γιαγιά

Γιαγιά σημαίνει στοργή

0 Shares
0
0
0

Βρίσκεται κοντά σου, ή κοντά στα παιδιά σου κάθε στιγμή της ζωής, το σπίτι της είναι ένα ασφαλές καταφύγιο όταν αναλαμβάνει να σε φροντίσει τις ώρες που οι γονείς σου, λόγω δουλειάς, δεν μπορούν να βρίσκονται κοντά σου, τα γλυκάτης είναι πασπαλισμένα με αγάπη, τα φαγητά της φτιαγμένα με φροντίδα, η ζεστή αγκαλιά της γεμάτη θαλπωρή, η κατανόηση της βάλσαμο για την καρδιά. Ποια είναι; Μα φυσικά η γιαγιά. Η αγαπημένη, αξιόπιστη, ενήλικη φιγούρα, στην οποία μπορούν να στραφούν τα παιδιά. Ο άνθρωπος που παρέχει σε αφθονία αγάπη, ενσυναίσθηση, στοργή, χαμόγελα και είναι ένας υπέροχος συνδυασμός καλοσύνης και υπομονής.

Απομακρυσμένη επαρκώς από τις πιέσεις της καθημερινής ανατροφής των παιδιών, η γιαγιά μπορεί να προσεγγίσει τα εγγόνια της με διασκεδαστικό και παιχνιδιάρικο τρόπο, ενισχύοντας την αρετή της ευγένειας, και των τρόπων καλής συμπεριφοράς. Μεταφέρει μαθήματα ζωής, πολύτιμες συμβουλές, κοινωνικές αξίες και εμπνέει σοφία σε ένα πλαίσιο άνευ όρων αγάπης που είναι διαφορετικό από τη σχέση γονέα-παιδιού. Από τις ιστορίες για τη μαμά ή τον μπαμπά, όταν ήταν παιδιά, μέχρι το ψήσιμο των αγαπημένων γλυκών κάθε απόγευμα, η γιαγιά μεταβιβάζει μοναδικές οικογενειακές παραδόσεις ενώ ταυτόχρονα τα αφήνει να παίζουν χωρίς σκοτούρες και τους κάνει όλα τα χατίρια όποτε ζητάνε καραμέλες, σοκολάτες και μπισκότα.

γιαγιά

Η γιαγιά είναι ένα σημαντικό μέρος του ιστού μιας οικογένειας και η σχέση της με τα εγγόνια της είναι βαθύτερη απ’ ότι πιστεύουν πολλοί. Ερευνητές του «Πανεπιστημίου Emory» της Ατλάντα των ΗΠΑ, με επικεφαλής τον καθηγητή ανθρωπολογίας του Τμήματος Ψυχιατρικής και Επιστημών της Συμπεριφοράς James Rilling, έχουν αποδείξει ότι υπάρχει ισχυρός γενετικός δεσμός μεταξύ γιαγιάδων και εγγονών. Συγκεκριμένα, όταν η γιαγιά βρίσκεται με τα εγγόνια της ενεργοποιούνται μέρη του εγκεφάλου της που σχετίζονται με τηνενσυναίσθηση. Αυτό υποδηλώνει ότι οι γιαγιάδες είναι προσανατολισμένες να αισθάνονται αυτό που νιώθουν τα εγγόνια τους όταν αλληλοεπιδρούν μαζί τους, με αποτέλεσμα τα παιδιά που μεγαλώνουν κοντά της να είναι πιο υγιή συναισθηματικά, να παρουσιάζουν λιγότερα προβλήματα συμπεριφοράς και να μπορούν να αντιμετωπίσουν σθεναρά τις δυσκολίες της ζωής. Ωστόσο, σύμφωνα με μελέτη του «Πανεπιστημίου της Οξφόρδης» του Ηνωμένου Βασιλείου, η γιαγιά πρέπει να έχει κοινή γραμμή με τους γονείς, στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών, ούτως ώστε σε καμία περίπτωση να μην αισθανθεί το παιδί ότι η γιαγιά αποδυναμώνει το ρόλο της μαμάς και του μπαμπά του. Αντ’ αυτού να παίρνει ξεκάθαρα το μήνυμα ότι οι γονείς του έχουν το βασικό ρόλο στη ζωή του.

Η γιαγιά είναι μια γυναίκα που καλό είναι να σεβόμαστε και να εκτιμάμε χωρίς να τη θεωρούμε δεδομένη. Σήμερα, που είναι η Ημέρα της Γιαγιάς, είναι μια καλή ευκαιρία να χρωματίσετε τον κόσμο της χαρίζοντας της την αγάπη σας. Ευχηθείτε της με λίγα λουλούδια, μια φωτογραφία σας μαζί της σε κορνίζα ή με μια κάρτα με όμορφα λόγια ευγνωμοσύνης.

Χρόνια πολλά σε όλες τις γιαγιάδες. Σε αυτές που βρίσκονται ανάμεσα μας και σε αυτές που «έφυγαν» αλλά πάντα θα βρίσκονται στην καρδιά μας!

0 Shares
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
έφηβος

Από παιδάκι…..έφηβος

Όταν γεννιέται ένα παιδί όλες νιώθουμε ότι έχουμε πολύ καιρό μέχρι να μεγαλώσει. Όμως έρχεται μια μέρα που…