέρα. Δοκιμάστε επίσης να ξυπνήσετε δέκα λεπτά νωρίτερα από τους υπόλοιπους και αντί να ανοίξετε το κινητό σας ή να αρχίσετε να σκέφτεστε δουλειές και υποχρεώσεις, να πιείτε ένα καφέ ήρεμα μόνος/η και να σκεφτείτε πράγματα για τα οποία είστε ευγνώμων. Η ευγνωμοσύνη είναι η γέφυρα από τα αρνητικά συναισθήματα στην ενεργοποίηση της δύναμης της αγάπης. Είναι σίγουρο ότι η διάθεση σας θα είναι πιο θετική και η μέρα σας θα ξεκινήσει πιο όμορφα. Να θυμάστε ότι οι πρωινές μας επιλογές έχουν τεράστια δύναμη να διαμορφώνουν την ημέρα μας. Μπορεί να είναι μόνο λίγα λεπτά αλλά ίσως να είναι αυτά τα λεπτά που θα σας αποφορτίσουν ουσιαστικά προτού ξεκινήσει μια καινούργια ημέρα.

Αν πάλι δεν είστε πρωινός τύπος βρείτε αυτά τα δέκα λεπτά κάποια στιγμή μέσα στη μέρα σας. Να πιείτε ένα δροσιστικό τσάι, να ακούσετε την αγαπημένη σας μουσική, να περπατήσετε δίπλα στη θάλασσα ή σε ένα μονοπάτι της φύσης στο βουνό, να βυθιστείτε στις σελίδες ενός αγαπημένου σας βιβλίου ή να διαβάσετε ένα ενδιαφέρον άρθρο κάποιου αγαπημένου σας blog.

Επί της ουσίας, σημασία πολλές φορές δεν έχει τι θα βάλουμε στη βαλίτσα διακοπών μας αλλά κυρίως τι θα αφήσουμε έξω από αυτήν. Επειδή η εξουθένωση συχνά προκύπτει από το να νιώθετε ότι κατακλύζεστε από το πρόγραμμά σας και το πόσα πρέπει να κάνετε, ξεκινήστε αφαιρώντας πράγματα από τη ΄βαλίτσα΄ σας. Φροντίστε λοιπόν πριν φύγετε για διακοπές να αφήσετε σκέψεις, άγχος, χρονοδιαγράμματα, υποχρεώσεις, έξω από αυτήν και προσπαθήστε όσο μπορείτε να είστε συνειδητά παρόντες στις διακοπές σας για να φορτίσετε μπαταρίες και να χορτάσετε στιγμές. Μόνο έτσι θα βιώσετε βαθιά και ουσιαστική ξεκούραση.

0 Shares
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ