βιβλίο

Βιβλίο, ένα παράθυρο στον κόσμο

0 Shares
0
0
0

Διαχρονικά υπήρχε μια άρρηκτα συνδεδεμένη σχέση μεταξύ ανθρώπου και βιβλίου. Το βιβλίο πάντα ήταν αστείρευτη πηγή γνώσης και πυξίδα της κριτικής σκέψης. Για την πλειονότητα των ανθρώπων, τα βιβλία αποτελούν μέρος της καθημερινής τους ζωής.

Βιβλία υπάρχουν πολλά, το καθένα όμως ξεχωριστό με το δικό του τρόπο. Άσχετα με το είδος του βιβλίου που θα επιλέξουμε να διαβάσουμε είναι αναρίθμητα τα οφέλη που έχει αυτή μας η επιλογή. Κάθε φορά που ανοίγουμε ένα νέο βιβλίο είναι λες και ανοίγουμε ένα παράθυρο σε ένα νέο κόσμο και μέσα από τις σελίδες του αφηνόμαστε να μας ταξιδέψει σε βαθύτερα μονοπάτια του μυαλού και της ψυχής.

Η ανάγνωση ενός καλού βιβλίου μας δίνει την δυνατότητα να ταυτιστούμε με ήρωες άλλων εποχών, μας συνεπαίρνει, μας χαρίζει ενδιαφέρον και προκαλεί το μυαλό μας να δραπετεύσει για λίγο από την τυποποιημένη ρουτίνα της καθημερινότητας.

βιβλίο

Ωστόσο στον κόσμο του σήμερα που έχει κυριαρχήσει η τεχνολογία και έχει κατακλυστεί η ζωή μας από όλων των ειδών οθόνες η παρουσία του βιβλίου στην καθημερινότητα μας έχει ελαχιστοποιηθεί.

Είναι επιτακτική ανάγκη τόσο η οικογένεια όσο και το σχολείο από πολύ νωρίς να βοηθήσουν τα παιδιά να αγαπήσουν τα βιβλία. Η μαμά και ο μπαμπάς μπορούν να καλλιεργήσουν την αγάπη τους για τα βιβλία διαβάζοντας τους καθημερινά πολλά παραμύθια και ιστοριούλες. Κάθε γονιός που διαβάζει στο παιδί του παραμύθια ξεκινά το ταξίδι του στο μαγικό κόσμο των βιβλίων. Κατά τον Hans Christian Andersen: «Τα παραμύθια γράφονται για να κοιμούνται τα παιδιά αλλά και για να ξυπνάνε οι ενήλικες.» Το σχολείο να αναπτύξει στα παιδιά την αγάπη προς τα βιβλία και ταυτόχρονα να βοηθήσει στην καλλιέργεια του μυαλού και του λεξιλογίου του παιδιού. Κάθε αληθινός δάσκαλος δε διδάσκει απλά, αλλά εμπνέει. Δεν είναι άλλωστε τυχαία που ο Μέγας Αλέξανδρος είχε πει: «Στους γονείς οφείλομεν το ζην, στους δε διδασκάλους το ευ ζην.»

Με την ανάγνωση ενός καλού βιβλίου οι πνευματικοί μας ορίζοντες διευρύνονται, η σκέψη μας ενεργοποιείται, η φαντασία μας διεγείρεται. Κατά τον Joseph Addison: «Το διάβασμα είναι για το μυαλό ότι η άσκηση για το σώμα.»

0 Shares
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ποίηση

Ποίηση, η μουσική των λέξεων

Σε μια εποχή όπου κάποιες φορές τα μέσα μαζικής ενημέρωσης οδηγούν στην αδρανοποίηση του ανθρώπου με έναν καταιγισμό…