αγαπώ

Αν αγαπάμε τον εαυτό μας, εμπνέουμε αγάπη και στους άλλους

0 Shares
0
0
0

Λίγο-πολύ μεγαλώσαμε με την πεποίθηση ότι είναι εγωιστικό να αγαπάμε τον εαυτό μας και ότι αν το κάνουμε κινδυνεύουμε να θεωρηθούμε άκαρδοι, αλαζόνες νάρκισσοι, χωρίς ίχνος ευαισθησίας και ενσυναίσθησης για τους γύρω μας. Ωστόσο τα άτομα που φέρονται με εγωισμό, αλαζονεία και ναρκισσισμό κάθε άλλο από αγάπη για τον εαυτό τους έχουν. Τα άτομα που έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά υποδηλώνουν βαθιά έλλειψη αυτοπεποίθησης ενώ αντίθετα η αυταγάπη συνδέεται εγγενώς με τον αυτοσεβασμό. Τι σημαίνει όμως αγαπώ τον εαυτό μου;

Αγάπη δε σημαίνει ότι αγνοώ τις ανάγκες όλων των άλλων, έχω εμμονή με μένα και συμπεριφέρομαι λες και είμαι το κέντρο της γης. Αντίθετα πρόκειται για μία θετική σχέση με τον εαυτό μου η οποία εμπεριέχει σεβασμό στις ανάγκες μου, ανθεκτικότητα στις προκλήσεις της ζωής, προσαρμοστικότητα στην αλλαγή, πίστη στις ικανότητες μου, προστασία της σωματικής, ψυχικής και πνευματικής μου υγείας.

Αγαπώ τον εαυτό μου σημαίνει τον φροντίζω. Μια τέτοια φροντίδα ξεκινά από τα μικρά, καθημερινά πράγματα. Φροντίζω το σώμα μου και την υγιεινή του, επιλέγω να έχω ισορροπημένη διατροφή, καλλιεργώ την πνευματική μου διαύγεια με το τι επιλέγω να διαβάζω και να ακούω και διαφυλάσσω τη ψυχική μου ηρεμία επιλέγοντας ποια άτομα θα συναναστραφώ. Η αγάπη για τον εαυτό μας μας απαλλάσσει από το να ανησυχούμε για το τι σκέφτονται οι άλλοι για μας γιατί όπως πολύ σωστά έθεσε ο Nietzsche: «Πρέπει να είσαι ο εαυτός σου και όχι αυτός που θέλουν οι άλλοι.»

αγαπώ

Για να αγαπήσουμε τον εαυτό μας χρειάζεται αρχικά να τον αποδεχτούμε όπως είναι, με τα ελαττώματα και τα προτερήματά του. Η έννοια της αποδοχής σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι αποδέχομαι ότι αυτό το άτομο είμαι και θα παραμείνω έτσι για μια ζωή και δεν θα προσπαθήσω να βελτιωθώ. Απλά αποδέχομαι το γεγονός ότι είναι φυσιολογικό κι αναμενόμενο να έχω μειονεκτήματα ως προσωπικότητα. Η αυτοαποδοχή χωρίς αυτοβελτίωση είναι μια αυταπάτη.

Στη συνέχεια μαθαίνουμε να σεβόμαστε τον εαυτό μας και να προστατεύουμε την ενέργεια μας ορίζοντας όρια. Να μην έχουμε δηλαδή ανοχή σε άτομα που δεν μας σέβονται ή δεν μας εκτιμούν είτε πρόκειται για το σύντροφο και τα παιδιά μας είτε για άτομα του ευρύτερου οικογενειακού και φιλικού μας περιβάλλοντος. Εμείς ορίζουμε το πως θα μας φερθούν οι άλλοι και όταν μερικές φορές αντιμετωπίζουμε άσχημη συμπεριφορά από μέρους τους ίσως να είναι καλό να εξετάσουμε πόσο ισχυρά είναι τα όριά μας μαζί τους τη δεδομένη στιγμή γιατί ουσιαστικά ο αυτοσεβασμός είναι μια βαθιά κατανόηση της έμφυτης αξίας μας ως άτομα.

Η εφαρμογή της αυταγάπης μπορεί να βελτιώσει διάφορες πτυχές της ζωής του κάθε ανθρώπου και είναι ζωτικής σημασίας για την αύξηση της συνολικής του ευτυχίας. Η αληθινή αγάπη για τον εαυτό μας συμβάλει στην επίτευξη καλύτερων συναισθηματικών σχέσεων με άλλους ανθρώπους και είναι ο άμεσος δρόμος για μια βελτιωμένη επικοινωνία μαζί τους. Αγαπώ σημαίνει περνώ χρόνο με τον εαυτό μου. Μην το θεωρείτε μοναξιά, δεν είναι. Όλες οι απαντήσεις είναι μέσα στο μυαλό και στην καρδιά σας. Γνωρίστε τον εαυτό σας, αγαπήστε τον, φροντίστε τον, σεβαστείτε τον.

0 Shares
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
στόχοι

Στόχοι ή ευσεβείς πόθοι;

Για πολλούς η έναρξη μιας νέας χρονιάς είναι η τέλεια στιγμή για να πάρουν αποφάσεις. Να επικεντρωθούν περισσότερο…