δέντρο

Βαθιά μηνύματα από ένα δέντρο

0 Shares
0
0
0

Είμαστε παθητικοί δικαιούχοι μιας αέναης ουράνιας χορογραφίας που εναρμονίζει μια θαυμάσια σειρά περιστάσεων και μας επιτρέπει να υπάρχουμε ως ανθρώπινο είδος στο φυσικό περιβάλλον, που διατηρεί τη ζωή. Και είναι ευλογία η ικανότητα που έχουμε να απολαμβάνουμε την εμπειρία της ένωσης μας μαζί του. Η φύση φέρνει τόση ομορφιά, αφθονία και θετική επίδραση στη ζωή μας, με κάθε δέντρο να είναι μια ξεχωριστή και υπέροχη δημιουργία της.

Πως όμως ένα δέντρο μπορεί να μας εμπνεύσει να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι και τι μαθήματα ζωής μπορεί να μας χαρίσει;

Τα δέντρα μας διδάσκουν ότι για να φροντίσουμε τους άλλους, πρέπει πρώτα να φροντίσουμε τον εαυτό μας. Ένα δέντρο που αρνείται το νερό και το φως του ήλιου για τον εαυτό του δεν μπορεί να καρποφορήσει για τους άλλους. Για παράδειγμα το χειμώνα, όπου η φύση αναπαύεται, πολλά δέντρα ρίχνουν τα φύλλα τους. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ανάπαυσης, το δέντρο επιβραδύνει την ανάπτυξη και την κατανάλωση ενέργειας και επικεντρώνεται στη διατήρηση της υγείας του. Τα δέντρα μας υπενθυμίζουν ότι και μείς, κατά διαστήματα, έχουμε ανάγκη από βαθιά ανάπαυση.

Όσο μεγαλώνει ένα δέντρο, τόσο πιο βαθιές γίνονται οι ρίζες του. Η ισχυρή γείωση βοηθά το δέντρο να αντέχει τους ισχυρότερους ανέμους χωρίς να ξεριζώνεται. Παρομοίως και οι άνθρωποι που έχουν αυτογνωσία και είναι σε επαφή με τον εσωτερικό τους κόσμο είναι ανθεκτικοί και επιδεικνύουν κουράγιο σε δύσκολες περιόδους. Αν κοιτάξετε τη ζωή σας, θα συνειδητοποιήσετε ότι οι προκλήσεις της , σας έχουν διαμορφώσει στο άτομο που είστε σήμερα. Επιτρέψετε λοιπόν στον εαυτό σας να μάθει, να εξελιχθεί, να θεραπευθεί και να ανακαλύψει τις δυνάμεις του μέσα από τις εμπειρίες της ζωής.

δέντρο

Τα δέντρα δεν κολλάνε ποτέ στα ξερά φύλλα. Τα αφήνουν να πέσουν και δίνουν την ευκαιρία σε φρέσκα νέα φύλλα να αναπτυχθούν. Κάπως έτσι μας διδάσκουν ότι μερικές φορές πρέπει να αφήνουμε τα περιττά βάρη και να επικεντρώνουμε την ενέργεια μας σε αυτά που έχουν μεγαλύτερη σημασία για εμάς. Μόνο όταν αφήσουμε το παρελθόν, μπορούμε να ανοίξουμε τον εαυτό μας στο μέλλον. Οι πρακτικές αυτοσυμπόνιας μπορεί να είναι χρήσιμες για την αναγνώριση και την απαλλαγή από επώδυνα συναισθήματα, ενώ η ενσυνειδητότητα επιτρέπει τη σύνδεση με το παρόν. Ας αφήσουμε λοιπόν τις ανησυχίες, τις αρνητικές σκέψεις και τις περιοριστικές πεποιθήσεις να φύγουν όπως τα δέντρα αφήνουν τα ξερά φύλλα.

Η φύση δε βιάζεται ποτέ. Όλα τα φυτά αναπτύσσονται με το δικό τους ρυθμό. Μερικά μπορεί να χρειαστούν χρόνια για να ανθίσουν, ενώ άλλα προσφέρουν όμορφα λουλούδια κάθε άνοιξη. Η φύση δεν είναι απασχολημένη να κάνει σχέδια για το τι θα κάνει στη συνέχεια. Είναι χαλαρή, χαρούμενη και υπομονετική. Επιτρέπει τα πράγματα να συμβαίνουν με το δικό τους ρυθμό και δεν αντιστέκεται στις αλλαγές που της φέρνει η κάθε εποχή. Αυτό που μπορούμε να μάθουμε από αυτό είναι ότι όλα γίνονται την κατάλληλη στιγμή. Δεν μπορούμε να αναγκάσουμε τα πράγματα να συμβούν όπως και όποτε τα θέλουμε. Αν υπάρχουν στιγμές θλίψης, θα αντικατασταθούν από στιγμές ευτυχίας. Δύο από τις μεγαλύτερες αρετές που μπορεί να έχει ένας άνθρωπος για να αντιμετωπίσει οτιδήποτε του φέρει η ζωή είναι πίστη και υπομονή. Όλα τα καλά πράγματα θα έρθουν, όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή.

Η φύση μας διδάσκει ότι όλα είναι θέμα οπτικής γωνίας. Το φυτό τριανταφυλλιάς έχει τριαντάφυλλα αλλά έχει και αγκάθια. Μπορούμε είτε να εστιάσουμε στα αγκάθια είτε να αλλάξουμε την εστίασή μας κοιτάζοντας τα λουλούδια. Ομοίως και στη ζωή, έχουμε πάντα την επιλογή ως προς το που θα εστιάσουμε την προσοχή μας.  Σε πράγματα που μας απορροφούν ενέργεια και μας θλίβουν, ή σε αυτά που μας γεμίζουν χαρά και μας βοηθούν να αναπτυχθούμε. Μια απλή αλλαγή εστίασης, αλλάζει τα πάντα. Ακόμη και όταν αντιμετωπίζουμε ένα πρόβλημα, έχουμε την επιλογή να εστιάσουμε σε αυτό ή στη λύση του. 

Η φύση έχει όλες τις απαντήσεις. Ελάτε σε επαφή μαζί της, νιώστε ευγνωμοσύνη για την υγεία σας, χαμογελάστε στη ζωή, αγκαλιάστε τις μεταβαλλόμενες εποχές, όπως κάνουν τα δέντρα. Παρατηρώντας τα δέντρα και αντικατοπτρίζοντας το παράδειγμά τους μπορούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε έναν κόσμο πιο στοργικό, πιο υποστηρικτικό, μέσα στον οποίο μπορούμε όλοι να ευδοκιμήσουμε.

 

0 Shares
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ