Αδέρφια

Αδέρφια, αυτή η ιδιαίτερη σχέση

0 Shares
0
0
0

Κατά τη διάρκεια της ζωής μας, θα αποκτήσουμε πολλών ειδών και ποιοτήτων σχέσεις, με την αδελφική να είναι πιθανόν η πιο μακροχρόνια για τους περισσότερους ανθρώπους. Η ταυτότητα ενός παιδιού διαμορφώνεται από την καθημερινή του αλληλεπίδραση με τα αδέρφια του. Ιδιαίτερα στα δίδυμα φαίνεται να υπάρχει μια δική τους «γλώσσα» επικοινωνίας, που κανείς άλλος δεν μπορεί να καταλάβει.

Φυσικά, οι αδερφικές σχέσεις αλλάζουν κατά τη διάρκεια της ζωής. Κύρια σημεία μετάβασης η απομάκρυνση του πρώτου παιδιού από την οικογενειακή εστία για σπουδές, ή ο γάμος και η δημιουργία οικογένειας. Τα αδέλφια, που έως εκείνη τη στιγμή ήταν συνοδοιπόροι στο ταξίδι της ζωής, καλούνται να αντιμετωπίσουν μια πρόκληση. H δυναμική της σχέσης αλλάζει, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι χάνεται. Ίσως είναι μια καλή ευκαιρία για τα αδέλφια να επανεκτιμήσουν και να επανεπενδύσουν στη μεταξύ τους σχέση. Αν καταφέρουν να τη βοηθήσουν να εξελιχθεί σε κάτι διαφορετικό, βαθύ και αληθινό, τότε ενδέχεται να κρατήσει για μια ζωή.

Σύμφωνα με έρευνα του Τμήματος Ψυχολογίας, της Σχολής Βιολογικών Επιστημών του «Πανεπιστημίου Cambridge» του Ηνωμένου Βασιλείου, ο δεσμός μεταξύ των αδελφιών είναι διαφορετικός από το δεσμό άλλων σχέσεων, επειδή κανένας άλλος εκτός από τον/την αδερφό/η μας δεν έχει ανατραφεί υπό τις ίδιες ακριβώς συνθήκες μαζί μας. Συγκεκριμένα, η εν λόγω έρευνα, της οποίας είναι επικεφαλής η καθηγήτρια ψυχολογίας Terri Apter, αναφέρει ότι είναι πιο εύκολο να αποδεχτούμε τις αδυναμίες του/της αδερφού/ης μας, με πιο άνευ όρων τρόπους, από ό,τι αυτές των συζύγων μας.

Οι γονείς μπορούν να έχουν πολύ θετική επίδραση στη διαμόρφωση της σχέσης των παιδιών τους, επενδύοντας στην καλλιέργεια μιας ισχυρής αδελφικής φιλίας. Ένα αδερφάκι μπορεί να είναι ένα πολύτιμο «δώρο» που προσφέρει ένας γονιός σε ένα παιδί. Και είναι ένα μήνυμα που πρέπει να περάσει στη συνείδηση του, κατά τη διάρκεια του μεγαλώματος του. Αν μεγαλώνοντας τα αδέλφια αντιμετωπίζουν το ένα το άλλο σαν ευλογία και οι γονείς έχουν καταφέρει να φυτεύουν μέσα τους το σπόρο της αληθινής αγάπης, της ενσυναίσθησης, της ειλικρίνειας, της ευγένειας, της αλληλεγγύης, της ευγνωμοσύνης και του σεβασμού, δεν υπάρχει περίπτωση όσες προκλήσεις και αν αντιμετωπίσουν στην ενήλικη τους ζωή, να μην υπάρχει ένα αόρατο δέσιμο που θα κρατά τις καρδίες τους ενωμένες.

Αδέρφια

Ενδεχομένως, κάθε οικογένεια να περάσει από κάποιου είδους δυσάρεστη περίοδο, κάποια στιγμή, και τα παιδιά που βιώνουν τραυματικές εμπειρίες αναμένεται να έχουν μια πιο δύσκολη μετάβαση στη νέα πραγματικότητα. Αυτό μπορεί να είναι μια περιπέτεια υγείας ενός μέλους της οικογένειας, το διαζύγιο των γονιών ή ακόμα και ο χαμός τους. Τα αδέρφια, που ζουν κάτω από την ίδια στέγη, σχηματίζουν ένα δεσμό που γίνεται ισχυρότερος όταν οι περιστάσεις είναι επώδυνες και προσφέρουν το ένα στο άλλο την απαιτούμενη συναισθηματική στήριξη κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας.

Μεγαλώνοντας τα αδέρφια αποκτούν εικόνα για τα συναισθήματά τους μέσα από τις κοινές τους εμπειρίες. Οι παιδικές μου αναμνήσεις δε θα ήταν ολοκληρωμένες χωρίς τα αδέρφια μου. Πιθανότατα να θυμόμουν μόνο αόριστα μέρη της παιδικής μου ηλικίας. Μέρος της «μαγείας» του να έχεις αδέρφια είναι τα κοινά βιώματα και η κοινή ικανότητα να θυμάστε ορισμένα πράγματα για την παιδική σας ηλικία. Επίσης, είναι εκπληκτικό να μπορείτε να μοιράζεστε τόσες στιγμές μαζί ως παιδιά και να «παίζετε» με αυτές τιςαναμνήσειςγια το υπόλοιπο της ζωής σας.

Ωστόσο, η πραγματικότητα δεν είναι πάντα ρόδινη και οι ανθρώπινες σχέσεις είναι δύσκολες. Ακόμα και οι αδερφικές κάποιες φορές, δυστυχώς. Είναι λυπηρό αλλά υπάρχουν αδέλφια που ως παιδιά έπαιζαν, γελούσαν, μοιραζόντουσαν, ενώ ως ενήλικες διακατέχονται από άκαμπτα μοτίβα συνδιαλλαγής και συγκρουσιακές αδελφικές σχέσεις που δεν μπόρεσαν να επεξεργαστούν και να λύσουν.

Επειδή λοιπόν τίποτα δεν είναι δεδομένο στη ζωή, αν ευλογηθήκατε να έχετε αδέλφια που σας αγαπάνε και βρίσκονται εμπράκτως δίπλα σας, να είστε ευγνώμονες. Χαρίστε τους ένα ευχαριστώ, ένα χαμόγελο και μια αγκαλιά. Όλα στη ζωή αλλάζουν και αναπόφευκτα ο καθένας θα τραβήξει το δρόμο του και θα χαράξει τη δική του πορεία. Αυτή η αλλαγή είναι μέρος μιας φυσιολογικής εξέλιξης του κύκλου της ζωής. Όμως τα αδέλφια που είναι ενωμένα και στην άλλη άκρη της γης να πάνε, θα έχουν ένα σταθερό συναίσθημα να ζεσταίνει την καρδιά τους, και αυτό δεν είναι άλλο από την αγάπη.

0 Shares
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
έφηβος

Από παιδάκι…..έφηβος

Όταν γεννιέται ένα παιδί όλες νιώθουμε ότι έχουμε πολύ καιρό μέχρι να μεγαλώσει. Όμως έρχεται μια μέρα που…