ταξίδια

Γιατί ταξιδεύουν οι άνθρωποι;

0 Shares
0
0
0

Η σωματική και η πνευματική ευεξία είναι ιδιαίτερα απαραίτητες στη ζωή µας και οι άνθρωποι, κατά καιρούς, έχουμε την ανάγκη να κάνουμε μια παύση από την περίεργη καθημερινότητα. Μια βαθιά ανάγκη για ισορροπία, συναισθηματική αποτοξίνωση και επανασύνδεση με τον εαυτό μας. Πολλοί επαγγελματίες ψυχολόγοι συνιστούν τα ταξίδια ως μορφή θεραπείας, δεδομένου του γεγονότος ότι η ταξιδιωτική εμπειρία ανακουφίζει από το άγχος και ταυτόχρονα βοηθά στην ενίσχυση της ψυχικής μας υγείας. Η αποσύνδεση από την επαναλαμβανόμενη ρουτίνα προσφέρει μια νέα προοπτική για τη ζωή, ενώ η εναλλαγή παραστάσεων, τα νέα μέρη, οι μυρωδιές, οι ήχοι και οι συνομιλίες διεγείρουν και αναζωογονούν τις αισθήσεις μας.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι ταξιδεύουν. Κάποιοι χρειάζονται ένα διάλειμμα από την καθημερινότητά ή απλά την ευκαιρία να χαλαρώσουν λίγο. Άλλοι θέλουν να εξερευνήσουν νέα μέρη, να γνωρίσουν νέες κουλτούρες και άλλοι να ικανοποιήσουν την ανάγκη τους για προσωπική εξέλιξη. Τα ταξίδια είναι ένας ισχυρός τρόπος για να θεραπευθεί η ψυχή, να καθαρίσει το μυαλό και να ανοίξει η καρδιά. Είτε περνάτε το χρόνο σας στη μέση του πουθενά αγκαλιά με τον σύντροφό σας, είτε σε ένα όμορφο νησί με φίλους, σε ένα οικογενειακό προορισμό με τα παιδιά σας, ή μόνοι σε μια πολυσύχναστη πόλη, έχετε πολλά οφέλη να αποκομίσετε, γιατί αποδεδειγμένα η αλλαγή περιβάλλοντος προάγει την ευεξία.

Οι επιστήμονες λένε ότι τα ταξίδια μας κάνουν πολύ πιο ευτυχισμένους από οποιονδήποτε υλικό αγαθό. Σύμφωνα με έρευνα του Thomas Gilovich, καθηγητή ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Cornell των ΗΠΑ, οι άνθρωποι βιώνουν την ίδια ποσότητα ευτυχίας όταν κάνουν μια νέα αγορά και όταν ταξιδεύουν. Ενώ ωστόσο το επίπεδο ικανοποίησής που αποκομίζουν από μια αγορά μειώνεται με την πάροδο του χρόνου και αισθάνονται υποχρεωμένοι να πάνε ξανά για ψώνια για το επόμενο συναρπαστικό πράγμα, αυτό που αποκομίζουν από μια ταξιδιωτική εμπειρία εξακολουθεί να τους παρέχει ορμόνες ευτυχίας για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μόνο λίγες μέρες μετά από μια νέα αγορά, η συγκίνηση, η ευχαρίστηση και η απόλαυση που ένιωσε κάποιος τη στιγμή της αγοράς αρχίζει να ξεθωριάζει και γίνεται ένα είδος εθισμού με το οποίο εμμέσως προσπαθεί να αγοράσει λίγη δόση ευτυχίας. Σύμφωνα όμως με τον καθηγητή, τα χρήματα μπορούν μόνο να κάνουν τη ζωή πιο εύκολη και λιγότερο αγχωτική, σε καμία όμως περίπτωση δεν μπορούν να προσφέρουν μακροπρόθεσμη ικανοποίηση. Αυτό συμβαίνει γιατί από την αγορά λείπει το βασικό συστατικό για τη διατήρηση της ευτυχίας, η εμπειρία. Ο καθηγητής συνεχίζει λέγοντας ότι η εμπειρία είναι μέρος του εαυτού μας ενώ τα υλικά αγαθά όχι. Μπορεί πραγματικά να αρέσουν σε κάποιον οι αγορές και να φτάνει στο σημείο να πιστεύει ότι ένα μέρος του εαυτού του συνδέεται με αυτές, ωστόσο, είναι ξεχωριστές από την ταυτότητά του. Από την άλλη, οι ταξιδιωτικές εμπειρίες είναι μέρος της ταυτότητας του και αυτού που είναι στην ουσία. Οι πιο ουσιαστικές και αγαπημένες αναμνήσεις κάποιου δεν προέρχονται από τα αγαθά που έχει αγοράσει, αλλά είναι ένα συνολικό άθροισμα των εμπειριών της ζωής του.

ταξίδια

Ο Robert Waldinger, επικεφαλής έρευνας για τη σύνδεση, στο Πανεπιστήμιο Harvard των ΗΠΑ, έρχεται να ενισχύσει την εν λόγω πεποίθηση, εξηγώντας ότι οι εμπειρίες, μας συνδέουν με τους άλλους με τρόπους που τα υλικά αγαθά δε θα μπορέσουν ποτέ. Συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα της έρευνας του αποκάλυψαν ότι τα άτομα που συνδέονται περισσότερο με την οικογένεια, τους φίλους και γενικότερα τους γύρω τους είναι πιο υγιή και ευτυχισμένα. Κατά τον ίδιο μια από τις πιο σημαντικές εμπειρίες σύνδεσης στη ζωή είναι τα ταξίδια. Χαρακτηριστικά αναφέρει πως τα ταξίδια με αγαπημένα πρόσωπα και να κάνει νέα πράγματα μαζί τους βοηθά στην εμβάθυνση των σχέσεων και παράλληλα καλύπτει την ανάγκη του για αγάπη και συμμετοχή. Ας μη ξεχνάμε άλλωστε πως και η ιεραρχία των αναγκών του Maslow προσδιορίζει την αγάπη και το ανήκειν ως βασικές ψυχολογικές ανθρώπινες ανάγκες. Το να μοιράζεστε τις εκπληκτικές ταξιδιωτικές σας περιπέτειες με αγαπημένα πρόσωπα εντείνει αυτά τα αισθήματα και βοηθά στη βελτίωση της σύνδεσής σας μαζί τους.

Καταπληκτικά πράγματα συμβαίνουν όταν ταξιδεύουμε, αλλά μπορούμε να απολαύσουμε την εμπειρία μόνο όταν είμαστε πλήρως βυθισμένοι στο παρόν. Το ενσυνείδητο ταξίδι προωθεί την καθαρή σκέψη και την αίσθηση της παρουσίας. Ένα ξένο περιβάλλον μας βγάζει από τη ζώνη άνεσής μας και μας αναγκάζει να εστιάσουμε σε αυτό που συμβαίνει τη δεδομένη στιγμή. Το γεγονός ότι μπορούμε να περάσουμε μόνο λίγες μέρες σε ένα συγκεκριμένο μέρος μας κάνει να αντιληφθούμε ότι κάθε μέρα, αν όχι κάθε στιγμή, μετρά. Συνειδητοποιούμε πραγματικά ότι όταν φύγει μια στιγμή, δεν επιστρέφει ποτέ, επομένως δεν έχουμε παρά να απολαύσουμε κάθε μία από αυτές.

Μη χάσετε λοιπόν την ευκαιρία να προγραμματίσετε το επόμενο ταξίδι σας, είτε με παρέα είτε μόνοι σας. Αν δεν έχετε ταξιδέψει ποτέ μόνοι σας, δοκιμάστε το, είναι μια εκπληκτική εμπειρία. Κατά τον George Santayan: «Ταξιδεύουμε, πρωτίστως, για να χάσουμε τον εαυτό μας και μετά ταξιδεύουμε για να τον ξαναβρούμε. Ταξιδεύουμε για το άγνωστο που μας αποκαλύπτεται μαζί με τον εαυτό μας.» Ένα ταξίδι προσωπικής αναζωογόνησης σε μέρη όπου ξεφεύγουν από τις τετριμμένες επιλογές, για άτομα που θέλουν χρόνο μόνοι με τον εαυτό τους, είναι η καλύτερη ευκαιρία για αυτοστοχασμό και προσωπική μεταμόρφωση. Ορισμένα μέρη αγγίζουν το πνεύμα και τη ψυχή μας περισσότερο από άλλα. Αυτά τα μέρη προσφέρουν βαθιά θεραπεία σε όσους τα επισκέπτονται. Ίσως είναι η εκπληκτική ομορφιά της φύσης, τα αινιγματικά αρχαία ερείπια και η τέχνη που άφησε ο πολιτισμός της εκάστοτε χώρας ή θα μπορούσε απλώς να είναι η γνήσια ευτυχία και η αυθεντικότητα των ανθρώπων που ζουν εκεί. Αυτή είναι η ουσία του μεταμορφωτικού ταξιδιού, να αφήνουμε ένα μέρος να μας επηρεάσει και τρόπον τινά να μας αλλάξει.

Δεν έχει σημασία γιατί θέλετε να ταξιδέψετε. Όποια μορφή ταξιδιωτικής εμπειρίας κι αν επιλέξετε, απλά φροντίστε να την κάνετε να μετρά. Αποσυνδεθείτε για λίγο από τις συσκευές σας, ώστε να μπορέσετε να συνδεθείτε με τον προορισμό σας και σταματήστε να εστιάζετε στις πιέσεις ενός δρομολογίου ή στο πώς θα τραβήξετε την τέλεια φωτογραφία στο Instagram, ώστε να ελευθερώσετε πολύτιμο χρόνο. Το να ταξιδεύετε με συνειδητό τρόπο σας βοηθά να χαλαρώσετε, να επιβραδύνετε και να απολαύσετε όλα τα υπέροχα πράγματα που έχει να προσφέρει η ζωή.

0 Shares
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ