Κυριακή, μια αγαπημένη μέρα για τους περισσότερους όπου είναι η καλύτερη ευκαιρία να απολαύσουν ένα πρωινό καφέ ή ένα απογευματινό τσάι, να συναντήσουν αγαπημένους φίλους, να κάνουν μια εκδρομή με την οικογένεια τους, να διαβάσουν το αγαπημένο τους βιβλίο, να δούνε μια ευχάριστη ταινία ή να ακούσουν μουσική. Ωστόσο για κάποιους δεν είναι τόσο ευχάριστη μέρα λόγω της μελαγχολίας που τη συνοδεύει. Αυτή η μελαγχολία, γνωστή και ως «Sunday Blues», ξεκίνησε την περίοδο του σχολείου, όταν το βράδυ της Κυριακής σήμαινε ότι η διασκέδαση του σαββατοκύριακου τελείωσε και έπρεπε να προγραμματίσουμε το ξυπνητήρι για μια νέα εβδομάδα, γεμάτη σχολείο, διάβασμα, φροντιστήρια. Η μνήμη αυτού του συναισθήματος από τότε, αποθηκεύτηκε μέσα μας, σε κυτταρικό επίπεδο και συχνά μας συνοδεύει καθ’ όλη τη διάρκεια της ενήλικης ζωής μας. Επί της ουσίας τις σχολικές υποχρεώσεις διαδέχθηκαν τα καθήκοντα και οι ευθύνες του χώρου εργασίας, άρα η εβδομάδα, για τους περισσότερους, είναι και πάλι γεμάτη με υποχρεώσεις, στρες και κούραση.
Όταν έρχεται το απόγευμα της Κυριακής, το σώμα και το μυαλό υιοθετούν συνήθως ένα οικείο μοτίβο και ενισχύουν αυτή τη γνώριμη σωματική και ψυχολογική απόκριση που ανέπτυξαν τότε, η οποία χαρακτηρίζεται από μια νευρική αβεβαιότητα, ανησυχία για όλα όσα πρέπει να γίνουν, λύπη για το σαββατοκύριακο που δεν κράτησε όσο θα ήθελαν, υπερανάλυση για όλα όσα προσδοκούσαν να κάνουν και δεν πρόλαβαν, όπου ενδεχομένως να συνοδεύεται από αϋπνία. Μπορεί κάποιος/α να μην έχει καν μια ιδιαίτερα αγχωτική δουλειά ή ένα δύσκολο εργασιακό περιβάλλονγια να δικαιολογεί πως νιώθει, αλλά σίγουρα καθώς ο ήλιος αρχίζει να δύει το απόγευμα της Κυριακής, αυτά τα αγχωτικά συναισθήματα αρχίζουν να τον/την κυριεύουν. Κάπως έτσι αποδεικνύεται ότι ακόμη και άνθρωποι που αγαπούν τη δουλειά τους δεν έχουν ανοσία στη μελαγχολία της Κυριακής, απλά κάποιες φορές δυσκολεύονται να μεταβούν από τη χαλάρωση σε ένα απαιτητικό πρόγραμμα.
Παρότι είναι ευρέως διαδεδομένη ως η μελαγχολία της Κυριακής, είναι ένα κοινό συναίσθημα, το οποίο μας ακολουθεί γενικότερα όταν η χαλάρωση και η διασκέδαση τελειώνουν. Μπορεί να είναι το τέλος ενός ταξιδιού, των καλοκαιρινών διακοπών, των γιορτών των Χριστουγέννων ή του Πάσχα. Μια δημοσκόπηση του «Harvard Business Review» έδειξε ότι το 76% των εργαζομένων αντιμετωπίζει τη μελαγχολία της Κυριακής, με την πλειονότητά τους να αξιολογούν την εμπειρία τους ως «πολύ κακή». Ανεξάρτητα από το πόσο ευχάριστο, αναζωογονητικό ή χαλαρωτικό μπορεί να ήταν το σαββατοκύριακο τους, το αναπόφευκτο κύμα μελαγχολίας και ανεπαίσθητης θλίψης τους κατακλύζει κάθε εβδομάδα πριν ρυθμίσουν το πρωινό ξυπνητήρι της Δευτέρας. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν πολλά απλά πράγματα που μπορούν να κάνουν για να βοηθήσουν τη ψυχολογία τους.
Έρευνα του «Πανεπιστημίου Stanford των ΗΠΑ» κατέληξε στο συμπέρασμα πως οι εργαζόμενοι βιώνουν μεγαλύτερη συναισθηματική ευεξία τα σαββατοκύριακα. Η άνοδος της ευημερίας τους οφείλεται σε μεγάλο βαθμό από τις ευκαιρίες που έχουν να περάσουν περισσότερο κοινωνικό χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους τους. Οι ερευνητές του Τμήματος Κοινωνιολογίας του εν λόγω Πανεπιστημίου, συνιστούν να αφιερώνουμε ένα μικρό ποσοστό του καθημερινού μας χρόνου σε μια ευχάριστη δραστηριότητα ή κάτι που αγαπάμε για να έχουμε κάτι να περιμένουμε κάθε μέρα. Η ζωή είναι καλύτερη όταν απολαμβάνουμε απλές καθημερινές στιγμές χαράς και μας βοηθά να αρχίσουμε να είμαστε πιο ευγνώμονες για το σύνολο της ζωής μας και να μην περιμένουμε μόνο τις δύο ημέρες του σαββατοκύριακου για να αντλούμε ευτυχία.
Αποδεχτείτε τα συναισθήματα σας, εκείνα τα κυριακάτικα απογεύματα που δεν έχετε κάτι ευχάριστο να κάνετε για να απασχολήσετε το μυαλό σας και επιλέξτε συνειδητά να αφιερώστε χρόνο στην αυτοφροντίδα σας. Μη ξεχνάτε ότι τα μελαγχολικά συναισθήματα, που μπορεί να σας συντροφεύουν, συνδέονται αποκλειστικά με το μέλλον και στην πραγματικότητα δεν έχουν καμία σχέση με την παρούσα στιγμή. Αν πάλι είστε από τους ανθρώπους που μελαγχολούν κάθε Κυριακή αρχίστε να τη συνδέετε με ευχαρίστηση επιλέγοντας την επαφή με τη φύση ή με αγαπημένους ανθρώπους.
Ένα από τα πιο απλά πράγματα που μπορείτε να αλλάξετε για να κάνετε τα σαββατοκύριακα σας αναζωογονητικά και όχι αγχωτικά είναι να καθαρίσετε το μυαλό σας, να χαλαρώσετε και να προετοιμαστείτε για την εβδομάδα που ακολουθεί. Και κυρίως να θυμάστε να νιώθετε ευγνωμοσύνη που έχετε την υγεία σας και να κοιτάτε για την ομορφιά σε κάθε ημέρα, γιατί μπορεί να μην είναι όλες οι μέρες «καλές» αλλά υπάρχει «κάτι» καλό σε κάθε μέρα.