Χριστούγεννα

Διαφορετικά Χριστούγεννα…

0 Shares
0
0
0

Ακόμη και αυτοί που αγαπάνε τα Χριστούγεννα και τα περιμένουν κάθε χρόνο πως και πως ή αυτοί που από τη φύση τους έχουν την ικανότητα να βλέπουν τη θετική πλευρά των πραγμάτων, ενδεχομένως κάποια Χριστούγεννα να μην τα νιώθουν τόσο «μαγικά.»

Αν τα φετινά Χριστούγεννα σας βρίσκουν χωριστά από τον άνθρωπο που μέχρι χθες κάνατε όνειρα για κοινό μέλλον, αν σας βρίσκουν αντιμέτωπο με ένα διαζύγιο και τα παιδιά σας δε θα έχουν και τους δύο γονείς αγκαλιά όταν το πρωινό των Χριστουγέννων θα ανοίγουν τα δώρα του Άι Βασίλη, αν ταλαιπωρείστε εσείς προσωπικά ή μέλος της στενής οικογένειας σας από ένα θέμα υγείας, αν σας βρίσκουν να θρηνείτε την αποβολή μιας ψυχούλας που τόσο πολύ αγωνιούσατε να φέρετε στον κόσμο, αν κάποιος αγαπημένος θα λείπει από το φετινό γιορτινό τραπέζι ή η ανεργία έχει κτυπήσει την πόρτα σας, τότε είναι απόλυτα φυσιολογικό αυτά τα Χριστούγεννα να μην είναι τόσο λαμπερά. Ανεξάρτητα από το πόσο πολύ θέλετε να νιώθετε χαρούμενοι, η διαδικασία «πένθους» που σχετίζεται με αυτές τις απώλειες συνεχίζει να κυριαρχεί στην καθημερινότητά σας. Μη ξεχνάτε πως τα συναισθήματα μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τα γεγονότα της ζωής μας. Και στην προκειμένη περίπτωση η χαρά δεν είναι το ζητούμενο. Κατά τον Χαράλαμπο Πετρά: «όποιος αναζητά απλώς τη χαρά ή αποστρέφεται τη λύπη, χάνει το νόημα και απορρίπτει την πληρότητα.»

Χριστούγεννα

Αυτή την περίοδο, ίσως το άκουσμα μιας χριστουγεννιάτικης μελωδίας να σας ρίχνει ακόμη περισσότερο τη διάθεση, ο καταιγισμός ευχών να σας ενοχλεί, οι μυρωδιές από χριστουγεννιάτικα γλυκά να σας αναδύουν αναμνήσεις που πονάνε και η υπέρμετρη ευτυχία που παρελαύνει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να σας φέρνει αντιμέτωπους με όλα όσα δεν έχετε. Ενδεχομένως να μπείτε στη διαδικασία να νιώσετε ενοχές για τη θλίψη σας και να καταπιεστείτε να δείξετε ότι είστε καλά.

Σύμφωνα ωστόσο με τον Αριστοτέλη: «οφείλουμε να βιώνουμε τα συναισθήματα εκείνα που συνδέονται αρμονικά με την πραγματικότητα μας τη δεδομένη στιγμή.» Αποδεχτείτε λοιπόν το συναίσθημα της θλίψης ως φυσιολογικό και ανθρώπινο. Μην αφήσετε τον περίγυρο σας ή τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να σας επιβάλουν τη χαρά και να σας γεμίσουν ενοχές για όλα όσα «πρέπει» να κάνετε και για το πως «πρέπει» να νιώθετε. Αυτή τη στιγμή χρειάζεστε αγάπη και αποδοχή, όχι νουθετήσεις και μαγικές συνταγές. Όλη αυτή η πιεστική ψυχολογικά προτροπή να νιώσετε κάτι θετικό, το μόνο που ενδεχομένως να πετύχει είναι να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο το κενό που νιώθετε μέσα σας.

Τα φετινά διαφορετικά Χριστούγεννα πάρτε το χρόνο σας, βρείτε τρόπο να επανασυνδεθείτε με τον εαυτό σας, αφουγκραστείτε τις ενδόμυχες επιθυμίες σας, αγκαλιάστε τις βαθύτερες ανάγκες σας και να θυμάστε ότι η θλίψη δε γνωρίζει γιορτές, αργίες ή εποχές. Εύχομαι σε όλο τον κόσμο καλά Χριστούγεννα, αλλά με όλη μου την καρδιά, εύχομαι σε σας που αυτά τα Χριστούγεννα είναι δύσκολα, το μήνυμα της Ενανθρώπησης να ζεστάνει τη ψυχή σας και να απαλύνει τον πόνο σας.

0 Shares
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
μυρωδιά

Μύρισε Χριστούγεννα

Η όσφρηση, περισσότερο από όλες τις άλλες αισθήσεις, έχει συνδεθεί με τα συναισθήματα. Μια έντονη συναισθηματικά στιγμή χαράζεται…