γέλιο

Γιατί το γέλιο είναι τόσο σπάνιο;

0 Shares
0
0
0

Όλοι έχουμε ακούσει την έκφραση «το γέλιο είναι το καλύτερο φάρμακο.» Ωστόσο, πολύ λίγοι από εμάς γνωρίζουμε ότι αυτό έχει πραγματικά αποδειχθεί επιστημονικά. Το γέλιο ενισχύει τη συνδεσιμότητα του εγκεφάλου και έχει παρόμοια δράση με ένα αντικαταθλιπτικό. Η καλή αίσθηση του χιούμορ και η ικανότητα να γελάμε μπορεί να είναι ευεργετικά για την υγεία μας, σωματικά, συναισθηματικά και κοινωνικά.

Σύμφωνα με τον William F. Fry, πατέρα της γελωτολογίας και καθηγητή ψυχολογίας στο «Πανεπιστήμιο Stanford» των ΗΠΑ, το γέλιο είναι «jogging εκ των έσω.» Αυτός ο χαρακτηρισμός δόθηκε όταν μετά από μια πρόσφατη μελέτη του διαφάνηκε ότι το γέλιο είχε παρόμοια επίδραση στον καρδιακό ρυθμό και τη μεταβλητότητα του με την άσκηση. Το γέλιο επίσης, ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, μας τονώνει τη διάθεση, μειώνει τον πόνο και μας προστατεύει από τις καταστροφικές συνέπειες του στρες και του θυμού. Ταυτόχρονα, ενώνει τους ανθρώπους με τρόπους που προκαλούν υγιείς σωματικές και συναισθηματικές αλλαγές στο σώμα.

Πέραν από τα οφέλη στην υγεία όμως, η αίσθηση του χιούμορ είναι μια βασική δεξιότητα ζωής. Γνωστή κυρίως ως ένας μηχανισμός άμυνας για να αντιμετωπίζει κανείς δυσκολίες και να βλέπει τις καταστάσεις με μια πιο αισιόδοξη ματιά. Μελέτες έχουν αποδείξει ότι, δεδομένου του γεγονότος ότι τονώσει την ελκυστικότητά και βελτιώσει τις ηγετικές ικανότητες, μπορεί να λειτουργήσει σαν εργαλείο παραγωγικότητας. Σύμφωνα με μια σχετική έρευνα του «Πανεπιστημίου Boston» των ΗΠΑ, οι εθελοντές που παρακολούθησαν μια κωμωδία, ανταποκρίθηκαν καλύτερα στην επίλυση ενός puzzle συσχετισμού λέξεων, που βασιζόταν στη δημιουργική σκέψη, σε σύγκριση με τους εθελοντές που παρακολούθησαν ταινία τρόμου ή μια διάλεξη κβαντικής φυσικής. Όπως ανέλυσαν οι ερευνητές, αυτό συμβαίνει επειδή το γέλιο φωτίζει τον πρόσθιο φλοιό, μια περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με την προσοχή και τη λήψη αποφάσεων.

γέλιο

Με τόσα οφέλη δεν είναι τυχαίο που ο Δρ. Madan Kataria, Ειδικός Παθολόγος στη Βομβάη της Ινδίας, το 1995 δημιούργησε τη «yoga γέλιου» και έκτοτε χρησιμοποιείται σε όλο τονκόσμο ως θεραπεία για σωματικές, ψυχολογικές και πνευματικές παθήσεις. Ο Δρ. Kataria αναφέρει ότι τίποτα δε λειτουργεί πιο γρήγορα ή πιο αξιόπιστα, για να επαναφέρει τομυαλόκαι το σώμα μας σε ισορροπία, από ένα καλό γέλιο. Συγκεκριμένα, εξηγεί ότι γέλιο έχει δύο πηγές, μία από τοσώμακαι μία από το μυαλό. Οι ενήλικες λέει, τείνουν να γελούν από το μυαλό. Χρησιμοποιούν κρίσεις και αξιολογήσεις για το τι είναι αστείο και τι όχι, ενώ τα παιδιά, που γελούν πολύ πιο συχνά από τους ενήλικες, γελούν από το σώμα τους.

Τα βρέφη αρχίζουν να χαμογελούν τις πρώτες εβδομάδες της ζωής τους και γελούν δυνατά μόλις λίγους μήνες μετά τη γέννησή τους. Το γέλιο είναι ένα φυσικό μέρος της ζωής, που είναι έμφυτη και εγγενής. Ως παιδιά, γελούσαμε εκατοντάδες φορές την ημέρα, αλλά ως ενήλικες, η ζωή τείνει να είναι πιο σοβαρή και το γέλιο πιο σπάνιο. Αλήθεια, πότε ήταν η τελευταία φορά που γελάσατε με τη ψυχή σας; Αν δε θυμάστε καν, τότε ξεκινήστε να αναζητείτε περισσότερες ευκαιρίες για χιούμορ και γέλιο, για να βελτιώσετε τη συναισθηματική σας υγεία, να ενισχύσετε τις σχέσεις σας, να βρείτε μεγαλύτερη ευτυχία και ακόμη για να προσθέσετε χρόνια στη ζωή σας. Το περιβάλλον μας, παίζει τόσο σημαντικό ρόλο στην ψυχική μας υγεία. Γινόμαστε πραγματικά ο καθρέφτης των ανθρώπων με τους οποίους περιτριγυριζόμαστε. Μη ξεχνάτε λοιπόν να έχετε πάντα επίγνωση ως προς το τι επιλέγετε να παρακολουθήσετε, να ακούσετε, να διαβάσετε, να φάτε και κυρίως με ποια άτομα μοιράζεστε το χρόνο σας.

0 Shares
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ