γλυκά

«Γλυκά» Χριστούγεννα στον κόσμο

0 Shares
0
0
0

Μελομακάρονα και κουραμπιέδες είναι τα δικά μας νόστιμα γλυκά που μας έρχονται στο μυαλό όταν σκεφτόμαστε τις ημέρες των Χριστουγέννων. Αυτή την περίοδο οι χριστουγεννιάτικες ιστορίες και τα κάλαντα είναι πασπαλισμένα με αναφορές στην πιο γλυκιά πλευρά του παραδοσιακού χριστουγεννιάτικου γεύματος. Ακόμη και ο ίδιος ο «Άγιος Βασίλης», όταν φέρνει τα δώρα, είναι γνωστό ότι απολαμβάνει ένα χριστουγεννιάτικο μπισκότο.

Από μικρή μου άρεσε πολύ να μαθαίνω για την ιστορία και τις παραδόσεις που συνοδεύουν τα χριστουγεννιάτικα επιδόρπια. Αν αρέσει και σε σας η ζαχαροπλαστική κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, φέτος είναι η ιδανική ευκαιρία να ενσωματώσετε νόστιμες χριστουγεννιάτικες λιχουδιές από όλο τον κόσμο στις δικές σας γιορτινές παραδόσεις. Παρακάτω ακολουθεί μια λίστα με 15 παραδοσιακά γλυκά που απολαμβάνουν τα Χριστούγεννα σε διάφορες χώρες για να φτιάξετε καθώς μετράτε αντίστροφα τις μέρες μέχρι τα Χριστούγεννα!

γλυκά

Στην Αγγλία υπάρχει το παραδοσιακό Christmas cake, το οποίο ουσιαστικά είναι ένα κέικ φρούτων εμποτισμένο με κονιάκ, ζεστά μπαχαρικά, διάφορα γλυκά του κουταλιού, ξηρούς καρπούς, ξύσμα πορτοκαλιού, χυμό εσπεριδοειδών, αμυγδαλωτό και λευκό γλάσο (royal icing). Το χριστουγεννιάτικο κέικ είναι διαδεδομένο και στις πρώην βρετανικές αποικίες. Κατά την περίοδο των Χριστουγέννων επίσης δημοφιλής στην Αγγλία είναι και η παραδοσιακή χριστουγεννιάτικη πουτίγκα (Christmas pudding), η οποία ουσιαστικά είναι ένα σκουρόχρωμο κέικ με δαμάσκηνα εμποτισμένο με κονιάκ και διακοσμημένο συνήθως με ένα γκι. Οι Βρετανοί εκτός απο το τσάι τους τα Χριστούγεννα λατρεύουν να συνοδεύουν τα γλυκά τους με το λικέρ Baileys.

γλυκά

Στη Γαλλία έχουν τον παραδοσιακό κορμό Χριστουγέννων (Βûche de Noël), που σερβίρεται μετά τα μεσάνυχτα την παραμονή των Χριστουγέννων. Αυτό το κέικ σε στυλ ρολό είναι από σοκολατένιο παντεσπάνι, με γέμιση φρέσκας κρέμας ή κρέμας σοκολάτας και διακοσμημένο ώστε να μοιάζει πραγματικά με το σχήμα ενός κορμού δέντρου. Το Bûche de Noël είναι πολύ δημοφιλές επίσης στις πρώην γαλλικές αποικίες.

γλυκά

Το Βέλγιο μεταξύ άλλων φημίζεται για τα αρτοποιεία του και την περίοδο των Χριστουγέννων θα βρείτε παντού το Cougnou brioche. Αυτό το παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο γλυκόψωμο γλυκαίνεται με αποξηραμένα φρούτα και ψήνεται σε σχήμα που θυμίζει τον Χριστό σαν φασκιωμένο μωρό στη φάτνη. Γι’ αυτό άλλωστε είναι επίσης γνωστό ως Χριστόψωμο κατά την περίοδο των Χριστουγέννων.

γλυκά

Τα ολλανδικά μπισκότα σε σχήμα ανεμόμυλου (Speculoos) είναι λεπτά, τραγανά και νόστιμα. Αυτά τα μπισκότα έχουν πλούσια ιστορία και για τους Ολλανδούς έχουν γεύση Χριστουγέννων. Τυπικά είναι φτιαγμένα για να απολαμβάνονται πριν από την ημέρα του Αγίου Νικολάου αλλά και γενικότερα την περίοδο των Χριστουγέννων. Τα Speculoos οι Ολλανδοί συνηθίζουν να τα σερβίρουν με τσάι ή καφέ.

γλυκά

Στην Αλσατία και ειδικότερα στο Colmar, το οποίο βρίσκεται στην ανατολικότερη πλευρά της Γαλλίας, στα σύνορα με Ελβετία και Γερμανία, την περίοδο των Χριστουγέννων θα βιώσετε μοναδικά συναισθήματα, αφού η ομορφιά του δε συγκρίνεται με κανένα άλλο μέρος του κόσμου. Μεταξύ άλλων θα γευτείτε το Christolle brioche, ένα χριστουγεννιάτικο γλυκόψωμο φτιαγμένο με ζαχαρωμένα φρούτα, κανέλα, σταφίδες, γεμάτο με κρέμα αμυγδάλου, νερό από άνθη πορτοκαλιάς, ρούμι και πασπαλισμένο με ζάχαρη άχνη. Κάποιοι το φτιάχνουν σαν φασκιωμένο μωρό στη φάτνη αλλά η πιο συνηθισμένη του μορφή είναι σε μικρές ατομικές μπουκιές.

γλυκά

Τα δανέζικα aebleskiver είναι σφαιρικές λιχουδιές τύπου τηγανίτας ή λουκουμά μαγειρεμένες σε ειδικό τηγάνι. Η ζύμη μπορεί να αρωματιστεί με ξύσμα λεμονιού και κάρδαμο. Μετά το ψήσιμο, σερβίρονται με μαρμελάδα ή σάλτσα μήλου. Αυτά τα λαχταριστά μικρά γλυκά αποτελούν βασικό προϊόν στη Δανία τα Χριστούγεννα.

γλυκά

Τα Basler Brunsli είναι παραδοσιακά ελβετικά χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια χωρίς αλεύρι φτιαγμένα με αμύγδαλα, σοκολάτα και μια πινελιά μπαχαρικών τα οποία πλάθονται σε μέγεθος μπουκίτσας και οι Ελβετοί συνήθως τα ετοιμάζουν την ημέρα του Αγίου Νικολάου. “Basler” σημαίνει από τη Βασιλεία, μια πόλη στο γερμανόφωνο τμήμα της χώρας, “brun” σημαίνει καφέ και η κατάληξη “li” σημαίνει λίγο.

γλυκά

Στη Γερμανία έχουν το Stollen cake ή αλλιώς Christstollen. Είναι ένα γλυκό ψωμί με σταφίδες, αποξηραμένα φρούτα, ζαχαρωμένες φλούδες εσπεριδοειδών, ξηρούς καρπούς, μπαχαρικά, πασπαλισμένο με ζάχαρη άχνη το οποίο πλάθεται πάντα με μια «καμπούρα» η οποία συμβολίζει τις καμήλες που μετέφεραν τους Μάγους στον Χριστό. Το Christstollen συχνά προσφέρεται κομμένο σε φέτες, συνοδευμένο με βούτυρο, μέλι ή μαρμελάδα.

γλυκά

Στη Σουηδία φτιάχνουν τα Pepparkakor, τραγανά μπισκότα σε γιορτινά σχήματα, με βασικά συστατικά το ginger, την κανέλα και το μοσχοκάρυδο. Οι Σουηδοί μάλιστα έχουν μια παράδοση: το κρατούν στη χούφτα τους, το χτυπούν με τον αντίχειρα τους και κάνουν μια ευχή. Εάν σπάσει το μπισκότο σε τρία κομμάτια η ευχή τους θα πραγματοποιηθεί.

γλυκά

Στην Ιταλία φτιάχνουν το panettone. Το panettone, με καταγωγή από το Μιλάνο, είναι ίσως το πιο κλασικό χριστουγεννιάτικο γλυκό των Ιταλών. Ουσιαστικά είναι κάτι μεταξύ τσουρεκιού, ψωμιού και κέικ με αποξηραμένα κομμάτια φρούτων ή κομματάκια σοκολάτας και καραμελωμένες φλούδες από λεμόνι και πορτοκάλι. Σε διάφορες περιοχές της Ιταλίας το panettone σερβίρεται με κρέμα από τυρί mascarpone και συνοδεύεται είτε με κρασί Moschato d’Asti είτε με λικέρ Amaretto.

γλυκά

Στην Αυστρία τα λαχταριστά μπισκότα Linzer είναι ένα από τα πιο διάσημα χριστουγεννιάτικα κεράσματα. Ουσιαστικά πρόκειται για μπισκοτάκια βουτύρου, με ζύμη από αμύγδαλα και γέμιση από μαρμελάδα κόκκινων φρούτων, στο χρώμα δηλαδή των Χριστουγέννων. Κάποιοι τα πασπαλίζουν με ζάχαρη άχνη.

γλυκά

Τα Χριστούγεννα στη Ρωσία προσφέρουν με το απογευματινό τσάι τα ρωσικά κέικ τσαγιού (Russian tea cakes) τα οποία είναι τρυφερά μπισκότα βουτύρου, με ελαφριά γεύση ξηρού καρπού, καλυμμένα με ζάχαρη άχνη. Ονομάζονται επίσης χιονόμπαλες, είναι νόστιμα γιορτινά αλλά και πολύ χρονοβόρα να φτιαχτούν.

γλυκά

Στις ΗΠΑ υπάρχουν πολλά διαφορετικά παραδοσιακά γλυκά από πολλές χώρες αλλά τα πιο χαρακτηριστικά παραμένουν τα τρουφάκια ζάχαρης (sugar cookie truffles). Αυτές οι τρούφες φτιάχνονται χωρίς ψήσιμο με μόνο τρία συστατικά: μπισκότα ζάχαρης, τυρί κρέμα και λευκή σοκολάτα. Αυτές οι μικρές τρούφες θεωρούνται για τους Αμερικανούς μπισκότα ζάχαρης τυλιγμένα σε μπάλες χριστουγεννιάτικης καλοσύνης. Οι Αμερικανοί επίσης πίνουν κάθε Χριστούγεννα ένα παχύρευστο ρόφημα που ονομάζουν eggnog, το οποίο περιέχει αυγό, γάλα, ρούμι, κανέλα και μοσχοκάρυδο.

γλυκά

Στον Καναδά τα Χριστούγεννα φτιάχνουν μια ζαχαρένια τάρτα με σιρόπι σφενδάμου την Tarte au Sucre. Αυτή η γιορτινή τάρτα είναι μια γλυκιά παράδοση στον Καναδά και ιδιαίτερα στο γαλλόφωνο Quebec. Αυτό το λαχταριστό επιδόρπιο που φτιάχνεται επίσης σε μικρά ατομικά ταρτάκια γλυκαίνει τους Καναδούς κατά την περίοδο των λευκών Χριστουγέννων.

γλυκά

Για το τέλος άφησα την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία όπου εκεί τα Χριστούγεννα είναι καλοκαίρι και έτσι είναι δημοφιλή τα ελαφριά, παγωμένα επιδόρπια όπως η Pavlova, μια ελαφριά απόλαυση που ταιριάζει απόλυτα στην εποχή. Είναι ένα κέικ με βάση τη μαρέγκα με τραγανή κρούστα, και από πάνω σαντιγί, φράουλες και φρούτα του δάσους. Όσο για το ρωσικό όνομα είναι γιατί αυτή η συνταγή πιστεύεται ότι ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του 1920, όταν η διάσημη Ρωσίδα μπαλαρίνα, Anna Pavlova, επισκέφτηκε την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας περιοδείας της.

Οι βιτρίνες των ζαχαροπλαστείων, των φούρνων και των σοκολατερί σε τόσες πολλές χώρες έχουν βάλει τα γιορτινά τους και έχουν διακοσμηθεί με τα πιο ευφάνταστα γλυκά. Ας μη ξεχνάμε πως το ταξίδι της ζωής είναι γεμάτο μυρωδιές και γεύσεις. Αφιερώστε λοιπόν ένα απόγευμα και γεμίστε το σπίτι σας μυρωδιές Χριστουγέννων από όλο τον κόσμο.


0 Shares
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
μυρωδιά

Μύρισε Χριστούγεννα

Η όσφρηση, περισσότερο από όλες τις άλλες αισθήσεις, έχει συνδεθεί με τα συναισθήματα. Μια έντονη συναισθηματικά στιγμή χαράζεται…