δίδυμα

Δίδυμα: διπλή ευλογία, διπλή χαρά

0 Shares
0
0
0

Είναι από μόνο του απερίγραπτα μαγικό το συναίσθημα της μητρότητας και της πατρότητας, πόσο μάλλον λοιπόν όταν είναι διπλό. Μπορεί να χρειαστεί να μοιραστεί ο χρόνος που ένας γονέας αφιερώνει στα δίδυμα παιδιά του αλλά ποτέ η αγάπη του. Υπάρχει αρκετή αγάπη και για τα δύο παιδιά και το καθένα ξεχωριστά έχει το δικό του απόθεμα.

Ωστόσο, πέραν της ευγνωμοσύνης που νιώθει ένας γονέας διδύμων η οποία είναι αδιαμφησβήτητη είναι απαραίτητο να επικεντρωθεί στη σημαντικότητα της αντιμετώπισης των δίδυμων παιδιών του σαν μοναδικές προσωπικότητες από πολύ νωρίς. Το γεγονός αυτό δεν είναι πάντα εύκολο. Δύο παιδιά που έχουν ίδια ηλικία, πόσο μάλλον σε κάποιες περιπτώσεις και ίδιο φύλο, είναι φυσικό να έχουν μεταξύ τους ένα ιδιαίτερα στενό δέσιμο.

Όσο μεγαλώνουν όμως και ιδιαίτερα κατά τη δύσκολη περίοδο της εφηβείας είναι σημαντικό να διαχωρισθεί η σύνδεση από την εξάρτηση γιατί ίσως αυτό να επηρεάσει τόσο την συναισθηματική τους ανάπτυξη όσο και τις κοινωνικές τους δεξιότητες. Η εφηβεία είναι για τα δίδυμα περίοδος διεκδίκησης της αυτονομίας τους και ολοκλήρωσης της ταυτότητας τους. Στην εφηβεία θα καλεστούν να πάρουν αποφάσεις για το μέλλον τους όπου η υπερβολική προσκόλληση θα λειτουργήσει ως ανασταλτικός παράγοντας μπροστά στην απόφαση να ανοίξουν τα φτερά τους προς διαφορετικές κατευθύνσεις.

δίδυμα

Από πολύ μικρά οι γονείς πρέπει να βοηθάνε τα δίδυμα παιδιά τους να αυτονομηθούν ακόμη και σε απλά πράγματα. Είναι πρακτικό να τα ντύνουν με ίδια ρούχα, να τα έχουν σε ίδιες δραστηριότητες ή να τους φτιάχνουν μια κοινή τούρτα γενεθλίων. Χάνουν όμως μέσα τους την μοναδικότητα τους. Είναι καλό οι γονείς να χαρίζουν στο κάθε παιδί τη δικιά του τούρτα γενεθλίων και ας είναι μικρότερη και να προσπαθήσουν να ανακαλύψουν τα τυχόν διαφορετικά ενδιαφέροντα του κάθε παιδιού και να τα σεβαστούν.

Είναι μεγάλη ευλογία η απόκτηση διδύμων παιδιών αλλά η ανατροφή τους εμπεριέχει μεγάλες προκλήσεις γιατί επί της ουσίας οι γονείς θα καλεστούν να διαπαιδαγωγήσουν ταυτόχρονα δύο ανθρώπους της ίδιας ηλικίας, και του ίδιου φύλου κάποιες φορές, και να τους οδηγήσουν σε ανεξάρτητες, ευτυχισμένες ενήλικες ζωές.

Γονείς διδύμων απολαύστε το ταξίδι και μη λυγίσετε στις δυσκολίες που θα κληθείτε να αντιμετωπίσετε. Η πίστη στον εαυτό σας και στα δίδυμα παιδιά σας είναι βασική προϋπόθεση της επιτυχίας σας σαν γονέας.

0 Shares
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
έφηβος

Από παιδάκι…..έφηβος

Όταν γεννιέται ένα παιδί όλες νιώθουμε ότι έχουμε πολύ καιρό μέχρι να μεγαλώσει. Όμως έρχεται μια μέρα που…