Ο έντονος ρυθμός της σύγχρονης ζωής κάποιες φορές γίνεται άκρως απαιτητικός και συνεπάγεται συνεχή δουλειά, άγχος, ένταση, υπερβολική πνευματική δραστηριότητα, καταιγισμό σκέψεων, έλλειψη ύπνου. Όλα αυτά είναι αρκετά για να κάνουν ένα άνθρωπο να εκδηλώσει σωματικά συμπτώματα κούρασης ή και εξάντλησης. Η εξάντληση κάποιες φορές μπορεί να προκληθεί όχι μόνο από ένα πολυάσχολο πρόγραμμα, αλλά και από την αναντιστοιχία μεταξύ των συναισθηματικών αναγκών και του τρόπου ζωής μας. Όταν αισθανόμαστε έτσι το τελευταίο πράγμα που μας περνά από το μυαλό είναι ότι η φαινομενικά σωματική κούραση μας δεν έχει μόνο φυσικά αίτια αλλά μπορεί να προέρχεται από πνευματική, ψυχική, ή συναισθηματική κόπωση.
Σε τέτοιες περιπτώσεις πολλοί επιλέγουμε να πιέζουμε τον εαυτό μας να δείχνει καλά για πολλούς και διάφορους λόγους. Το μόνο όμως τελικά που καταφέρνουμε είναι να θάβουμε βαθιά μέσα μας το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε και αυτό πολύ απλά κάποια στιγμή θα βγει στην επιφάνεια με ψυχοσωματικό τρόπο.
Ανεξάρτητα από το πόσο θέλουμε να ενεργοποιήσουμε ένα διακόπτη και να απαλλαγούμε από την ανησυχία, το άγχος ή τη θλίψη δεν μπορούμε. Συχνά αναμένουμε οι ίδιες οι περιστάσεις στη ζωή μας να βοηθήσουν στην επίτευξη μιας αίσθησης εσωτερικής ηρεμίας και δεν αντιλαμβανόμαστε ότι η ηρεμία που αποζητούμε σε εξωγενείς παράγοντες και τρίτα άτομα κρύβεται μέσα μας και απλά πρέπει να μάθουμε να την αξιοποιούμε όπου και όποτε χρειάζεται.
Καλό θα ήταν για αρχή να αποδεχτούμε ότι περνάμε μια δύσκολη περίοδο συναισθηματικά, είτε γιατί αισθανόμαστε αβέβαιοι για το μέλλον, απογοητευμένοι από τη ζωή, είτε αδιάφοροι για τις δραστηριότητες που κάποτε απολαμβάναμε. Χρειάζεται χρόνο η ψυχή να επουλώσει τα τραύματα της όπως θα χρειαζόταν το σώμα μας αν είχαμε κάποιο σωματικό τραύμα.
Στη συνέχεια το κλειδί για να υπερνικήσουμε την εκδήλωση και το φαύλο κύκλο της πνευματικής και συναισθηματικής κόπωσης είναι να αλλάξουμε την οπτική μας για τα πράγματα. Να αρχίσουμε σιγά σιγά να προστατεύουμε την ενέργεια μας ορίζοντας όρια σε άτομα που δεν φαίνεται να μας σέβονται, και να προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε την όποια αλλαγή βιώνουμε σαν μια μορφή προσωπικής εξέλιξης επιδιώκοντας έτσι την εσωτερική γαλήνη. Εσωτερική γαλήνη δεν σημαίνει απάθεια, υποχώρηση ή αδιαφορία. Σημαίνει δύναμη να αυτοσυγκεντρωθεί κανείς και να εστιάσει την προσοχή του σε ότι κι αν έχει τη δεδομένη στιγμή στη διάθεσή του για να ξεπεράσει τις δυσκολίες, να απελευθερωθεί από εκείνο που τον πονάει. Στην ουσία είναι η δύναμη να επιβιώνει όταν όλα γύρω του βουλιάζουν.
Θα βοηθούσε πολύ αν ο καθένας μας ανακάλυπτε μια τεχνική χαλάρωσης που να του ταιριάζει. Για σας μπορεί να είναι η ενασχόληση με την κηπουρική, τη ζωγραφική, τη ζαχαροπλαστική, η θέαση μιας ευχάριστης ταινίας, η απόλαυση ενός χαλαρωτικού τσαγιού, η ακρόαση της αγαπημένης σας μουσική, μια βόλτα στο βουνό να αναπνεύσετε καθαρό οξυγόνο ή στη θάλασσα να σας φυσήξει το θαλασσινό αεράκι στο πρόσωπο. Η φύση έχει τη δύναμη να θεραπεύει και να καταπραΰνει τη ψυχή ενισχύοντας τη διάθεση. Αν έχετε τη δυνατότητα χαρίστε ένα ταξίδι στον εαυτό σας με το οποίο θα αλλάξετε για λίγο παραστάσεις και αν δεν μπορείτε να αποδράσετε με ένα ταξίδι ή μια εκδρομή τότε αποδράστε νοερά διαβάζοντας ένα μυθιστόρημα. Βυθιστείτε στις σελίδες ενός βιβλίου και αφεθείτε να σας ταξιδέψει σε βαθύτερα μονοπάτια του μυαλού και της ψυχής.
Πέραν από όλα αυτά όμως οφείλουμε κυρίως να αποδεχτούμε ότι όλα τα συναισθήματα είναι φυσιολογικά και απαραίτητα για την υγιή ανθρώπινη υπόστασή μας. Δεν μπορούμε να βιώνουμε χαρά χωρίς τη λύπη, ηρεμία χωρίς το θυμό και θάρρος χωρίς το φόβο. Χρειάζεται να συγχωρέσουμε τον εαυτό μας και τους άλλους και να απαλλαγούμε από τη δυσαρέσκεια και τον πόνο υιοθετώντας την ευγνωμοσύνη, γιατί μόνο αυτή είναι ικανή να μας προσφέρει συναισθηματική και πνευματική ισορροπία.